Sony laserski projektor i mobilno projekciono platno za KC Bačka Palanka

Kulturni centar Bačka Palanka je ustanova kulture od posebnog značaja i interesa osnovana pre tri decenije odlukom Skupštine opštine Bačka Palanka. U svom dosadašnjem radu kulturni centar je definisao sledeće oblike delatnosti: filmsku i prikazivačku, književnu, likovno-galerijsku, muzejsku, muzičko-scensku i pozorišnu, festivalsku, izdavačku i obrazovnu delatnost.

  • Klijent: KC Bačka Palanka
  • Datum projekta: 2020

Budući da bioskop koji se nalazi u njegovom sastavu privlači veliki broj filmofila, a odnedavno je započet i projekat prikazivanja filmova u selima ove opštine, Kulturni centar Bačka Palanka je doneo odluku o nabavci dodatne prezentacione opreme.

 

Naša kompanija je u tu svrhu isporučila mobilni bioskopski sistem koji čine: SONY laserski projektor VPL-PHZ10, prenosno platno i HDMI HDBaseT ekstender za prenos A/V signala.

 

Isporučeni laserski projektor predstavlja najbolji odnos cene i kvaliteta među projektorima sa ovim izvorom svetla, a poseduje snagu osvetljaja od 5000 lm i rezoluciju WUXGA.

Pored cene, na odluku kulturnog centra o izboru upravo ovog modela uticale su i sledeće prednosti:  

 

  • laserski izvor svetlosti – projektor radi bez troškova održavanja (nema zamene sijalice), svi njegovi ključni delovi su oklopljeni (deo sa laserom, filteri, optika, kao i napajanje), pa se održavanje praktično svodi na brisanje prašine;
  • vek trajanja izvora svetlosti iznosi 20.000 sati - pri svakodnevnom radu projektora omogućava čak 10 godina njegovog korišćenja;
  • utrošak električne energije sa laserskim projektorom je do 40% manji u odnosu na projektor sa lampom;
  • projektor je odmah spreman za rad – potrebno je minimalno čekanje, odnosno 5-6 sekundi od uključivanja/isključivanja, budući da nema potrebe za čekanjem na zagrevanje/hlađenje lampe;
  • uređaj je izuzetno tih u radu što je važno za bioskopske projekcije;
  • mogućnost instalacije projektora u bilo kom položaju (uglovanosti);
  • podržava HDBaseT tehnologiju, prenos audio video signala preko jednog mrežnog kabla;
  • garancija na projektor iznosi 5 godina.

 

Osim SONY laserskog projektora, kulturnom centru je dopremljeno i visokokvalitetno prenosno projekciono platno izrađeno od jednodelnog sklopivog rama sačinjenog od visokokvalitetnog aluminijumskog kvadratnog profila sa automatskim zaključavanjem i stabilnim nogama podesive visine. Projekciona PVC površina platna je bele boje tipa Matt White, u formatu 16/10 i prilagođena je formatu slike projektora. Projekciono platno se preko nitni vrlo jednostavno kači na aluminijumski ram i time omogućava njegovu dobru zategnutost, što je izuzetno bitno za kvalitetnu filmsku projekciju.

Mobilno platno sa ramom se isporučuje u koferu sa točkovima za jednostavan transport, a njegovu kompletnu montažu i demontažu moguće je obaviti bez alata.

 

Prenos audio i video signala sa računara ili BluRay plejera iz režije na projektor obavlja se putem Aten VE2812T – HDMI žičnog automatskog svičera zasnovanog na HDBaseT tehnologiji. Ovaj uređaj je sa projektorom povezan pomoću mrežnog kabla i omogućuje prenos HD signala na rastojanje od 150 m.

 

Predstavljeno prezentaciono rešenje za KC Bačka Palanka će sa sigurnošću omogućiti efikasnu lasersku projekciju sa odličnim kvalitetom slike, jednostavnom instalacijom i malim troškovima održavanja.