Ozvučenje za Crkvu Vaznesenja Gospodnjeg u Čurugu

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Čurugu predstavlja spomenik kulture u kategoriji nepokretnih kulturnih dobara od izuzetnog značaja i slovi za najveću pravoslavnu svetinju na teritoriji Vojvodine. Osim toga, crkva je poznata i po velikom zvonu sa zvukom “kontra G” koje teži impozantnih 4.775 kg i smatra se najvećim zvonom na Balkanu.

  • Klijent: Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Čurugu
  • Datum projekta: 2021

Ova jednobrodna neoklasicistička građevina na kojoj dominiraju neorenesansni elementi i tri tornja izgrađena je 1862. godine, a njenu unutrašnjost krasi ikonostas od belog mermera.

Usled velike reverberacije u prostoru i smanjene razumljivosti tokom bogosluženja, rukovodstvo crkvene opštine Čurug kontaktiralo nas je kako bismo u pomenutoj crkvi instalirali odgovarajući sistem ozvučenja.

 

Na osnovu detaljnog proračuna prostora, uzimajući u obzir vrste materijala korišćenih u dizajnu enterijera, kao glavni razglas odabrali smo RCF VS1250 II digitalno usmerive aktivne zvučne kutije koje doprinose preciziranju područja slušanja i smanjenju rasipanja zvuka, kao i njegovom odbijanju o mnogobrojne glatke površine u objektu.

Implementirane su i trosistemske RCF L 2406T pasivne zvučne kutije pomoću kojih se dobija isti zvučni pritisak u čitavom hramu, ali i omogućava razumljivost govora za vernike koji su najudaljeniji od oltara.   

Na ulazima su instalirane priključne kutije na koje se zvučnici mogu povezati u slučaju da se crkveni obredi odvijaju izvan hrama.  

Deo sistema ozvučenja za pevnicom čine i Audix M1250BS superkardioidni kondenzatorski mikrofoni otporni na RF smetnje, a u oltaru Audix ADX18HC gooseneck mikrofoni. Postavljen je i bežični četvorokanalni mikrofonski sistem Audix AP42 namenjen za korišćenje u kombinaciji sa odgovarajućim mikrofonima.

Za potrebe napajanja sistema obezbeđen je RCF DPS604X četvorokanalni pojačavač.

Kontrola sistema se vrši putem Symetrix Solus NX 16x8 digitalnog audio procesora vrhunskih performansi. Proces kontrole se odvija veoma jednostavno pomoću Symetrix T5 panela aktivnog na dodir sa izmenjivim grafičkim interfejsom prilagođenim korisniku i montiranim u rek ormanu uz mogućnost čuvanja unapred podešenih "scena".  Korisnik po potrebi poziva željenu "scenu" (npr. „pun hram“), što procesor automatski prepoznaje i prilagođava performanse sistema okruženju. 

Rek orman je opremljen energetikom sa odloženim pokretanjem omogućavajući tako korisniku uključivanje, odnosno isključivanje sistema pravilnim redosledom pomoću samo jednog prekidača, čime se obezbeđuje zaštita i omogućava duži vek trajanja opreme. 

 

Instalirani sistem ozvučenja u potpunosti ispunjava zahteve klijenta, a zahvaljujući boljoj razumljivosti u hramu vernici će moći neometano da isprate tok bogosluženja.