Audio-vizuelni prezentacioni sistem za amfiteatar DDOR Novi Sad

DDOR Novi Sad je kompanija koja se bavi prodajom životnih i neživotnih osiguranja. Njeni počeci datiraju još od 1945. godine i završetka Drugog svetskog rata kada je osnovan Državni zavod za osiguranje i reosiguranje. Pod današnjim imenom posluje od juna 1990. godine, a krajem 2012. godine postaje deo grupacije Gruppo Assicurativo Unipol.

  • Klijent: DDOR Novi Sad
  • Datum projekta: 2021

Želeći da u nedavno renoviranom amfiteatru obezbedi što kvalitetnije uslove za održavanje seminara i prezentacija, menadžment ove kompanije obratio nam se sa zahtevom da osmislimo i u njemu instaliramo adekvatan audio-vizuelni prezentacioni sistem.

Izvođač radova na ovom projektu, firma Hbt engineering, angažovala nas je na opremanju amfiteatra audio-vizuelnom opremom koja zadovoljava najviše standarde po pitanju zvuka i slike.

 

O audio-vizuelnom sistemu

 

U sklopu audio-video sistema instaliran je Sony VPL-FHZ91 laserski projektor koji odlikuje 3LCD tehnologija i WUXGA rezolucija. Uređaj poseduje snagu osvetljaja od 9000 lm i na motorizovanom platnu prikazuje sliku dimenzija 400x250 cm. Kontrast projektora iznosi ∞:1, što omogućava izuzetno oštru i jasno prikazanu sliku. Zahvaljujući obezbeđenom motorizovanom objektivu sliku je moguće prikazati sa različitih rastojanja, pri čemu je osvetljaj dovoljno velik da ona bude vidljiva i uz jače ambijentalno svetlo u amfiteatru.  

Centralni deo za distribuciju audio-vizuelnog signala predstavlja Aten VP1421 4K prezentacioni svičer sa opcijom skaliranja slike na traženu rezoluciju i ugrađenom DSP audio matricom sa različitim HDMI, HDBaseT i VGA konekcijama. Prebacivanje između različitih ulaza na prezentacionom switcher-u obavlja se preko zidne kontrole sa 4 tastera što znatno olakšava rad krajnjem korisniku. Distribuciju audio i video signala  preko mrežnog kabla obavljaju Aten VE801 HDBaseT uređaji koji prenose HDMI signal 4K rezolucije na rastojanje od 40 m bez slabljenja u kvalitetu prenesenog signala.

Instaliran je i Sony FW-75BZ35F 75" profesionalni monitor koji karakteriše režim rada 24/7 bez degradacije u kvalitetu slike čak i posle nekoliko godina korišćenja, dok je jačina osvetljaja od 620 cd/m² dovoljna kako bi se pobedilo ambijentalno svetlo u amfiteatru. Uz Sony HDR (High Dynamic Range) tehnologiju obezbeđena je kristalno jasna slika sa izvanrednom reprodukcijom boje i velikim kontrastom. Na njima je takođe aktivirana funkcija automatske kalibracije osvetljaja u zavisnosti od jačine ambijentalnog svetla. Monitor omogućava rad u portrait (vertikalnom) modu, a takođe postoji i opcija jednostavnog puštanja sadržaja preko ugrađenog USB medija plajera, bez potrebe za korišćenjem dodatnog hardvera i softvera.   

U sklopu sistema instalirana je i PTZ kamera Lumens VC-B30U HD rezolucije sa mogućnošću zumiranja do 12 puta, predviđena da u slučaju obuke ili sastanka na daljinu omogući govorniku vizuelni kontakt sa publikom. Kontrola kamere obavlja se preko USB 3.1 kabla Aten UE3315 povezanog na računar ili daljinskog upravljača sa memorisanim presetima pozicija govornika.

U sastavu audio sistema isporučen je Audix AP41 OM2 bežični mikrofonski sistem sa ručnim predajnikom za predavača, dok se zvuk distribuira preko RCF DPS 604X pojačavača D klase. Ugrađeni su i RCF MQ 50C – W dvosistemski plafonski zvučnici snage 60W koji obezbeđuju ravnomernu pokrivenost prostora zvukom i razumljivost govornika, što je ključna stvar za kvalitetnu prezentaciju.

 

Nakon instalacije, naš tim je podesio i pustio sistem u rad.