Isporuka i montaža opreme za interaktivnu izložbu "Vreme i vaseljena – izložba o vremenu"

U okviru programskog luka "Doček", Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture organizovala je interaktivnu multimedijalnu izložbu "Vreme i vaseljena" koja predstavlja jedan od najvažnijih segmenata u okviru svečane ceremonije proglašenja Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2022. godine.

  • Klijent: Fondacija Novi Sad 2021
  • Datum projekta: 2022

Interaktivna multimedijalna izložba postavljena je u Studiju M na više nivoa, a sastoji se od više scenografskih elemenata uklopljenih u idejnu celinu koja pokazuje protok vremena kroz različite kulture, te istorijsku dinamiku sudara svetla i tame, odnosno stvaranja i destrukcije kao dela opšteg iskustva postojanja. Uokvirena pričom o trajanju, ova izložba vodi posetioce putem razvoja civilizacije, a kulminira otvaranjem koda Milutina Milankovića. Za izradu vizuelnog umetničkog sadržaja izložbe zadužen je istaknuti umetnik dr Dušan Jovović, dok je autor narativa poznavalac naučnikovog života i dela, prof. dr Aleksandar Petrović.

 

Velika nam je čast što je i AVL Projekt dobio priliku da učestvuje u ovom velikom i za Novi Sad važnom projektu putem obezbeđivanja različitih vrsta projekcija na skulpture i instalacije uz inovativne 3D maping tehnologije.

Za sve vrste projekcija korišćeni su laserski projektori sa izvorom svetla sa vekom trajanja od minimalno 20.000 radnih sati i projekcionim slikama velikog kontrasta i zasićenih boja.

Sony VPL-FHZ91VPL-FHZ75 i VPL-PHZ60 projektori poseduju različite vrste motorizovanih objektiva čime je omogućen neometan prolaz posetilaca izložbe bez stvaranja senki na projekcionim površinama. Odlikuju se WUXGA (1920x1200) rezolucijom, a opremljeni su i HDBaseT ulazima za jednostavnu distribuciju AV signala preko S/FTP Cat6 kablova bez bilo kakvih uticaja od elektromagnetnih smetnji ili zračenja u prostoru.

Fleksibilni su pri instalaciji zbog širokog opsega vertikalnog i horizontalnog lens shift-a, kao i rada u bilo kom položaju (360°) sa funkcijom edge blending. Time je omogućena njihova jednostavna postavka prema zahtevu scenografskog elementa.

Za kreiranje projekcione površine na donjem nivou (18x3m) i projekciju od 360° na spratu u boksu trapeznog oblika (15x10x14x5m) isporučeni su Christie Pandora box medija serveri za mapping koji podržavaju 3D prikazivanje u realnom vremenu, iskrivljenje i uređivanje višestrukih fajlova objekta za mapiranje projekcija na proizvoljne oblike, površine i predmete.

Poslednji scenografski element predstavlja hologramski 3D prikaz Milutina Milankovića koji kroz izgovoreni tekst vodi posetioce u putovanje kroz vreme. Hologramska projekcija izvedena je uz pomoć specijalnih folija – ogledala.

Za adekvatno osvetljenje celokupnog izložbenog prostora instalirano je više šinskih rasvetnih sistema sa Chauvet EVE TF-20 LED reflektorima i odgovarajućim dimerima i LED drajverima.

Za upravljanje AV sistemom zadužen je kontrolni uređaj sa isprogramiranim predefinisanim scenarijima za jednostavno korišćenje čitavog projekcionog sistema i centralizovanim uključivanjem i isključivanjem uređaja.

Multimedijalni sadržaji se emituju uz pomoć HD mrežnih plejera sa funkcijom sinhronizacije rada više uređaja istovremeno kako bi kreirali jedinstvenu projekcionu sliku, dok RCF AYRA PRO5 dvosistemski aktivni studijski monitori reprodukuju audio sadržaj po scenografskim elementima.

 

Nakon montaže, naš iskusni tim podesio je projektore i programiranje medija servera sa mapiranjem scenografskih elemenata u skladu sa zahtevanim vizuelnim rešenjima.

 

I na kraju, posebno zadovoljstvo predstavlja i činjenica da je i sam Sony podelio priču o Vaseljeni sa globalnom stručnom javnosti odajući tako priznanje jedinstvenosti celog projekta i našoj ekspertizi. 

 

Foto: Novi Sad 2022 / Beni Gaši / Vladimir Veličković / Marko Pudić

Video: Novi Sad 2022 / Vidim Production