Ozvučenje i video sistem za Novosadsko pozorište

Tokom skoro pet decenija svog postojanja, Újvidéki Színház – Novosadsko pozorište osvojilo je mnoštvo nagrada na brojnim priznatim nacionalnim i regionalnim festivalima i postalo jedno od najrelevantnijih pozorišta u Srbiji.

  • Klijent: Novosadsko pozorište
  • Datum projekta: 2020

Dobru reputaciju u „pozorišnim krugovima“ ovo pozorište je steklo i stalnim inoviranjem tehničko-tehnološke opreme. Tako je za potrebe nove teatarske sezone u pozorištu doneta odluku o unapređenju postojećeg ozvučenja i video sistema. Nakon uspešnog učešća u javnoj nabavci, AVL Projekt je isporučio pouzdanu opremu koja zadovoljava najviše standarde po pitanju kvaliteta zvuka i slike. Opremu odlikuje mobilnost, karakteristika na kojoj se insistiralo u nabavci, jer će se koristiti kako u samom pozorištu, tako i na njegovim gostovanjima u drugim kulturnim ustanovama.

 

Isporučena video oprema

 

Isporučen je Sony VPL-PHZ12 video projektor namenjen za korišćenje tokom različitih vrsta projekcija u pozorištu. Poseduje mogućnost rada u bilo kom položaju, odnosno orijentaciji od 360°, rezoluciju WUXGA (1920x1200), kao i osvetljaj od 5.000 lumena. Odlikuje se laser-phosphor izvorom svetla čiji radni vek iznosi 20.000 sati, a za projekciju koristi 3LCD tehnologiju. Projektor nudi promenu formata projektovane slike (aspect ratio) 16:10, 16:9, kao i 4:3. Opremljen je funkcijom automatskog čišćenja filtera, što podrazumeva da na svakih 100 sati automatski izduvava filtere od prašine koja se u njemu nakupila. Takođe, uređaj omogućava izbor preseta sa predefinisanim parametrima po pitanju boje, snage osvetljaja, kontrasta i buke, što doprinosi optimalnom podešavanju projektora za bilo koju primenu, maksimizujući njegove karakteristike i postižući efikasan rad kao i stabilnu, dugoročnu upotrebu. Kontrast projektora (full white/full black) iznosi ∞:1. Uređaj takođe poseduje veliki broj ulaznih priključaka: D-SUB 15-pin, HDBaseT, RJ45, dva HDMI ulaza, kao i stereo mini jack audio izlaz. Njegova kontrola omogućena je preko RS-232 protokola ili IP protokola putem mreže.

Maksimalni nivo buke koju proizvodi u standardnom modu ne prelazi 36dB, što je veoma važno tokom izvođenja pozorišnih predstava. Takođe, poseduje ručno podesivi lens shift koji po vertikali iznosi +20%~+55%, a po horizontali +/-10%, uz projekcioni odnos objektiva 1.28-1.88:1.   

Uređaj je isporučen sa odgovarajućim nosačem i kukom za kačenje na cev.

 

Sistem ozvučenja

 

Bežični mikrofonski sistemi isporučeni su u dva prenosna reka koji su opremljeni bežičnim 2-kanalnim i 8-kanalnim Audix mikrofonima sa dual prijemnicima, kao i lavalier mikrofonima.

Audix AP42 BP smešten je u reku sa energetskim razvodom i fiokom obloženom sunđerom za siguran transport i zaštitu od oštećenja. UHF višekanalni bežični mikrofonski sistem sastoji se od džepnih predajnika sa lavalier mikrofonima – bubicama Audix L5 kardioidne karakteristike usmerenosti, kondezatorskog tipa, frekventnog odziva od 40Hz-20kHz, osetljivosti 6mV/Pa@1kHz, nominalne impedanse  200Ω i maksimalnog SPL-a od 130dB.

Džepni predajnik poseduje autonomiju rada od 14 sati sa dve AA baterije. Rad sistema moguć je u dozvoljenom frekventnom opsegu od 500 MHz do 600 MHz.

Diversity predajnik i prijemnik poseduju širinu frekventnog opsega od 32MHz, a omogućava izbor 100 predefinisanih frekvencija, što garantuje sigurnu komunikaciju bez smetnji i preslušavanja između kanala. Izbor frekvencije rada obavlja se automatski preko auto-scan funkcije na samom prijemniku, a podešavanje predajnika putem IR signala.

Radi bolje pokrivenosti signalom bežičnih mikrofonskih sistema isporučen je i antenski sistem sa antenskim spliterom za ugradnju u 19" rek. Sistem se sastoji od dve širokopojasne antene za dodatno pojačanje signala bežičnih mikrofona, kao i mogućnost izbora pojačanja od 5dB ili 13dB preko prekidača unutar kućišta antene. Za povezivanje antena sa antenskim spliterom isporučeni su koaksijalni SOMMER Cable RG58C/U F kablovi sa BNC konektorima i stalcima za antene.

 

Isporučen je i prenosni audio sistem RCF EVOX JMIX8 koji čine dva dvosistemska zvučnička stuba. Oni se sastoje od po jednog satelita i sabvufera koji su međusobno spojeni šipkom. Satelit je izveden u konfiguraciji 8x2" drajver, a sabvufer u konfiguraciji 1x12" vufer.

Zvučnici poseduju FirPhase filtere koji omogućavaju postizanje koherentne distribucije zvuka bez fazne distorzije. Maksimalni zvučni pritisak sistema iznosi 128dB@1m sa frekventnim odzivom od 40Hz-20kHz. Horizontalni ugao zračenja satelita za dobru pokrivenost prostora iznosi 120°, a vertikalni 30°.

U jedan od sabvufera ugrađen je 8-kanalni digitalni mikser sa naprednim DSP procesingom sa efektima. Prikaz parametara sistema je vidljiv na LCD displeju, a preko aplikacija kompatibilne sa iOS i Android uređajima omogućena je i daljinska kontrola zvučničkog sistema.

Audio sistem obuhvata i signalne SOMMER Cable STAGE 22 kablove sa XLR 3-pinskim HICON HI-X3CM-B konektorima za povezivanje dva zvučnička stuba.

 

Kao dodatni monitori za scenu isporučene su RCF ART 712-A MK4 aktivne dvosistemske zvučne kutije frekventnog opsega od 50Hz do 20kHz u konfiguraciji vufer 1x12" i drajver 1x1,0"/1,75" v.c. Ugrađeni pojačavač je snage 700W/RMS, odnosno 1400W/peak, a preko ugrađenog DSP-a poseduje mogućnost podešavanja parametara zvučne kutije – crossover, ekvilizacija i kontrola faze. Zvučna kutija poseduje FirPhase filtere koji omogućavaju postizanje koherentne distribucije zvuka bez fazne distorzije uz maksimalni zvučni pritisak od 129dB@1m. Horizontalni ugao zračenja monitora za dobru pokrivenost prostora iznosi 90°, a vertikalni 60°.  

 

Naš tim sproveo je obuku tehničkih lica naručioca projekta za rad sa laserskim projektorom i bežičnim mikrofonskim sistemima.