Audio i video oprema za realizaciju izložbenih programa Galerije Matice srpske

Galerija Matice srpske, jedan od naših najstarijih nacionalnih umetničkih muzeja, odlikuje se jedinstvenom kolekcijom umetničkih dela nastalih u rasponu od 16. do 21. veka, kao i inovativnim pristupima izlaganju, stvaranju narativa i prezentovanju nacionalne likovne umetnosti kroz stalnu postavku, izložbenu i izdavačku aktivnost.

  • Klijent: Galerija Matice srpske
  • Datum projekta: 2021

Kako bi se izložbeni programi organizovali na najbolji mogući način, nadležna lica Galerije kontaktirala su nas u vezi sa nabavkom adekvatne opreme koja će dugoročno omogućiti kvalitetne audio i video reprodukcije različitih sadržaja.

 

Za puštanje audio i video zapisa različitih formata isporučeni su Android Sony 4K medija plejeri sa internom memorijom od 16 GB i mogućnošću proširenja uz pomoć eksterne SD kartice, kao i integrisanim WiFi modulom i Bluetooth konekcijom. Povezivanje sa laserskim projektorima i monitorima omogućeno je preko HDMI kabla.

Za održavanje video konferencija isporučena je Lumens VC-B2U kamera, koja  predstavlja USB plug & play rešenje i veoma je jednostavna za upotrebu. Kamera je pogodna kako za snimanje video zapisa, tako i za obavljanje video poziva, a kompatibilna je sa svim online platformama (Zoom, Skype, Teams, Meet, Webex). Kameru odlikuje HD rezolucija sa širokim uglom gledanja od 90° i dvostruki ugrađeni mikrofoni za hvatanje glasa sa udaljenosti od 3,6 m. Opremljena je praktičnim držačem kojim se veoma lako može pričvrstiti za laptop ili monitor.

Za reprodukciju zahtevnih umetničkih dela gde je neophodno obezbediti jasan zvuk obezbeđeni su aktivni dvosistemski RCF AYRA PRO5 referentni studijski monitori snage 75W + 25W, sa 5" woofer-om i internim DSP-om koji optimizuju frekventni odziv i dinamiku sa RCF FiRPHASE obradom.

Kako bi se izbeglo „pucketanje“ u sistemu ozvučenja tokom puštanja audio zapisa sa laptopa isporučeni su Radial USB PRO DI box-ovi koji se sa laptopom povezuju uz pomoć USB kabla, a sa audio miksetom ili aktivnim zvučnim kutijama preko XLR konektora.

 

Deo sistema čini i Sony VPL-FHZ66 laserski projektor koji smo 2019. godine isporučili za potrebe realizacije izložbe "Čistač" Marine Abramović u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, a koji je nakon njenog završetka Galerija Matice Srpske dobila na korišćenje.

Video projektor poseduje snagu osvetljaja od 6.100 lumena, a može se instalirati na različitim pozicijama u bilo kom položaju (orijentaciji) od 360°. Odlikuje ga rezolucija WUXGA (1920x1200), kao i opcija izmene formata projektovane slike (aspect ratio) 16:10, 16:9 i 4:3, čime se omogućuju projekcije multimedijalnih sadržaja različitih formata. Poseduje laser-fosfor izvor svetla sa radnim vekom od 20.000 sati. Kontrast projektora (full white/full black) iznosi 500.000:1. Uređaj podržava funkciju projekcije na zakrivljenu površinu, kao i funkciju Edge Blending. Projekcija se obavlja preko objektiva projekcionog odnosa 0,33:1  koji omogućava projekciju slike velikih dimenzija sa malog rastojanja, tako da posetioci neće praviti senku u projekcionoj slici tokom izložbi.

Maksimalni nivo buke video projektora u standardnom modu rada manji je od 36dB, što je od važnosti zbog same prirode muzejske postavke.

 

Performanse isporučene audio i video opreme u potpunosti odgovaraju potrebama i zahtevima klijenta, a samim tim će opravdati i očekivanja njegovih posetilaca tokom organizacije različitih izložbenih programa.