Reflektori, rasvetni pult i audio mikser za Kruševačko pozorište

Profesionalno narodno pozorište u Кruševcu zvanično je osnovano 1946. godine, a njegovi koreni počivaju u amaterskim, radničkim i omladinskim "ad hok" ansamblima. Tokom svog postojanja iznedrilo je čuvene scenske umetnike i talentovane glumce poput Radmile Savićević, Miodraga Petrovića Čkalje, Đuze Stojiljkovića, Mihajla Bate Paskaljevića, Taška Načića i drugih.

  • Klijent: Kruševačko pozorište
  • Datum projekta: 2022

Kako bi spremno dočekalo novu pozorišnu sezonu i ispunilo očekivanja publike, Kruševačko pozorište donelo je odluku o inoviranju raspoložive rasvetne i audio opreme sa akcentom na modernizaciji načina kontrole rasvete i zvuka.

 

Nakon uspešnog učešća u javnoj nabavci pozorištu smo isporučili MA Lighting grandMA3 onPC command wing XT rasvetni pult sa mogućnošću kontrole čak 4096 parametara. Odlikuje ga sigurnost i pouzdanost u radu, a opremljen je sa dva eksterna touch screen-a koji olakšavaju rad dizajnera svetla. Jedna od naprednih funkcija ove konzole jeste i mogućnost kontrole na daljinu, odnosno njenog povezivanja sa pametnim telefonom ili tabletom. Zahvaljujući tome, paljenje i usmeravanje reflektora se lako obavlja sa pametnih uređaja, te nema potrebe za stalnim odlascima u režiju svetla i angažovanjem više osoba za poslove usmeravanja svetla.

 

Osim pulta, rasvetni park Kruševačkog pozorišta dobio je i pojačanje u vidu Chauvet Ovation Reve E-3 reflektora sa mogućnošću kontrole toplo bele svetlosti od 2800 – 8000 K. Reflektori su opremljeni sa 6 različitih boja izvora svetlosti, te predstavljaju odličan izbor kada je u pitanju farbanje scene. Prelaženje iz bele u bilo koju drugu boju omogućeno je bez potrebe za filterima, dok CRI>95 (Color Rendering Index) svrstava ove reflektore među najbolje u klasi. 15°-30° sočiva, kao i precizni noževi kojim su opremljeni omogućavaju kreiranje jedinstvenih umetničkih dela. Reflektori poseduju veoma precizne 16-bitne dimere koji nemaju "skokove" u intenzitetu, dok opcija red shift omogućava postepeni prelazak u topliju boju svetlosti (fade out) kao kod konvencionalnih reflektora sa halogenim sijalicama.

 

Za bolju kontrolu zvuka isporučen je DiGiCo SD11 audio mikser sa stage box-om. Iako kompaktnih dimenzija, SD11 se odlikuje velikim brojem kanala, tj. 48 ulaznih kanala na 48kHz ili 96kHz. Poseduje ugrađen 15-inčni TFT LCD touch screen, dok stage box DiGiCo D-Rack sa 32 ulaza i 8 izlaza omogućava lakše povezivanje sa binom. Koristeći snapshots omogućen je lakši nego ikada pre prelazak između potpuno završenih i unapred pripremljenih konfiguracija u bilo kom live okruženju, bez obzira da li se radi o probi, podešavanju sistema ili samom događaju.

 

Za povezivanje audio opreme sa audio miksetom isporučeni su Radial Engineering DI box-ovi.

 

Nova audio i rasvetna oprema u Kruševačkom pozorištu olakšaće rad tehničara, te doprineti boljem kvalitetu zvuka i vizuelnom doživljaju kako publike, tako i samih glumaca na sceni.