Audio-vizuelni prezentacioni sistem za Ogranak SANU Novi Sad

Ogranak Srpske akademije nauka i umetnosti u Novom Sadu osnovan je 1992. godine sjedinjenjem Vojvođanske akademije nauka i umetnosti i Srpske akademije nauka i umetnosti. Nosilac je brojnih naučnih projekata koji se ostvaruju u okviru SANU ili samostalno, a svoju aktivnost obavlja kroz rad naučne i kulturne tribine i galerije i saradnju sa naučnim i obrazovnim ustanovama.

  • Klijent: SANU Novi Sad
  • Datum projekta: 2021

Ogranak SANU u Novom Sadu smešten je u strogom centru grada, u zgradi Platoneum, odnosno zadužbini vladike Platona Atanackovića. Ova građevina predstavlja značajnu kulturnu baštinu u kojoj je ranije bila smeštena Prva srpska čitaonica u Novom Sadu, Matica srpska i druge obrazovne i kulturne ustanove Vojvodine.

Nakon uspešne realizacije projekta vezanog za opremanje amfiteatra u sedištu SANU u Beogradu o čemu smo ranije pisali, kao i zadovoljstva klijenta, naša kompanija angažovana je na projektu opremanja svečane sale Platoneuma audio i video opremom za održavanje prezentacija.

 

U osnovi video prezentacionog sistema nalazi se SONY VPL-CWZ10 laserski projektor koji karakteriše konstatan osvetljaj snage 5.000 lumena. Odlikuje se malim dimenzijama (371x100x319 mm) i težinom (5,7 kg), te tako ne narušava elegantni enterijer sale iz prošlog veka. Rezolucija projektora je WXGA, a vek trajanja laserskog izvora svetla iznosi 20.000 sati. Sony patentirana tehnologija BrightEra 3LCD omogućava ekstremno jasne slike velikog kontrasta i zasićenih boja sa mnoštvom detalja. Uređaj obezbeđuje kvalitetnu i jasno vidljivu sliku čak i pri većem ambijentalnom svetlu. Opremljen je funkcijom brzog uključivanja, odnosno isključivanja, tako da prezentacija može da počne gotovo trenutno. Isporučeno je i električno projekciono platno dijagonale 150" i dimenzija 3x2,3 m sa daljinskim upravljačem. Sa ovom projekcionom opremom moguće je projektovati sliku u različitim formatima - 4/3, 16/9 ili 16/10.

 

Aten VS482 svičer je centralni uređaj video sistema preko kog se obavlja distribucija audio video signala sa računara, govornice i stola. HDMI signal se do projektora distribuira preko visoko kvalitetnog HDMI kabla, a do monitora na udaljenoj lokaciji putem odgovarajućeg HDMI HBaseT ekstendera i Aten VE801 mrežnog kabla.

 

Instalirane su i column RCF MQ 100L-W trosistemske nazidne zvučne kutije uglovanosti zračenja 180x60° i snage 80 WRMS. Ovi zvučnici predstavljaju odličan izbor kada je u pitanju reprodukcija govora sa visokim stepenom razumljivosti u akustički "teškim" okruženjima, a pogodni su i za reprodukciju muzike sa širokim horizontalnim uglom zračenja za dobru pokrivenost prezentacione sale.

Osnov audio sistema predstavlja RCF F 12XR audio mikseta sa novorazvijenim preampom koji pruža visok nivo kvaliteta zvuka i dinamike. Poseduje 12 kanala sa DSP procesorom i 16 efekata, kao i mogućnost snimanja na USB memoriju.

Na ulaze su vezani kondenzatorski mikrofoni na savitljivom vratu montirani na govornicu i sto predsedavajućeg preko antivibracionih kućišta, kao i bežični mikrofonski sistemi sa ručnim predajnikom za pitanja iz publike.

 

Sistem pokreće RCF DMA 82 dvokanalni matrix pojačavač D klase opremljen DSP procesorom, koji omogućava rad na Input/Output sekciji i ekvalizaciji signala. Pojačavač obezbeđuje pozivanje predefinisanih podešavanja za RCF zvučnike, kao i aktiviranje RCF FiR filtera.

 

Čitav sistem uvezan je kvalitetnim mikrofonskim i zvučničkim kablovima Sommer Cable.

 

Nakon uspešno obavljene instalacije nas iskusni tim obučio je odgovorna lica za upravljanje sistemom.