Rekonstrukcija i modernizacija konferencijske sale Poslovnog centra NIS-a u Beogradu

NIS Grupa je jedan od najvećih vertikalno integrisanih energetskih sistema u Jugoistočnoj Evropi. Osim u Srbiji, delatnost razvija i u regionu i to u dva osnovna pravca – na polju istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, kao i kroz razvoj maloprodajne mreže.

  • Klijent: Poslovni centar NIS-a u Beogradu
  • Datum projekta: 2022

AVL Projekt dobio je nedavno priliku da rekonstruiše i inovira postojeću konferencijsku salu Poslovnog centra ove kompanije u Beogradu.

 

Za glavnu salu za sastanke sa konferencijskim sistemom i videokonferencijom koja raspolaže prezentacionim pultom i 21 mestom  za učesnike isporučeni su ručno podesivi 21,5" i 17,3'' profesionalni monitori HD rezolucije. Monitori su osetljivi na dodir i opremljeni HDMI priključkom i integrisanim mikrofonskim jedinicama na priključnim pločama za predsedavajućeg i mikrofonima na savitljivom vratu za ostale prisutne. Veoma su elegantnog i modernog dizajna, poseduju masivno kućište, a mogu se pozicionirati do 110° u odnosu na sto. Priključne ploče na stolu isporučene su sa slušalicama, kao i priključkom za njih.  

Centralni deo konferencijske sale predstavlja Televic centralna jedinica konferencijskog sistema sa podrškom za multimediju koja kontroliše sve delegatske i predsedavajuće jedinice, kamere, kao i Dante podršku za audio protokol. Kontrola se obavlja preko centralnog menadžment softvera sa programabilnim interfejsom. Raspolaže audio procesingom sa automatskim poništavanjem eha, ekvilizacijom zvuka, dinamičkim procesorom i podrškom za snimanje zvuka. Poseduje HDMI i SDI digitalne video izlaze, kao i SDI ulaz za povezivanje eksternog video signala u sistem, te obezbeđuje sinhronizovani prenos video i audio zapisa 1080p Full HD rezolucije bez kašnjenja i izgubljenih frejmova. Televic konferencijska jedinica poseduje i  specijalizovani modularni softver jednostavan za korišćenje, koji je siguran i otporan na viruse, jer koristi unikatnu internu arhitekturu koja radi samo sa konferencijskim uređajima u mreži.

Svi uređaji vezani su na centralnu jedinicu preko mrežnog LANRJ45 porta i UTPS/FTP Cat6 kabla, što omogućava siguran interni protokol za izuzetno stabilan rad i efikasne performanse same mreže.

Da bi sistem efikasno funkcionisao  instalirani su odgovarajući softveri za konferenciju bazirani na server-klijent pristupu bazi podataka i softverskim modulima koji kontrolišu svaki aspekt pripreme, toka i administracije celokupnog konferencijskog sistema, kao i softvere za preuzimanje dokumenata, audio i video rutiranje signala i višekanalno snimanje.

U sklopu čitavog konferencijskog sistema instalirano je više priključnih kutija za ulazne i izlazne audio video signale, kao i interfejs za njihovo deljenje. Na ovaj način je učesnicima sastanka omogućeno praćenje prezentacije, govornika, video konferencije ili drugih radnih fajlova sa sastanka po potrebi.

Sistem podržava i funkciju glasanja preko odgovarajuće ID kartice koja se ubacuje u priključnu ploču na stolu učesnika konferencije sa odgovarajućim softverom za glasanje. Tasteri za glasanje su softverski, a instalirani su na nadgradnim monitorima na konferencijskom stolu osetljivim na dodir. U sklopu glasačkog sistema implementirane su ID kartice sa odgovarajućim programatorima.

Sistem ozvučenja u konferencijskoj sali čine visokokvalitetne column pasivne trosistemske RCF zvučne kutije kardioidne karakteristike usmerenosti širokog horizontalnog ugla zračenja sa pojačivačem koji garantuje odgovarajuću pokrivenost sale, dobru čujnost i razumljivost. Isporučena su i dva bežična Audix mikrofonska sistema od kojih jedan poseduje bubicu kardioidne karakteristike usmerenosti, a drugi naglavni mikrofon. Diversity sistem prijema omogućava automatsko skeniranje banda, kao i mogućnost simultanog rada 16 bežičnih sistema istovremeno. Džepni predajnik pruža autonomiju rada od 14 sati uz korišćenje dve AA baterije. 

Prikazivanje slike učesnika u diskusiji obezbeđuju Televic 4 PTZ HD kamere sa odgovarajućim selektorom, kontrolerom, računarom i softverom. One su kontrolnim programskim paketom povezane sa centralnom konferencijskom multimedijalnom jedinicom koja omogućava pozicioniranje i kadriranje prema isprogramiranim presetima za svako mesto učesnika u konferenciji. Kamere i prateća oprema u potpunosti su kompatibilni sa konferencijskim sistemom, dok IP kontroler omogućava lakše upravljanje i pozicioniranje kamera.

U konferencijskoj sali integrisan je i Televic prevodilački sistem za simultano prevođenje na tri jezika sa osnovnim tonom (floor) sa prevodilačkom multimedijalnom jedinicom. Prevodilački pultevi smešteni su u prevodilačkim kabinama. Prevodilačke jedinice se napajaju preko mrežnog kabla sa RJ-45 konektorom i omogućavaju priključenje u bilo kojoj tački serijske veze konferencijskog sistema. Poseduju priključak za prevodilački mikrofon na savitljivom vratu, integrisani zvučnik za praćenje osnovnog tona, tastere za aktiviranje, odnosno deaktiviranje mikrofona, selektor jezika slušanja, priključak za dinamičke slušalice, odnosno naglavnu kombinaciju slušalica i mikrofona, kao i lokalnu kontrolu nivoa zvuka na zvučniku i slušalicama.  

Multimedijalna prevodilačka jedinica poseduje HDMI izlaz putem kog je moguće pratiti sliku kamere iz sale sa kašnjenjem od 1 ms. Predviđeni su i dodatni monitori za svakog prevodioca na kom je moguće prikazati bilo koji video materijal u sistemu.

Prikaz sadržaja učesnika prezentacija i videokonferencije u konferencijskoj sali obavlja se pomoću dva 4K Sony 75" LCD i četiri 55" monitora. Zahvaljujući osvetljaju od 600 cd/m² monitori garantuju vidljivost sadržaja prezentacije i pri većem ambijentalnom svetlu, a predviđeni su za rad 18/7.

Distribucija audio i video signala od monitora do tehničke režije i prevodioca  obavlja se preko Infobit audio video 16x16 matrice i odgovarajućih HDMI HDBaseT ekstendera.

U sklopu distribucije audio video sistema nalazi se Aten kontrolni uređaj za upravljanje njime sa mogućnošću pozivanja predefinisanih scenarija (preseta) programiranih putem tableta. U njemu je implementiran softver za konfigurisanje parametara sistema sa intuitivnim grafičkim interfejsom i kontrolnom aplikacijom (paljenje i gašenje monitora, nivoi audio signala i slično). Sistem upravljanja se odvija preko LAN mreže koja omogućava direktnu centralizovanu kontrolu sistema preko računara. 

Osim standardnog, prikaz video sadržaja moguć je i bežičnim putem pomoću Infobit prezentacionog switcher-a sa VGA, USB-C i HDMI priključnim konektorima. Bežično 2,4GHz/5GHz povezivanje omogućeno je preko Airplay-a i Miracast-a, dok multiview prikaz na monitoru obezbeđuje podešavanje rasporeda slika na ekranu prema želji korisnika u različitim konfiguracijama prikaza. Sadržaj je moguće prezentovati sa računara (Windows, iOS) i preko mobilnih uređaja (iPhone/iPad, Android), a podržana je ulazna rezolucija do 4K@30Hz.

U tehničkoj režiji za kontrolu više računara sa instaliranim različitim softverima predviđen je Aten KVMP desktop switch 4-Port sa Display port priključnim konekcijama koji podržava tri priključna monitora što predstavlja efikasno rešenje za produktivan rad na radnom mestu. Uz ovaj Aten uređaj sa jednostavnim pristupom putem tastera na uređaju ili preko miša lako se dele resursi 4 računara. Podržana je optimizacija rezolucije ekrana, dok se parametri monitora (EDID) čitaju i pamte, tako da nema kašnjenja ili promene video rezolucije prilikom prebacivanja između portova za izbor računara. Koristi priključne USB 3.1 Gen 1 konektore čime je osiguran prenos podataka brzinom od 5Gbps.

Kao dodatni sistem za glasanje predviđeni su bežični keypad terminali sa baznom stanicom za glasanje. Pružaju mogućnost odabira nekoliko različitih vrsta pitanja i testiranja uključujući rangiranje, te jedne ili više ponuđenih opcija sa grafičkom obradom rezultata unutar MS Power Point programa i izveštaja u Excel formatu. U sklopu sistema nalazi se i sistem daljinskog glasanja preko instalirane aplikacije na pametnim telefonima sa ukupno 30 licenci.

Sve signalne instalacije izvedene su halogen free kablovima odgovarajućeg preseka, postavljenim u kablovskim trasama uz maksimalnu zaštitu od mogućih RF smetnji, preslušavanja između kanala i smetnji od energetskih kablova.

 

Zahvaljujući funkcijama Televic, Sony, Aten i Infobit opreme koja čini video sistem, kao i performansama RCF i Audix audio komponenti,  korisniku je obezbedjeno dugotrajno i pouzdano rešenje za održavanje kvalitetnih sastanaka i prezentacija u konferencijskoj sali.