Rasveta za predstavu "Veliki pad" pozorišta KPGT

KPGT (Kazalište, Pozorište, Gledališče, Teatar) osnovan je 1977. godine u Zagrebu kao pozorišna trupa koju su predvodili Ljubiša Ristić, reditelj iz Beograda, Nada Kokotović, koreograf i reditelj iz Zagreba, Rade Šerbedžija, glumac iz Zagreba i Dušan Jovanović, dramski pisac i reditelj iz Ljubljane. Danas KPGT predstavlja jedno od najpopularnijih beogradskih gradskih pozorišta, a svoju delatnost obavlja u zgradi nekadašnje prestoničke Stare šećerane.

  • Klijent: KPGT
  • Datum projekta: 2022

Pozorište KPGT početkom oktobra premijerno je izvelo svoju novu predstavu "Veliki pad" po motivima istoimenog romana Petera Handkea koji je za ovo delo 2019. godine nagrađen Nobelovom nagradom.

"Veliki pad" je Handkeov šesti naslov koji se igra u KPGT-u, što ga je učinilo jednim od najizvođenijih autora u ovom pozorištu uz Šekspira, Molijera i Dušana Jovanovića.

 

Kako bi publici dočaralo turbulentno putovanje i avanture glavnog junaka pozorište je donelo odluku da se za izvođenje ovog komada nabavi nova scenska rasveta.

Nakon obilaska pozorišta i konstruktivnog razgovora sa rediteljem Ljubišom Ristićem došli smo do zaključka da su wash pokretna automatizovana rasvetna tela upravo ono što je potrebno za njegovo izvođenje. Izbor je pao na Chauvet Maverick MK2 Wash moving reflektor izuzetne snage sa mogućnošću velikog zuma. Uz dinamične pokrete i promenu boja uz pomoć RGBW LED dioda može se kreirati veliki broj različitih nijansi boja. Opcija stroboskopa je prateći taktove muzike u velikoj meri pronašla primenu tokom izvođenja ove predstave, dok mogućnost pixel mapinga i makroa doprinosi stvaranju impresivnog umetničkog izraza.

 

Pored pokretnih, svoju ulogu u izvođenju dobila su i Chauvet SlimBank T18 USB statična LED rasvetna tela sa 18 RGB LED dioda odličnih za farbanje. Namenjena su osvetljavanju iz ulica, budući da osim elemenata drame, predstava obuhvata i elemente baleta. Osvetljavanje iz ulica predstavlja jedno od najbitnijih pravaca svetla kada je u pitanju pokret, odnosno baletsko izvođenje. Uređaji su isporučeni sa klapnama, što omogućava veću kontrolu svetlosnog snopa, a samim tim i bolje usmerene ulice. Reflektori omogućavaju i individualnu kontrolu tri segmenta stvarajući tako još zanimljivije efekte.

 

 

U sklopu sistema isporučen je i rasvetni pult sa touch screen-om, jednostavan za korišćenje, kojim se obavlja kontrola osvetljenja.

 

U kojoj meri je nova scenska rasveta pomogla dizajnerima svetla i reditelju da u ovo pozorišno ostvarenje utkaju jedinstven umetnički izraz dokazuje i pozitivna kritika i veliko interesovanje publike, već četvrti mesec zaredom.