Bioskopski RGB laserski projektor za Jugoslovensku kinoteku

Jugoslovenska kinoteka je centralna ustanova zaštite kulturnih dobara, odnosno filmske građe, osnovana davne 1949. godine. Njena misija jeste da prikuplja, sređuje, obrađuje i čuva filmove, kao i prateću filmsku građu, predmete i druge materijale iz istorije sedme umetnosti.

  • Klijent: Jugoslovenska kinoteka
  • Datum projekta: 2020

Uz poklone građana, otkupe, preuzimanje novih kopija od domaćih producenata i razmenu s inostranim arhivima, fond Kinoteke rapidno je rastao, te je nepune dve decenije nakon osnivanja Jugoslovenska kinoteka postala jedan od pet najznačajnijih filmskih arhiva na svetu. Budući da je reč o ustanovi od posebnog značaja sa velikom odgovornošću kada je u pitanju konzervacija filmske građe i promocija sedme umetnosti uopšte, visokokvalitetna oprema je imperativ u njenom radu.

Zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Jugoslovenska kinoteka je bila u mogućnosti da pribavi potrebna finansijska sredstva za nabavku digitalnog projektora poslednje generacije i tako obezbedi uslove za projekcije visokog kvaliteta u narednom periodu.

 

O instaliranom projektoru

 

U tu svrhu isporučili smo digitalni Christie CP2309-RGB laserski bioskopski projektor sa RGB izvorom svetla koji se odlikuje osvetljajem od 8.500 DCI lumena, DLP tehnologijom, 2K rezolucijom (2048x1080 piksela) i kontrastom 2000:1. Raspolaže ugrađenim medija serverom sa kapacitetom diskova 8TB u konfiguraciji RAID5 sa odgovarajućim motorizovanim zoom objektivom dobijenim iz proračuna objektiva i osvetljaja za 2D, odnosno odgovarajući tip 3D projekcije, uzimajući u obzir odgovarajuće parametre (projekciono rastojanje, tip platna i dimenzije projektovane slike), čime se potvrđuje da zadovoljava DCI standard.

RGB laserski izvor svetla omogućava realnu reprodukciju boja na platnu (>95% od realne životne slike) po standardu Rec. 2020.

 

Christie color comparison

 

Takođe, životni vek uređaja je zbog postojanja tri laserska izvora (R,G i B) znatno veći nego kod običnog laser-phosphor bioskopskog projektora i iznosi više od 50.000 sati, pri čemu se zadržava čak 80% osvetljaja. Uz veći kontrast, uređaj prilikom projekcije pruža izvanredno bioskopsko iskustvo.   

Projektor poseduje i touch monitor sa ugrađenim regulatorom za automatizaciju koji omogućava jednostavno reprodukovanje, zakazivanje i upravljanje bioskopskim sadržajem, a takođe podržava i HFR 2K@120fps/4K@30 fps projekcije.

Pored 3D konektora za sinhronizaciju emitovanja 3D sadržaja poseduje i dva priključna HDMI konektora za prenos sadržaja sa računara, dok se medija server sa audio procesorom uređaja povezuje preko dva RJ-45 konektora.

Bitno je istaći da je projektor kompaktan i da nema nikakve dodatne spoljašnje hladnjake.

Uz uređaj je isporučen i odgovarajući stalak za projektor sa točkovima koji poseduje mogućnost podešavanja visine sa sigurnosnim stopama za njegov prihvat,  a koji istovremeno predstavlja i 19" rek orman za dodatnu opremu: audio bioskopski procesor, UPS, NAS i pojačavač.

 

Nakon uspešno završene instalacije, naš stručni tim obavio je kalibraciju slike, kao i obuku tehničkih lica.