Bioskopski RGB laserski projektor sa 3D sistemom za Kulturni centar Ruma

Kulturni centar Brana Crnčević osnovan je 1985. godine odlukom SO Ruma u cilju zadovoljavanja kulturnih potreba žitelja grada i Opštine Ruma kroz pozorište, filmski, muzički i likovni program. Ova ustanova takođe realizuje i niz aktivnosti u saradnji sa drugim ustanovama kulture i objektima javnog i kulturnog života sa teritorije grada, opštine, pokrajine i republike.

  • Klijent: Kulturni centar Ruma
  • Datum projekta: 2021

Kako bi digitalizovao bioskopsku salu i na taj način omogućio bolji kvalitet filmskih projekcija cenjenoj publici, Kulturni centar Ruma odlučio je da dobijena sredstva od Filmskog centra Srbije i Opštine Ruma usmeri na nabavku bioskopskog projektora najnovije generacije, kao i 3D sistema.

 

Implementiran je digitalni projektor za bioskop Christie CP2309-RGB kojeg odlikuje RGB izvor svetla, osvetljaj od 8.500 DCI lumena i DLP tehnologija. Rezolucija projektora je 2K (2048x1080 piksela), dok kontrast iznosi 2000:1. Poseduje ugrađeni medija server sa kapacitetom diskova 8TB u konfiguraciji RAID5, sa odgovarajućim motorizovanim zoom objektivom dobijenim iz proračuna objektiva i osvetljaja za 2D, odnosno odgovarajući tip 3D projekcije, za date parametre projekcionog rastojanja, tip platna i dimenzije projektovane slike, kako bi klijent bio siguran da ponuđeni projektor zadovoljava DCI standard.

 

Laserski RGB izvor svetla omogućava realnu reprodukciju boja na platnu (>95% od realne životne slike) po standardu REC.2020. Zbog postojanja tri laserska izvora svetla R, G i B životni vek projektora je znatno veći nego kod običnog laser-phosphor bioskopskog projektora, što uz veći kontrast čini bioskopsko iskustvo prilikom projekcije neverovatnim. Poseduje touch monitor koji sa ugrađenim regulatorom za automatizaciju obezbeđuje jednostavno reprodukovanje, zakazivanje i upravljanje bioskopskim sadržajem.

Projektor podržava HFR 2K@120fps/4K@30 fps projekcije.

Osim 3D konektora za sinhronizaciju prikaza 3D sadržaja, opremljen je i sa dva priključna HDMI konektora, namenjena za puštanje prezentacionog materijala ili filmova sa računara, jer je sala za projekcije multifunkcionalna, te će pored uloge bioskopa služiti i za obavljanje drugih aktivnosti, poput prezentacija i izvođenja pozorišnih predstava.

Obezbeđen je i motorizovani pasivni 3D sistem sa 500 naočara za decu i odrasle, potpuno automatizovan za pomeranje polarizacionog modulatora sa samog projektora izborom 2D/3D tipa projekcije. Čitav 3D sistem montiran je na stalak za projektor sa točkovima koji ima mogućnost podešavanja  visine sa sigurnosnim stopama za njegov prihvat, a koji istovremeno predstavlja i 19" rek za dodatu opremu, odnosno NAS, UPS, audio procesor i pojačavače.

 

Nakon instalacije i puštanja sistema u rad, naš stručni tim obučio je lica iz tehničke službe naručioca projekta za upravljanje opremom.