Chauvet rasveta za Narodno pozorište u Beogradu

Narodno pozorište u Beogradu osnovano je 1868. godine i nalazi se u samom srcu naše prestonice. Predstavlja jednu od najznačajnijih kulturnih institucija u Srbiji gde posetioci mogu pogledati najznačajnija ostvarenja iz operskog, dramskog i baletskog repertoara.

  • Klijent: Narodno pozorište u Beogradu
  • Datum projekta: 2022

Kako bi se što bolje pripremilo za izvođenja u novoj sezoni 2021/2022., Narodno pozoriše u Beogradu donelo je odluku o proširenju postojećeg rasvetnog parka. Budući da su se Chauvet Maverick MK3 Wash pokretna automatizovana rasvetna tela odlično pokazala na sceni, uprava pozorišta donela je odluku za nabavkom novih Chauvet reflektora.

Uspešnim učešćem u javnoj nabavci naša kompanija je pozorište opremila Chauvet Maverick Silens 2 Profile automatizovanim pokretnim profilcima.

Ove LED reflektore snage 560 W LED odlikuje CRI>95 i temperatura boje svetlosti od 6.000 K, što ih čini izuzetno pogodnim za upotrebu u pozorištu i na televiziji. Koriste CMY filtere za mešanje boja, kao i CTO filter za +/- podešavanje zelene, kako bi se boja lica aktera na sceni mogla dovesti do perfekcije. Jedna od ključnih karakteristika Maverick Silens 2 Profile reflektora jeste konvencionalno hlađenje što ih izdvaja u odnosu na konkurenciju. Poseduju motorizovane noževe čime se postiže veća manipulacija svetlosnim snopom, a dodatna opremljenost u vidu dva gobo točka, frosta, irisa i prizme omogućava dizajnerima svetla da u potpunosti iskažu svoju kreativnost u radu sa njima. Odlikuju se izuzetnim opsegom zuma od 1:10, odnosno od 5° do 50°, kao i opcijom red shift koja obavlja simulaciju halogene sijalice pri gašenju reflektora. Ne poseduju ventilatore, te samim tim tokom rada ne stvaraju buku. Opremljeni su mogućnošću prijema bežičnog DMX signala, čime je njihova montaža olakšana.

Pored moving rasvete, pozorište se odlučilo i za nabavku statičnih LED profilnih reflektora. Izbor je pao na Chauvet Ovation E-930VW reflektore koji osim impresivne bele poseduju i mogućnost promene boje, te zamenjuju više halogenih reflektora i ne zahtevaju upotrebu filtera. Opremljeni su sa 6 LED dioda različitih boja (crvena, narandžasta, zelena, plava, rojal plava i lime). Njihovim kombinovanjem omogućeno je dobijanje izuzetno kvalitetne bele boje sa mogućnošću promene temperature boje od 2.800 K do 8.000K, sa CRI u rasponu od 88-92. Poseduju opciju +/- zelene za dodatno podešavanje bele svetlosti, a u isto vreme moguća je iluminacija bilo koje druge boje. Profilci su isporučeni sa zum sočivima uglovanosti od 15° do 30°, dok se ugao svetlosti i fokusa podešava ručno. Iris i ugrađeni noževi omogućavaju dodatnu fleksibilnost pri manipulaciji sa svetlosnim snopom. Ova rasvetna tela zamenjuju veliki broj halogenih reflektora, a tokom testiranja u pozorištu su se pokazala jačim od halogenog rasvetnog tela sa sijalicom od 2kW. Odlikuju se i većom fleksibilnošću, lakšim održavanjem, manjom potrošnjom električne energije i jačim funkcijama.

 

Novi kontigent Chauvet reflektora će uz već postojeći Maverick rasvetni park omogućiti dizajnerima svetla ogromnu dozu kreativnosti tokom izvođenja na sceni, a vernoj publici doživljaj koji će pamtiti.