Rasveta za Tesla Light Gallery

U novogodišnjoj noći, na prelazu između 2021. i 2022. godine i kao uvertira proglašenju Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture, podgrađe Petrovaradinske tvrđave i sama tvrđava udomile su multimedijalni festival Tesla Light Gallery.

  • Klijent: Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije
  • Datum projekta: 2022

Bila nam je čast biti njegovim delom. Uspešnim učešćem u javnoj nabavci dobili smo mesto u ovom nesvakidašnjem i zanimljivom projektu koncipiranom oko lika i dela Nikole Tesle, počasnog građanina Novog Sada. Projekat je podrazumevao kombinovanje svetla, geometrije, instalacije i projekcije inspirisane mislima i delima slavnog naučnika i tako postao  izraz kreativne sinergije više poznatih internacionalnih umetnika iz različitih gradova, bivših i budućih nosilaca titule Evropske prestonice kulture. Njegovu uspešnu realizaciju možemo zahvaliti i odličnoj saradnji sa studijom za prostorni dizajn "Modelart arhitekti".

 

Vizuelni spektakl novogodišnje noći, iako sastavljen od nekoliko odvojenih celina, pretvorio je čitavo Podgrađe u jedinstvenu svetlosnu pozornicu.

 

Ulaz u Podgrađe, Beogradska ulica i Beogradska kapija predstavljali su tri kompleksne pozicije vezane za sistem piksel mapinga, a koje su funkcionisale kao jedna velika celina. Kroz pojedinačne piksele, kojih je bilo preko 22.000 i koji su se kontrolisali sa jednog mesta, puštale su se animacije i video sadržaji namenjeni kreiranju jedinstvenog doživljaja za gledaoce. Podgrađe je raspolagalo sa 136 piksel barova, Beogradska ulica sa 125 sijalica sa mogućnošću piksel mapinga, a Beogradska kapija sa 64 programabilne LED trake.

 

Donji Ludvigov bastion krasila je svetlosna konstrukcija (25m x 7m x 4m) koja se mogla videti i sa druge strane Dunava. Usled masivnosti i grandioznih dimenzija odustalo se od prvobitnih planova da se gotova instalacija transportuje iz radionice, te se njenoj izradi prema zadatom projektu pristupilo na licu mesta. Po završetku izrade, na konstrukciju su montirane specijalne i vodootporne LED trake što ju je učinilo vidljivom noću i sa veće udaljenosti.

 

I ostale instalacije plenile su pažnju posetilaca, bilo da se radilo o neon trakama ili reflektorima - od krugova kod sata na Tvrđavi, Ludvigove kapije, prolaza kod crkve Sv. Jurja, dijamanta na trgu Prote Mihaldžića, pa sve do svetlosnih ispisa ispred Beogradske kapije.

 

Pomenute prostorne instalacije su otkrile različite aspekte svetlosti kao sredstva umetničkog izraza. Njima su aktuelizovana različita Teslina otkrića i neostvareni snovi. Most Duga, stara zdanja u Beogradskoj ulici i sama Beogradska kapija bili su preobraženi u monumentalnoj igri svetlosti, pokreta i zvukova kroz fiksne, dinamičke, bežične i interaktivne audio-vizuelne tehnologije osvetljenja, uključujući i trodimenzionalne projekcije – uz pozitivnu reakciju i neskriveno  oduševljenje posetilaca.

 

Foto: Bernard Bodo / Dušan Petković

Slični projekti