Bioskopski RGB laserski projektor za Kulturni centar Zrenjanina

Kulturni centar Zrenjanina je ustanova kulture osnovana 1978. godine pod imenom Dom mladosti. Glavne aktivnosti ove ustanove realizuju se u okviru pozorišnog, dečijeg, filmskog, tribinskog, muzičkog i izložbenog programa, a značajno mesto u njenom radu zauzima sopstvena produkcija i izdavačka delatnost.

  • Klijent: Kulturni centar Zrenjanina
  • Datum projekta: 2020

Kako se u centru redovno održavaju bioskopske projekcije najnovijih filmskih ostvarenja koje okupljaju veliki broj ljubitelja “sedme umetnosti”, Kulturni centar Zrenjanina odlučio je da putem sredstava dobijenih od strane Filmskog centra Srbije realizuje nabavku projektora najnovije generacije, kao i i audio bioskopskog procesora, kako bi digitalizovao bioskopsku salu i time omogućio bolji kvalitet projekcija.

 

Isporučena oprema za digitalizaciju bioskopske sale

 

Isporučen je Christie CP2309-RGB digitalni laserski projektor za bioskop sa RGB izvorom svetla. Uređaj se odlikuje osvetljajem od 9.000 lumena, DLP tehnologijom, 2K rezolucijom (2048x1080 piksela) i kontrastom 2000:1. RGB laserski izvor odlikuje se životnim vekom većim od 30.000 sati tokom kojih zadržava 80% osvetljaja. Projektor poseduje ugrađeni medija server i kapacitet diskova 8TB u konfiguraciji RAID5 sa odgovarajućim motorizovanim zoom objektivom.

Odabir zoom objektiva obavljen je na osnovu preciznog proračuna objektiva i osvetljaja za 2D, odnosno 3D projekciju, uzimajući u obzir relevantne parametre (projekciono rastojanje, tip platna i dimenzije projektovane slike), čime se potvrđuje da laserski projektor zadovoljava DCI standard.

RGB laser kao izvor svetla omogućava realnu reprodukciju boja na platnu (>95% od realne životne slike) po Rec. 2020 standardu. Životni vek uređaja zbog postojanja 3 laserska izvora R, G i B znatno je veći nego kod običnog laser-phosphor bioskopskog projektora, kao i kontrast, čime se postiže neverovatno vizuelno iskustvo prilikom projekcije.

Takođe, projektor poseduje i touch monitor sa ugrađenim regulatorom za automatizaciju koji omogućava jednostavno reprodukovanje, zakazivanje i upravljanje bioskopskim sadržajem, a podržava HFR 2K@120fps/4K@30 fps projekcije.

Osim 3D konektora za sinhronizaciju prikaza 3D sadržaja, projektor poseduje i dva priključna HDMI konektora koja omogućuju emitovanje sadržaja sa računara, kao i filmova sa BluRay plejera. Ovo je bio dodatni razlog za izbor baš ovog RGB laserskog projektora, budući da je sama sala multifunkcionalna, te da će osim bioskopskih projekcija služiti i za druge aktivnosti, kao što su razne prezentacije i pozorišne predstave.

Važno je istaći da je projektor kompaktan i da ne poseduje dodatne spoljašnje hladnjake.

Isporučeni stalak za projektor sa točkovima poseduje mogućnost podešavanja visine sa sigurnosnim stopama za prihvat projektora, a koji je istovremeno i 19" rek orman za dodatnu opremu: audio bioskopski procesor, UPS, NAS, pojačavač.

Uz Christie CP2309-RGB laserski projektor isporučen je i 16-kanalni Dolby audio bioskopski procesor koji se sa medija serverom ugrađenim u njemu povezuje preko dva RJ-45 konektora.

 

Nakon završene instalacije i puštanja sistema u rad sa usmeravanjem parametara audio sistema, naš stručni tim sproveo je obuku dva lica iz tehničke službe klijenta.