Bioskopski projektor sa motorizovanim 3D sistemom za Gradsko pozorište Bečej

Gradsko pozorište Bečej je ustanova kulture osnovana od strane opštine Bečej. Osim pozorišne, u njoj se obavlja širok spektar delatnosti, od galerijske, muzičke, književne do filmske, kao i redovno održavanje radionica za sve uzraste.

  • Klijent: Gradsko pozorište Bečej
  • Datum projekta: 2020

Zahvaljujući sredstvima dobijenim od strane Filmskog centra Srbije i lokalne samouprave, Gradsko pozorište Bečej raspisalo je javnu nabavku za opremanje projekcione sale u svom sastavu najsavremenijom digitalnom opremom. Ova vest je veoma obradovala ljubitelje „sedme umetnosti“ iz Bečeja i njegove okoline, budući da u ovom gradu bioskop nije postojao dugi niz godina, a zatim je održavanje projekcija usporavala potreba za stalnim iznajmljivanjem opreme. Naime, Gradsko pozorište Bečej je osam godina unazad uz korišćenje iznajmljene opreme uspešno prikazivalo filmska ostvarenja, kako komercijalnog, tako i nekomercijalnog karaktera (ciklusi evropske kinematografije, omaži velikim rediteljima), a budući da su projekcije bile veoma posećene, javila se potreba za njenom nabavkom.

Uspešnim učešćem na tenderu, ispunivši postavljene tehničke zahteve i dodatne, naša kompanija dobila je priliku da isporuči i pusti u rad potrebnu opremu za digitalizaciju bioskopske sale u okviru ove ustanove.

 

O projektu digitalizacije bioskopske sale

 

Isporučen je Christie CP2308, digitalni projektor za bioskop sa sijalicom kao izvorom svetla. Uređaj odlikuje osvetljaj od 9000 lumena, DLP tehnologija, rezolucija 2K (2048x1080 piksela) i kontrast 1700:1. Raspolaže ugrađenim medija serverom sa kapacitetom diskova 8TB u konfiguraciji RAID5 sa odgovarajućim motorizovanim zoom objektivom dobijenim iz proračuna objektiva i osvetljaja za 2D, odnosno odgovarajući tip 3D projekcije, za date parametre projekcionog rastojanja, tip platna i dimenzije projektovane slike, čime je klijentu potvrđeno da zadovoljava DCI standard. Uz projektor je isporučeno pet odgovarajućih sijalica koje omogućavaju minimalno 6.000 sati reprodukcije filmova.  

Christie CP2308 poseduje touch monitor koji zajedno sa ugrađenim regulatorom za automatizaciju obezbeđuje jednostavno reprodukovanje, zakazivanje i upravljanje bioskopskim sadržajem. Uređaj podržava HFR 2K@120fps/4K@30 fps projekcije.

Osim 3D konektora za sinhronizaciju prikaza 3D sadržaja, poseduje i dva priključna HDMI konektora što je potrebno za puštanje prezentacija sa računara ili filmova sa BluRay plejera, budući da je namena same sale multifunkcionalna, te će se osim za bioskopske koristiti i za druge aktivnosti, poput prezentacija i izvođenja pozorišnih predstava.

Uz projektor je isporučen i UPS uređaj za besprekidno napajanje, koji služi za napajanje elektronike koja upravlja ventilatorom za hlađenje sijalice u slučaju nestanka električne energije, kao i crevo sa kanalskim ventilatorom za odvođenje toplote iz tehničke režije.

Isporučeni stalak za projektor sa točkovima omogućava podešavanja visine sa sigurnosnim stopama za njegov prihvat, a istovremeno predstavlja i 19" rek za smeštaj dodatne opreme (audio bioskopskog procesora, UPS-a, NAS-a, pojačavača itd). Takođe, dopremljen je i 16-kanalni Dolby audio bioskopski procesor koji se sa medija serverom ugrađenim u projektor povezuje preko dva RJ-45 konektora.

 

Kako bi projekcija bila što kvalitetnija, neophodno je obezbediti i adekvatno projekciono platno. U tu svrhu isporučeno je visokokvalitetno projekciono platno sa ramom i vezicama koje ga ravnomerno zatežu kako projekcija slike ne bi bila narušena vidljivim naborima. Predviđeno je za prednju 2D, odnosno pasivne 3D projekcije, kao i specijalne 3D efekte.

 

Za potpuni bioskopski ugođaj isporučen je i XPAND motorizovani 3D sistem sa 300 naočara različitih veličina za decu i odrasle. Prebacivanje između 2D i 3D projekcije odvija se automatski, izborom filma u odgovarajućem zapisu preko ekrana osetljivog na dodir. Polarizacioni modulator namenjen je za pasivne 3D projekcije, a odlikuju ga 3D tehnologija Pi-Cell, efikasnost od 15% i kompatibilnost sa HFR-om.

 

Izazov za naš tim instalatera tokom ovog projekta predstavljalo je pomeranje postojećeg rasvetnog sistema za prednje svetlo i njegovo uspešno ponovno podešavanje, kako bi bila omogućena kvalitetna projekcija na platno.

 

Nakon završene instalacije i puštanja sistema u rad naš iskusni tim sproveo je obuku dva lica iz tehničke službe naručioca projekta za uspešno rukovanje sistemom.