Ozvučenje i video oprema za Buena Vida Mexican GastroBar

Buena Vida Mexican GastroBar je novootvoreni restoran na Novom Beogradu gde posetioci mogu da probaju tradicionalne specijalitete meksičke kuhinje pripremljene na moderan način i da uživaju u ugodnom ambijentu.

  • Klijent: Buena Vida Mexican GastroBar
  • Datum projekta: 2020

Buena Vida Mexican GastroBar posluje u sklopu kompanije Street Guys Hospitality, našeg dugogodišnjeg klijenta, koji u svom portfoliu ima  popularne beogradske restorane Ambar, Toro i Burrito Madre, u kojima smo pre nekoliko godina osmislili i instalirali odgovarajuće ozvučenje.

Budući da su audio sistemi u pomenutim restoranima ispunili sva očekivanja klijenta, nedavno nam se obratio sa novim zahtevom da u novootvorenom objektu instaliramo ozvučenje izuzetnih performansi. Naime, prazan prostor od nekoliko stotina kvadrata bilo je potrebno, zajedno sa dizajnerima enterijera, pretvoriti u restoran ugodnog ambijenta u kom će se u toku dana uživati u ukusnoj hrani, a uveče zaigrati uz ritmove popularnih hitova na nastupima DJ-eva.

Izazov pri ozvučavanju Buena Vida Mexican GastroBar-a predstavljala je njegova kompleksnost, odnosno postojanje sedam audio zona međusobno različitih po nameni i izgledu. Audio zone restorana obuhvataju: glavni deo objekta (sa šankom i prostorom za ples), zastakljenu baštu, glavni restoranski deo, otvorenu kuhinju, toalete, privatni prostor za ručavanje, kao i prodavnicu koja je sastavni deo Navigator poslovnog centra u kom se restoran nalazi.

 

Instalirano ozvučenje i video oprema

 

U objektu smo instalirali ozvučenje koje se sastoji od d&b audiotehnik zvučnih kutija. Instalacioni point source 4S i 8S zvučnici i 18S-SUB i Bi8-SUB sabvuferi, potpomognuti d&b 10D pojačavačima i audio procesorom pokazali su se kao odlična kombinacija kada je ovaj objekat u pitanju.

4S je lagani dvosistemski pasivni zvučnik u kome se nalazi neodimijumski LF drajver i koaksijalno postavljen visokotonac široke disperzije. Može se montirati u bilo kom položaju, a koristi se samostalno ili dopunjava različitim sabvuferima iz xS serije. Proizvodi precizan zvuk, a pritom ne narušava autentičan enterijer restorana.

8S point source zvučnici zajedno sa 18S-SUB sabvuferima postavljeni su u zoni oko glavnog šanka, a njihova uloga je prvenstveno da navedu goste na ples kada se DJ priključi na sistem ozvučenja.

Sve audio linije u sistemu ozvučenja provučene su kroz Radial TWIN ISO dvokanalne line level izolatore koji eliminišu smetnje u zvučnom signalu. Takođe, obezbeđena je i RADIAL USB PRO zvučna kartica koja transformiše računar u profesionalni audio uređaj.

 

Iako sedam audio zona može da zvuči komplikovano za upravljanje, sva kontrola sistema ozvučenja obavlja se dodirom na ekran kontrolera ugrađenog u zid šanka, što upravljanje ovim kompleksnim sistemom čini krajnje jednostavnim poput upotrebe mobilnog telefona. Sistem može da se kontroliše i putem pametnih uređaja, što ovog puta nije bilo potrebe da se podešava.

U privatnom prostoru za ručavanje sistem ozvučenja je podešen tako da bude nezavisan od ostalih celina. Na taj način omogućeno je organizovanje zasebnih zabava u ovom delu objekta, kao što je nastup DJ-a ili gledanje utakmice na visokokvalitetnom projekcionom platnu i projekcije preko Sony laserskog projektora. Pomoću opcije room combining na audio procesoru i ovaj deo objekta može da se pridruži ostalim audio zonama kako bi zvuk svuda bio isti.  

 

Nakon instalacije, naš tim je pustio sistem u rad i obučio odgovorno lice za upravljanje njime.