Ozvučenje za Rusku crkvu u Beogradu

Crkva Svete Trojice, poznatija kao Ruska crkva, nalazi se na Tašmajdanu, spokojno ušuškana između Hrama Svetog Marka i Malog pozorišta “Duško Radović”. Podignuta je 1924. godine od strane pripadnika Bele garde koji su nakon građanskog rata u Rusiji pronašli utočište u bratskoj zemlji, simbolično položivši u temelje crkve grumen zemlje koji su iz svoje otadžbine poneli sa sobom.

  • Klijent: Crkva Svete Trojice u Beogradu
  • Datum projekta: 2020

Iako je iz Drugog svetskog rata izašla neoštećena, crkva je pretrpela ogromnu materijalnu štetu 1999. godine tokom bombardovanja zgrade Radio-televizije Srbije u čijoj se neposrednoj blizini nalazi. Radovi na njenoj sanaciji otpočeli su naredne godine i trajali do 2007.  

Budući da je reč o građevini staroj gotovo jedan vek na kojoj je zub vremena nezaobilazno ostavio svoj trag, poslednjih godina javila se potreba za njenom ponovnom rekonstrukcijom. Osim saniranja oštećenja na samoj građevini, odlučeno je i da se unutar i van hrama umesto dotadašnjeg ozvučenja projektuje i instalira novi sistem kako bi vernici neometano mogli da prate tok bogosluženja.

 

Instalirano ozvučenje

 

Nakon temeljne analize svih ključnih faktora vezanih za prostor, u ovu svrhu osmislili smo i instalirali sistem ozvučenja koji se sastoji od RCF i Audix komponenti.

U osnovi sistema, na podnom stalku, instalirana je digitalno usmeriva RCF VSA 1250 II aktivna zvučna kutija koja, zahvaljujući moćnim DSP-ovima, obrađeni audio signal šalje svakom zvučniku posebno radi kontrole njegove vertikalne akustičke disperzije kako bi se dalje uputio tačno u područje slušanja, sprečavajući da se akustička energija usmeri ka plafonu ili golim podovima.

Iznad pevnice i u oltaru ugrađeni su RCF MQ 80P dvosistemski nazidni zvučnici, koji predstavljaju adekvatan izbor kada je reč o prostorima koji se odlikuju izvesnim smetnjama u okruženju, a kako bi se postigla jasna reprodukcija glasa. Njihova ugradnja je veoma jednostavna zahvaljujući nosaču, a zahvaljujući IP55 zaštiti pogodni su kako za spoljašnju, tako i za unutrašnju upotrebu.

Sistem za spoljašnje ozvučenje čine RCF MQ80P-B dvosistemski zvučnici kompaktnog dizajna sa IP55 zaštitom, koji su pogodni i za upotrebu u zatvorenom prostoru. Zahvaljujući svojoj 90° x 60° konstantnoj usmerenosti i jednostavnim dodacima, mogu da se kombinuju u grupe od po dva ili više uređaja kako bi se dobila široka zvučna pokrivenost, a smanjile tačke za instalaciju. Uz pomoć nosača sa nekoliko tačaka za fiksiranje, njihova ugradnja je veoma brza i jednostavna.

Prenos pojanja za pevnicom omogućen je primenom minijaturnog, visećeg mikrofona Audix ADX40 koji pomoću ravnomerno kontrolisane kardioidne karakteristike uglovanosti pomaže izolovanju određenog dela prostora od drugih vokala i pruža prirodan zvuk.

Za potrebe sveštenih lica tokom bogosluženja u oltaru su instalirani minijaturni kondenzatorski Audix M60 boundary mikrofoni sa imunitetom na RF smetnje prouzrokovane mobilnim telefonima i GSM uređajima, dok je za ozvučavanje ruskog nacionalnog instrumenta balalajka namenjen mikrofon Audix F9 u obliku olovke koji detaljno reprodukuje srednje i visoke tonove.

U odgovarajućem rek ormanu ozvučenja instalirana je centralna oprema za kontrolu i upravljenje sistemom ozvučenja: digitalni DSP procesor, Audix ADS48 UHF antenski kombajner sa ugrađenim napajanjem, 4-kanalni pojačavač i touch-screen kontroler.

Ožičenje rek ormana, kao i sve zvučničke i mikrofonske instalacije izvedene su korišćenjem Sommer Cable FRNC kablova. FRNC (Flame Retardant Non-Corrosive) oznaka ukazuje na to da su kablovi svojim karakteristikama u potpunosti usklađeni sa Zakonom o zaštiti od požara, jer sprečavaju njegovo širenje, smanjuju gustinu dima i ne emituju štetne gasove.

 

Kako će sistemom upravljati sveštenik, a ne tehničko lice, omogućeno je jednostavno rukovanje njime. Ceo sistem je u potpunosti automatizovan, a uključivanje, odnosno isključivanje kompletnog sistema obavlja se pravilnim redosledom pomoću jednog prekidača, čime se štiti oprema.