DiGiCo SD11 mikseta i Waves server za Milana Jovanovića Jabučanca

Kada se udruže talenat, volja i rad, uspeh je zagarantovan. Ovo geslo kroz život prati i Milana Jovanovića Jabučanca, jednog od naših najboljih harmonikaša, koji sa svojim orkestrom već više od deset godina čini atmosferu na venčanjima i drugim slavljima nezaboravnom.

  • Klijent: Milan Jovanović Jabučanac
  • Datum projekta: 2022

Čini se kao da je dar za muziku zapisan u genetskom kodu stanovnika Jabučja, jer je ovo malo mesto nakon slavne Braće Bajić, interpretatora srpske izvorne i narodne muzike, iznedrilo i Milana Jovanovića Jabučanca. Ovaj harmonikaš odrastao je u kući gde su se vesele tradicionalne melodije slušale od jutra do večeri, te nije ni čudo što se već od malih nogu prihvatio dugmetare koja mu je najpre postala najbolji prijatelj, a kasnije i životni poziv.

Još kao dete, Milan Jovanović Jabučanac pratio je orkestre po svadbama, gde je posmatrajući starije i iskusnije kolege, dobijao neiscrpnu motivaciju za dalji rad, usavršavanje i učenje starih, tradicionalnih melodija. Nakon završene niže muzičke, upisao je srednju muzičku školu „Stanković“ u Beogradu na odseku teorije muzike, gde je osim harmonike svirao i klavir. Svoje znanje i umeće nastavio je da kali kroz iskustvo i sviranje na raznim okupljanjima.

Danas njegov orkestar slovi za jedan od najboljih u našoj zemlji, a  repertoar ne čine samo narodne pesme i tradicionalna kola, nego i poznate rock, jazz i druge zabavne melodije.

U rodnom Jabučju ovaj harmonikaš otvorio je i studio, opremljen visokokvalitetnom profesionalnom audio opremom, a DiGiCo SD11 audio mikseta je najnovije „pojačanje“ kojim se može pohvaliti.

 

DiGiCo SD11 mikseta se odlikuje Stealth Digital Processing i Super FPGA tehnologijom, kao i vodeće konzole SD serije, što je čini najpoželjnijim prenosivim mikserom za novu generaciju muzičke kreativnosti. Sa svojom čeličnom šasijom i aluminijumskom površinom presvučenom polikarbonatom na kojoj se nalazi 15-inčni TFT LCD touch screen i 12 pokretnih fadera osetljivih na dodir, predstavlja oličenje snage i agilnosti. Iako kompaktnih dimenzija, odlikuje se velikim brojem kanala, odnosno  48 ulaznih kanala na 48kHz ili 96kHz. Master sekcija objedinjuje 12 izmenjivih 32-band grafičkih ekvilajzera, 6 stereo efekata i 8 kontrolnih grupa (VCAs). Koristeći snapshots, omogućava prebacivanje između potpuno završenih i unapred pripremljenih konfiguracija u bilo kom live okruženju lakše nego ikada pre, bez obzira da li se radi o probi, podešavanju sistema ili samom događaju.

Osim konzole, Jabučanac je nabavio i Waves SoundGrid Extreme server kako bi mogao da koristi plug-inove sa DiGiCo SD11 miksetom i time iskoristi pun potencijal koji ona pruža.

 

Kako bismo ispitali zadovoljstvo našeg cenjenog klijenta, kontaktirali smo Jabučanca koji nam je preneo svoje prve utiske i iskustva u radu sa DiGiCo miksetom i Waves SoundGrid Extreme serverom.

 

Koliko je oprema premium brendova važna za izvođenje muzike koju svirate?

Oprema je veoma važna, budući da obezbeđuje pouzdanost u radu, te utiče na raspoloženje naše publike. Osim toga, potrebno je da i mi koji se nalazimo u ulozi izvođača uživamo u kvalitetu zvuka, kao u i lakoći rada sa njom.

 

Kada ste odlučili da je DiGiCo SD11 mikseta i Waves SoundGrid Extreme server upravo ono što Vam je potrebno za dalji rad?

Prisustvovao sam jednom zanimljivom seminaru u AVL Projektu nakon kog sam dobio priliku da isprobam DiGiCo SD11 konzolu  u svom studiju i oduševio se visokim kvalitetom zvuka. Sa Waves opremom sam imao kontakte i ranije, ali me je kombinacija DiGiCo –Waves doslovno oborila s nogu!

 

Kakva su Vaša dosadašnja iskustva u radu sa DiGiCO SD11 miksetom i Waves SoundGrid Extreme serverom? Prepoznajete li razliku u odnosu na opremu koju ste do sada koristili?

Ono što bih mogao da istaknem nakon nabavke DiGiCo-Waves sistema jeste velika promena u kvalitetu naše produkcije, budući da je nova oprema izuzetno pouzdana i jednostavna za korišćenje.

 

Da li ste osim u studiju do sada imali prilike da ih koristite i na live nastupima i kakva su Vaša zapažanja?

Mogu slobodno da kažem da od kada smo krenuli da koristimo DiGiCo zvuk naše live produkcije podugnut je za dve lestvice, što i publika primećuje.

 

Osim što svirate tradicionalna narodna kola, znamo da ih i sami komponujete. Kakvi su Vaši dalji planovi na ovom polju i na koji način će Vam DiGiCo SD11 mikseta i Waves SoundGrid Extreme server pomoći u stvaranju sopstvenih kompozicija?

 

Planiram da koristim DiGiCo SD11 i Waves SoundGrid Extreme Server i u ovu svrhu, a jedna od ideja koje želim da realizujem jeste i snimanje raznih cover-a putem kojih ću promovisati svoj orkestar, ali i ovu vrhunsku opremu koja će mi olakšati njihovo stvaranje.

 

Milane, hvala Vam na razgovoru.