Ozvučenje za manastir Tumane

Naslanjajući se na Tumansku reku, ušuškan među šumovitim golubačkim planinama, manastir Tumane ostavlja snažan kako vizuelni, tako i duhovni utisak na svakog posetioca. Osnovan je u 14. veku kao zadužbina kosovskog junaka Miloša Obilića, a danas predstavlja najbrojniji muški manastir u eparhiji braničevskoj.

  • Klijent: Manastir Tumane
  • Datum projekta: 2022

Kompleks manastira Tumane čine crkva, konak, kapela, isposnice, gostoprimnica i ekonomske zgrade, dok je izgradnja gostinjskog konaka i biblioteke u toku. U manastirskoj crkvi Svetog arhangela Gavrila izgrađenoj u srpsko-vizantijskom stilu pohranjene su mošti Prepodobnog Zosima Sinaita i Prepodobnog Jakova Novog.

 

Kako ovu svetinju nedeljom i praznicima posećuje veliki broj ljudi, javila se potreba za instalacijom ozvučenja koje bi svim prisutnim vernicima u okviru kompleksa omogućilo neometano praćenje bogosluženja, bilo da se u datom momentu nalaze u samom hramu ili van njega.

S tim u vezi bratstvo manastira kontaktiralo nas je kako bismo osmislili i instalirali sistem ozvučenja adekvatan za ovu vrstu prostora i njegove karakteristike.

Uzimajući u vidu njegovu veličinu, te blagu kosinu terena na kom se manastir nalazi, bilo je neophodno implementirati ozvučenje koje će i pri ovakvim uslovima omogućiti ravnomerno pokrivanje prostora zvukom tokom bogosluženja, kao i razgovetnost govornika. Potrebno je bilo dizajnirati sistem koji neće narušiti vizuelnu estetiku manastirskog kompleksa, što je za naš projektantski tim predstavljalo dodatni izazov.

Nakon pažljivog i preciznog projektovanja, osmišljeno je i instalirano ozvučenje koje se bazira na d&b audiotechnik, RCF, Audix, DPA Microphones i Symetrix komponentama.

Projekat je podrazumevao ozvučavanje sledećih prostornih celina - prostora unutar i ispred crkve, te manastirskog letnjikovca.

Sa leve i desne strane od glavnog ulaza, kao i u unutrašnjosti crkve instalirane su  RCF dvosistemske nazidne zvučne kutije koje obezbeđuju jasnu reprodukciju glasa, a zahvaljujući malim dimenzijama ne narušavaju njen vizuelni izgled. Odlikuju se IP55 zaštitom što ih čini pogodnim i za spoljašnje instalacije.

Za potrebe ozvučavanja glasa obezbeđeni su DPA Microphones naglavni mikrofoni sa odgovarajućim predajnicima koji omogućavaju bolju razumljivost govora, kao i veći nivo glasa u ozvučenju bez mikrofonije. Bež boja i male dimenzije čine ih neupadljivim i diskretnim tokom korišćenja. Lako se montiraju, te omogućavaju neometano funkcionisanje tokom bogosluženja.

Za ravnomernu pokrivenost zvukom celog kompleksa na manastirskom letnjikovcu postavljene su column d&b audiotechnik dvosistemske pasivne zvučne kutije opremljene sa šest 4" neodimijumskih drajvera. Zahvaljujući svojoj kardioidnoj karakteristici ove kutije šalju zvučne talase napred, dok njihov dizajn pruža konstantnu usmerenost od 90° u horizontali. Kardioidna karakteristika disperzije proizvodi minimalnu energiju iza njih, što umanjuje odjeke i pruža balansiranu distribuciju zvuka na mestu slušanja. 

Za potrebe održavanja bogosluženja i propovedi u samom letnjikovcu postavljeni su DPA mikrofoni sa savitljivim vratom. Odlikuju se minimalnim izobličenjem u celom dinamičkom opsegu, velikom jasnoćom i otvorenošću zvuka. Ne hvataju mikrofoniju od spoljnih zvučnika i predstavljaju odlično rešenje u situacijama gde je visoka razumljivost govora od krucijalnog značaja.

 

Celim audio sistemom upravlja oprema ugrađena u rek orman u crkvi: digitalni DSP procesor, pojačavači, kao  i touch-screen kontroler.

 

Symetrix digitalni DSP procesor opremljen je sa 16 linijskih i mikrofonskih ulaza i 8 linijskih izlaza. Omogućava intenzivnu DSP obradu, rutiranje i dilej u sistemima koji zahtevaju sofisticirano upravljanje zvučnicima, automatsko miksanje, pejdžing, mikrofonsku i linijsku obradu, AGC (Automatic Gain Control), kombinovanje prostorija i sl.

 

Ožičenje rek ormana, kao i sve zvučničke i mikrofonske instalacije izvedene su korišćenjem FRNC kablova. FRNC (Flame Retardant Non-Corrosive) označava kablove koji su svojim karakteristikama u potpunosti usklađeni sa Zakonom o zaštiti od požara, jer sprečavaju njegovo širenje, ne emituju štetne gasove i smanjuju gustinu dima.

 

Kako je predviđeno da sistemom upravljaju članovi manastirskog bratstva, a ne tehnička lica, osmišljeno je jednostavno upravljanje opremom. Ceo sistem ozvučenja je u potpunosti automatizovan, a njegovo uključivanje, odnosno isključivanje obavlja se pravilnim redosledom pomoću samo jednog prekidača, što omogućava duži vek trajanja opreme. 

 

Implementiranjem ozvučenja u manastiru Tumane u potpunosti su ispunjena očekivanja klijenta. Obezbeđena je velika pokrivenost zvukom i razumljivost u okviru celog kompleksa, što omogućava da vernici čuju bogosluženja i propovedi jasno i razgovetno čak i na daljini od preko stotina metara u odnosu na samo ozvučenje.