Huawei video konferencijski sistemi za Banku Poštanska štedionica

Tradicija Banke Poštanska štedionica a.d. duga je 99 godina, a ideja o njoj i duža i datira još iz 1871. iz vremena Kraljevine Srbije. Prvobitno je nastala i radila kao Poštanska štedionica i dugo bila najveća štedna ustanova koja je prve štedne knjižice uvela u upotrebu 1. jula 1926. godine, kada je već imala razgranatu mrežu šaltera u svim poštama Kraljevine Jugoslavije.

 • Klijent: Banka Poštanska štedionica a.d.
 • Datum projekta: 2020

Tokom vremena, Poštanska štedionica, a od 2006. Banka Poštanska štedionica prolazila je kroz različite, pa i tehnološke transformacije poput prve šalterske mašine za knjiženje novčanog i štednog prometa iz 1966. godine ili, tri godine kasnije, prvog IBM računara.

Tehnološke transformacije se nisu odnosile samo na unapređenje rada sa klijentima banke, već i na postizanje što bolje organizacije unutrašnjeg poslovanja. Tako je nedavno Banka Poštanska štedionica donela odluku o nabavci video konferencijskih sistema za više ekspozitura u cilju povećanja efektivnosti poslovanja.

 

Isporučeni video konferencijski sistemi

 

Tokom poslednje dve godine naša kompanija je u više navrata učestvovala u nabavci Huawei opreme za snimanje video konferencijskih poziva za nekoliko poslovnica Banke u Srbiji, počev od centrale u Beogradu, gde je isporučena sledeća oprema:

 

 • Virtuelni kontroler video komunikacije (vMCU), integrisano softversko rešenje koje omogućava menadžment konferencija, procesuiranje video poziva, adresar, registraciju i traversal funkciju. Kontroler podržava hibridnu konferenciju raznih učesnika kao što su konferencijski terminali, mobilni klijenti i klijenti sa radnih stanica. Njegova inicijalna konfiguracija omogućava 10 x 1080p (20 x 720p) porta i 50 registrovanih učesnika, a pristupa mu se putem interneta;
 • Video konferencijski set rezolucije 1080@60 koji podržava napredne tehnike za eliminaciju smetnji tokom govora Acoustic Echo Cancellation (AEC), Automatic Gain Control (AGC), kao i Automatic Noise Suppression (ANS), te mogućnost glasovnog pozivanja, prikaza slike u slici i upravljanje tokom konferencije putem interneta;  
 • Set kamera sa detekcijom glasa koji poseduje inteligentnu mogućnost praćenja izvora glasa, automatsko prilagođavanje slike i automatsko zumiranje na poziciji samog govornika;
 • Set mikrofona za veliki konferencijski sto dometa 6 m povezan sa video konferencijskim setom;
 • Uređaj za upravljanje video konferencijskim setom koji komunicira preko bežične infrastrukture;
 • Sistem televizora u velikoj sali;
 • Prezentacioni računar sa svičem;
 • Interaktivni displej prezentacionog računara sa panelom osetljivim na dodir i mobilnim nosačem sa točkovima.

 

Osim Huawei opreme, poslovnici su isporučeni i Sony profesionalni monitori.

 

U nekoliko poslovnica po Srbiji isporučeni su integrisani video konferencijski setovi u kojima je objedinjeno više uređaja - kodek, mikrofon, kamera i zvučnik.

Rezolucija kamere iznosi 1080@30. Poseduje 12x optički zum sa uglom pokrivenosti od 70°, te obezbeđuje čistu sliku i pri uslovima nižeg osvetljenja. Podržava napredne tehnike za eliminaciju smetnji tokom govora Acoustic Echo Cancellation (AEC), Automatic Gain Control (AGC) i Automatic Noise Suppression (ANS), kao i Bluetooth i 2.4G/5G Wi-Fi bežične komunikacije. Takođe, za bežičnu kontrolu toka video konferencije isporučen je odgovarajući tablet sa instaliranim softverom.

U funkciji prezentacionih monitora isporučeni su 49" profesionalni monitori na mobilnom stalku sa točkovima koji su predviđeni za rad u režimu 24/7, što je od važnosti za stalnu komunikaciju sa centralom.

 

Tokom najskorije isporuke kao komponente video konferencijskih sistema isporučili smo:

 

 • Video konferencijski set najnovije generacije, rezolucije 1080@60, sa 12x optičkim zoom-om i kodekom H.265 koji podržava napredne tehnike inteligentnog otkrivanja lica (face detection), poboljšanje pozadinske video slike za prilagođavanje osvetljenju, definicije slike i pokretnih slika, te smanjenje zahtevanog propusnog opsega. Takođe, omogućava napredne tehnike za eliminaciju smetnji tokom govora kao sto su Acoustic Echo Cancellation (AEC), Automatic Gain Control (AGC) i Automatic Noise Suppression (ANS). Raspolaže ugrađenim mikrofonima koji kupe zvuk sa rastojanja od 6 m omogućavajući jasan i čist vokal govornika, a nudi opciju dodatnog priključenja mikrofona za veće sale. Preko besplatnog softvera instaliranog na tabletu ili mobilnom telefonu omogućeno je deljenje prezentacija između učesnika bežičnim putem, a pregled video sadržaja moguć je kroz više lejera u zavisnosti od interesovanja učesnika konferencije;
 • Video konferencijski set rezolucije 1080@60 sa 5 x optički zoom-om i kodekom H.265 koji omogućava praćenje govornika tokom konferencije, kao i bolju pokrivenost prostora kako slikom, tako i zvukom. U sistem su ugrađeni mikrofoni koji omogućavaju čist i jasan vokal govornika sa 6 m, a poseduju i mogućnost dodatnog priključenja mikrofona postavljanjem na sto koji se mogu povezati žičnim, odnosno bežičnim putem na sistem;
 • Kao prezentacioni monitori isporučeni su 65" profesionalni monitori  koji su predviđeni za rad u režimu 24/7, a postavljeni su na mobilni stalak sa točkovima. Monitori su velikog osvetljaja (620 cd/m²), što omogućava dobru vidljivost i pri većem ambijentalnom osvetljaju u konferencijskoj sali.

 

Sigurni smo da će performanse isporučenih uređaja u potpunosti zadovoljiti definisane kriterijume kvaliteta i efektivnosti i tako doprineti unapređenju poslovanju ekspozitura Banke.