DiGiCo-Klang-Waves sistem za Branka Koprivicu

Branko Koprivica naš je poznati muzičar, gitarista bez čijih se rifova ne može zamisliti nijedan Čolin koncert u poslednjih 10 godina, vlasnik uspešnog muzičkog studija, ugostitelj za svoju dušu, a zasigurno i neko ko se razume u najsavremeniju muzičku opremu vrhunskih performansi za postizanje što boljeg zvuka.

  • Klijent: Branko Koprivica
  • Datum projekta: 2020

U svojoj bogatoj muzičkoj karijeri Branko Koprivica je, osim sa Zdravkom Čolićem, uspešno sarađivao i sa drugim poznatim imenima domaće muzičke scene poput Aleksandre Radović, Vlada Georgieva, Tijane Bogićević i drugih, kako na bini, tako i u svom studiju.

Njegovo dugogodišnje prijateljstvo i saradnja sa klavijaturistom Aleksandrom Banjcem i pevačem Borisom Režakom iznedrili su bend "Tri Rogata", bez kojeg novosadska publika ne može zamisliti nijedan utorak u restoranu Nacionalna klasa, a  beogradska sredu u kafeu Lavash.

Nedavno nas je Branko Koprivica kontaktirao kako bismo za njega osmislili i napravili kompletan profesionalni audio sistem namenjen visokokvalitetnom miksanju audio materijala na live nastupima benda i studijskim snimanjima.

Tako je nastao sistem kojeg čine digitalna DiGiCo S21 audio mikseta, DiGiCo D Rack stagebox, Digico Orange box konvertor, Klang Vier 3D In-ear processor i Waves SuperRack Extreme Combo Plug-inovi.

 

DiGiCo-Klang-Waves sistem

 

U osnovi audio sistema nalazi se DiGiCo S21 konzola koja pruža zvuk svetske klase, a pritom sadrži i čitav arsenal digitalnog procesinga. Ugrađeni USB 48-kanalni interfejs čini snimanje svakog performansa vrlo jednostavnim. Mikseta koristi dva displeja na dodir koji pružaju trenutni feedback i kontrolu nad kanalima. Njihova prednost se ogleda i u tome što omogućuju obilje vizuelnog prostora.

 

U DiGiCo S21 konzolu ugrađene su dve DiGiCo kartice:

 

  • DMI-MADI-C kartica namenjena za povezivanje miksera i D rack stagebox-a preko Cat6 kabla;
  • DMI-MADI-DANTE kartica namenjena za povezivanje miksera sa Klang Vier 3D procesorom i Orange box konvertorom koji se koristi kao konvertor sa Dante na SoundGrid protokol.

U samom Orange box-u ugrađene su DMI-Dante i DMI-Waves kartice.

Waves kartica omogućuje povezivanje sa Waves extreme serverom, koji obavlja svu obradu plugin-ova u realnom vremenu, i računara na kojem je instaliran SuperRack, softver koji kontroliše plug-in efekte. U sklopu sistema nalazi se i wireless router koji omogućuje bežičnu kontrolu S21 miksera i Klang uređaja preko tableta. Višekanalno snimanje obavlja se preko USB porta na mikseru koji služi za povezivanje sa računarom preko USB kabla.

 

Izazov u dizajnu sistema ogledao se u osmišljavanju načina za fizičkim povezivanjem i umrežavanjem svih komponenti budući da koriste različite protokole (MADI, Dante i SoundGrid), a kako bi na licu mesta bilo potrebno samo povezati miksetu sa stagebox-om i Klang-Waves rekom. Ovo je do kraja i omogućeno pomoću svega par kablova. Na taj način vreme povezivanja i puštanja u rad svedeno je na minimum (plug & play), što muzičarima pruža više vremena i prostora za kreativni rad.

Parametri u sistemu su fiksni i podešeni su na svim uređajima koji ga sačinjavaju.

Routing signala fiksno je podešen u S21 mikseru, odnosno dalje u Dante controller i SuperRack softveru.

Licence za Waves hardver i softver generisane su kroz Waves centralni softver.

 

Nakon puštanja sistema u rad, klijentu je predstavljen njegov način rada i demonstrirano je korišćenje plug-in efekata. Kao i do sada kada je reč o našim projektima, klijentu stojimo na raspolaganju za sva dodatna pitanja i podešavanja.

 

Posle svega, pitali smo Branka i šta misli o sistemu. Klasičan intervju pretvorio se u mala video svedočanstva koja smo nazvali „Ćaskanje sa Koprivom…“, a koje možete pogledati na našem YouTube kanalu AVL PRO SHOP.