Ozvučenje, rasveta i video sistem za Veliku scenu Srpskog narodnog pozorišta

Srpsko narodno pozorište je najstariji srpski profesionalni teatar osnovan 1861. godine u Novom Sadu. Van svog bogatog redovnog dramskog, operskog i baletskog repertoara, SNP je čest domaćin gostujućim pozorišnim trupama, organizator koncerata i drugih kulturnih događaja, a bavi se i izdavačkom delatnošću.

  • Klijent: Srpsko narodno pozorište
  • Datum projekta: 2020

Velika scena SNP-a najveća je pozorišna scena u našoj zemlji, a naziv nosi po njegovom prvom upravniku i jednom od osnivača, Jovanu Đorđeviću.  

Budući da nije temeljno rekonstruisana gotovo četiri decenije, tačnije od marta 1981. godine kada se pozorište uselilo u tek izgrađenu mermernu zgradu u centru Novog Sada, javila se potreba za potpunim inoviranjem opreme kojom ona raspolaže.

Kako prenosi portal eKapija u vezi sa tim oglasio se upravnik Srpskog narodnog pozorišta Zoran Đerić: „Poslednja velika rekonstrukcija je bila pre devet godina, ali tada nije došlo do ove treće faze, koja je najbitnija, da se obnovi tehnika, da se srede klimatski i ventilacioni sistemi, kao i da se uradi moderna digitalizaciija svetla i zvuka, kako bismo scenu mogli da koristimo i kao koncertnu dvoranu.”

Marko Radanović, šef tehnike i dizajner svetla Srpskog narodnog pozorišta, za istoimeni portal je takođe iskazao zadovoljstvo činjenicom da će Velika scena postati bogatija za visokokvalitetni rasvetni park sa akcentom na savremenom dimerskom postrojenju: „To je srce scene, jer bez toga nema rasvetnog parka. Ova scena će dobiti i kompletno novi zvuk, kao i novi inspicijentski pult koji se nije menjao 40 godina.”

 

O implementiranom rešenju

 

Naša kompanija je uspešnim učešćem u javnoj nabavci dobila priliku da isporuči audio, video i rasvetnu opremu i izvede radove tokom kompletne rekonstrukcije Velike scene SNP-a koja će pružiti novi potencijal za umetničko stvaralaštvo i izražavanje.

Nakon analiziranja svih relevantnih faktora vezanih za prostor i pažljivog projektovanja, na sceni Jovan Đorđević je implementiran sistem ozvučenja za vrhunsku reprodukciju zvuka tokom baletskih i pozorišnih predstava, filmskih projekcija, kao i muzičko-scenskih i govornih programa.

Isporučen je d&b audiotechnik audio sistem najnovije generacije koji je uz pomoć Array procesinga besprekorno pokrio auditorijum kako na parteru, tako i na galerijama. Ovo je rezultiralo ujednačenim muzičkim doživljajem posetilaca, bilo da sede u prvim ili poslednjim redovima.

Za ozvučenje scene instalirana je RCF i MC² oprema u tri plana – prednjem, srednjem i zadnjem, čime je izvođačima na sceni omogućena besprekorna kontrola. U tonskoj režiji se nalazi 48-kanalni digitalni audio mikser DiGiCo S21 sa MADI BNC zvučnom karticom i D2 rack stagebox-om.

Za potrebe komercijalnih muzičkih programa isporučen je d&b audiotechnik podni monitoring, dok će orkestar, operski pevači i glumci ubuduće biti ozvučeni DPA mikrofonima vrhunskog kvaliteta uz Audix bežični mikrofonski sistem.

U okviru sistema za rasvetu zamenjeno je kompletno dimersko postrojenje, kao i glavni energetski ormani za napajanje. Instalirani su najnapredniji Lycian prateći spot reflektori, kao i Chauvet Professional  LED profilni spotovi, dok će se kontrola rasvete ubuduće  obavljati putem najsavremenijih rasvetnih miksera – MA Lighting konzola.

U sklopu video segmenta isporučeni su Sony projektori i Lumens kamere, dok je za distribuciju video signala optičkim putem isporučena Aten oprema.

Osim toga, za potrebe tehnološke komunikacije kao centralni uređaji implementiran je ClearCom inspicijentski pult

 

Signalno-komunikacioni sistem (inspicijentski sistem) svojim konceptom i opremom omogućava:

 

  • međusobnu komunikaciju osoblja u tehničkoj realizaciji scenskih događaja,
  • pozivanje izvođača programa u garderobama i drugim prostorima preko pozivnog ozvučenja i
  • reprodukciju fona predstave u okviru komunikacionog sistema za realizatore i učesnike programa.

 

Pozivni audio sistem se u realizaciji predstava na Velikoj sceni prvenstveno koristi za pozivanje glumaca i tehničkog osoblja koje se u datom momentu nalazi u garderobi ili drugim namenskim prostorijama oko pozornice. Centralni uređaj za potrebe tehnološke komunikacije predstavlja inspicijentski pult ClearCom MS-704 sa priključnom kutijom do koje su sprovedene sve instalacije od interfonskih priključnica smeštenih u režiji svetla, režiji tona, video režiji, pojačavačkom odeljenju, dimerskom odeljenju i radnim pozicijama na pozornici.

Na ove priključnice povezane su 1-kanalne i 2-kanalne intercom jedinice, kao i prenosne beltpack intercom jedinice sa naglavnim MTK. Do priključne kutije inspicijentskog pulta postavljena je i instalacija za prenos fona predstave preko 4-kanalnog automatskog miksera i dva PZM kondenzatorska mikrofona.

Na inspicijentskom pultu omogućeno je podešavanje nivoa zvuka na svakom kanalu. Podržava do 55 prenosnih beltpack intercom jedinica.

Sistem čine i dve video kamere sa 3G-SDI video izlazom i 20x optičkim zoom-om. Zahvaljujući njima i profesionalnim 7-inčnim monitorima ugrađenim u rek ormanu sa SDI ulazima dešavanja na Velikoj sceni se lako mogu ispratiti.

 

Svi postavljeni kablovi za mikrofonske, zvučničke, video i komandne instalacije su Sommer Cable halogen free kablovi koji se odlikuju i maksimalnom zaštitom od mogućih RF smetnji i smetnji izazvanih zračenjem energetskih kablova.

 

Nakon uspešno završene instalacije naš stručni tim obučio je tehnička lica iz pozorišta za rad sa audio, video i sistemom scenske rasvete, kao i inspicijentskim sistemom.