Ozvučenje, rasveta i video sistem za Veliku scenu Srpskog narodnog pozorišta

Srpsko narodno pozorište je najstariji srpski profesionalni teatar osnovan 1861. godine u Novom Sadu. Van svog bogatog redovnog dramskog, operskog i baletskog repertoara, SNP je čest domaćin gostujućim pozorišnim trupama, organizator koncerata i drugih kulturnih događaja, a bavi se i izdavačkom delatnošću.

  • Klijent: Srpsko narodno pozorište
  • Datum projekta: 2020

Velika scena SNP-a najveća je pozorišna scena u našoj zemlji, a naziv nosi po njegovom prvom upravniku i jednom od osnivača, Jovanu Đorđeviću.  

Budući da nije temeljno rekonstruisana gotovo četiri decenije, tačnije od marta 1981. godine kada se pozorište uselilo u tek izgrađenu mermernu zgradu u centru Novog Sada, javila se potreba za potpunim inoviranjem opreme kojom ona raspolaže.

Kako prenosi portal eKapija u vezi sa tim oglasio se upravnik Srpskog narodnog pozorišta Zoran Đerić: „Poslednja velika rekonstrukcija je bila pre devet godina, ali tada nije došlo do ove treće faze, koja je najbitnija, da se obnovi tehnika, da se srede klimatski i ventilacioni sistemi, kao i da se uradi moderna digitalizaciija svetla i zvuka, kako bismo scenu mogli da koristimo i kao koncertnu dvoranu.”

Marko Radanović, šef tehnike i dizajner svetla Srpskog narodnog pozorišta, za istoimeni portal je takođe iskazao zadovoljstvo činjenicom da će Velika scena postati bogatija za visokokvalitetni rasvetni park sa akcentom na savremenom dimerskom postrojenju: „To je srce scene, jer bez toga nema rasvetnog parka. Ova scena će dobiti i kompletno novi zvuk, kao i novi inspicijentski pult koji se nije menjao 40 godina.”

 

O implementiranom rešenju

 

Naša kompanija je uspešnim učešćem u javnoj nabavci dobila priliku da isporuči audio, video i rasvetnu opremu i izvede radove tokom kompletne rekonstrukcije Velike scene SNP-a koja će pružiti novi potencijal za umetničko stvaralaštvo i izražavanje.

Nakon analiziranja svih relevantnih faktora vezanih za prostor i pažljivog projektovanja, na sceni Jovan Đorđević je implementiran sistem ozvučenja za vrhunsku reprodukciju zvuka tokom baletskih i pozorišnih predstava, filmskih projekcija, kao i muzičko-scenskih i govornih programa.

Isporučen je d&b audiotechnik audio sistem najnovije generacije koji je uz pomoć Array procesinga besprekorno pokrio auditorijum kako na parteru, tako i na galerijama. Ovo je rezultiralo ujednačenim muzičkim doživljajem posetilaca, bilo da sede u prvim ili poslednjim redovima.

Za ozvučenje scene instalirana je RCF i MC² oprema u tri plana – prednjem, srednjem i zadnjem, čime je izvođačima na sceni omogućena besprekorna kontrola. U tonskoj režiji se nalazi 48-kanalni digitalni audio mikser DiGiCo S21 sa MADI BNC zvučnom karticom i D2 rack stagebox-om.

Za potrebe komercijalnih muzičkih programa isporučen je d&b audiotechnik podni monitoring, dok će orkestar, operski pevači i glumci ubuduće biti ozvučeni DPA mikrofonima vrhunskog kvaliteta uz Audix bežični mikrofonski sistem.

U okviru sistema za rasvetu zamenjeno je kompletno dimersko postrojenje, kao i glavni energetski ormani za napajanje. Instalirani su najnapredniji Lycian prateći spot reflektori, kao i Chauvet Professional  LED profilni spotovi, dok će se kontrola rasvete ubuduće  obavljati putem najsavremenijih rasvetnih miksera – MA Lighting konzola.

U sklopu video segmenta isporučeni su Sony projektori i Lumens kamere, dok je za distribuciju video signala optičkim putem isporučena Aten oprema.

Osim toga, za potrebe tehnološke komunikacije kao centralni uređaji implementiran je ClearCom inspicijentski pult.

Svi postavljeni kablovi za mikrofonske, zvučničke, video i komandne instalacije su Sommer Cable halogen free kablovi koji se odlikuju i maksimalnom zaštitom od mogućih RF smetnji i smetnji izazvanih zračenjem energetskih kablova.

 

Nakon uspešno završene instalacije naš stručni tim obučio je tehnička lica iz pozorišta za rad sa audio, video i sistemom scenske rasvete, kao i inspicijentskim pultom.