Audio i video oprema, rasveta i scenska mehanika za Gradsku koncertnu dvoranu u Novom Sadu

Muzička i Baletska škola od septembra 2021. zvanično koriste novu zgradu u Novom Sadu koja se prostire na 14.814,50 m² i u čijem sastavu se osim njih nalazi i gradska Koncertna dvorana.

 • Klijent: Gradska koncertna dvorana Muzičke i Baletske škole u Novom Sadu
 • Datum projekta: 2022

Nakon višedecenijskog podstanarstva, rukovodstvo škola, nastavnici i učenici su, osim doma kakvim se malo koja srednjoškolska obrazovna institucija u svetu posvećena školovanju „kulture“ može pohvaliti, dobili i čast da stanu rame uz rame sa prvom Koncertnom dvoranom u Novom Sadu u kojoj će moći da iskažu svoj kreativni potencijal.

 

Kao deo konzorcijuma koji je pobedio na tenderu za izgradnju školskog i koncertnog prostora, AVL Projekt je dobio priliku da Koncertnu dvoranu opremi najsavremenijom audio i video opremom, scenskom rasvetom i scenskom mehanikom.

Bez obzira na višedecenijsko iskustvo, ovaj projekat je za našu kompaniju po mnogo čemu predstavljao izazov, kako zbog kompleksnosti tehničko-tehnoloških rešenja i njihovom objedinjavanju, tako i zbog obima samog posla.

 

 

 

Višenamenska Koncerna dvorana, koja raspolaže sa 480 mesta, objedinjuje nekoliko različitih, a kompleksnih tehničko-tehnoloških sistema:

 • Audio i video sistemi
 • Signalno-komunikacioni sistem
 • Tehnološki video sistem za snimanje
 • Sistem scenske rasvete
 • Sistem scenske mehanike (mašinska oprema scene sa elektromotornim pogonima, zavese i pribor)

Instalirani audio sistem namenjen je ozvučavanju baletskih predstava, muzičko-scenskih programa, pozorišnih predstava, filmskih projekcija i govornih nastupa.

Sastoji se od glavnog sistema za ozvučenje sale, tj. dve zvučničke line array skupine sa leve i desne strane pozornice sastavljene od zvučnika d&b 10AL i d&b 10AL-D, kao i kardioidnih subwoofer-a d&b 27A-SUB, dok se centralna zvučnička skupina sastoji od dve array kutije d&b 10A i služi za reprodukciju govora. Parametri ovog sistema podešeni su u d&b ArrayCalc softveru. Zahvaljujući priboru za viseću montažu zvučničkih skupina, moguće je podešavati uglovanost zvučnika.

Kako bi se dodatno ozvučili prvi redovi gledalištafront field zvučnici ugrađeni su u čelo pozornice, dok su za reprodukciju efekata i scenski monitoring isporučeni prenosni aktivni zvučnički sistemi RCF ST12-SMA II.

Deo audio sistema čine i različiti Audix dinamički i kondenzatorski mikrofoni za instrumente, vokale i hor, različitih karakteristika usmerenosti. Isporučeno je 8 kompleta Audix bežičnih mikrofonskih sistema sastavljenih od hiperkardioidnog ručnog dinamičkog mikrofona-predajnika i lavalier kardioidnog kondenzatorskog mikrofona i džepnih predajnika. Diversity dualni prijemnici bežičnih mikrofona povezani su sa odgovarajućim antenskim spliterom i parom aktivnih širokopojasnih Audix antena za dodatno pojačanje signala bežičnih mikrofona na sceni.

Izbor frekvencije rada se vrši automatski preko auto-scan funkcije na samom prijemniku, dok se podešavanje predajnika vrši automatski putem IR signala.

Zvukom u dvorani se upravlja iz posebne prostorije, režije tona, u kojoj je smešten:

 • 32-kanalni digitalni audio mikser DiGiCo S31 preko kojeg se vrši obrada audio signala sa efektima (EQ, reverb, compresor/limiter, gate, delay),
 • dvostruki CD plejer i USB snimač za snimanje i reprodukciju zvuka,
 • monitorski zvučnici, slušalice i predpojačavač za monitorske mikrofone u sali, monitoring i kontrolu audio signala i
 • centralizovani server za kontrolu audio sistema sa instaliranim softverom d&b ArrayCalc za simulaciju na računaru parametara d&b zvučničkih sistema i kreiranju odgovarajućeg zvučnog dizajna prema karakteristikama prostora.

 

Hardverski deo audio sistema, tačnije pojačavačko odeljenje, smešteno je u posebnoj klimatizovanoj prostoriji. Rek ormar od 19” ima u sebi ugrađenu sledeću opremu:

 • DSP audio matrice 4x8 za obradu i korekciju signala
 • pojačavače snage za zvučničke sisteme u sali, i to d&b 10D AMP i d&b 30D AMP uređaje za komutaciju i distribuciju signala i
 • centralizovani sistem za kontrolu audio sistema sa 24-portnim switch-em

Deo audio sistema vezan je i za video projekcije planirane da se održavaju u ovoj dvorani.

4-kanalni mikser u okviru DSP matrice namenjen je realizaciji manjih skupova sa 2 mikrofona i video projekcijom. Njime se upravlja izborom odgovarajućeg snimljenog scenarija (preseta) i to preko touch screen-a daljinske komandne jedinice ugrađene na pozornici.

Za distribuciju signala novinarima tokom multimedijalnih prezentacija isporučena je audio distribucija  Radial EXO-POD koja poseduje jedan simetrični ulaz i 10 transformatorski izolovanih simetričnih izlaza, svaki sa Ground Lift prekidačem i XLR konektorima koji sprečavaju unošenje spoljnih smetnji u audio sistem.

Audio sistem za višekanalnu reprodukciju zvuka tokom video projekcija sastoji se od Dolby CP950 digitalnim audio cinema surround procesora, BluRay/DVD plejera, kao i  glavnog sistema za ozvučenje sale (leva, desna i centralna zvučnička skupina, kao i sub woofer) sa zvučnicima za surround efekte. Podešavanje moda rada sistema ozvučenja i prebacivanje iz koncertnog u bioskopski mod se vrši putem XTA digitalne DSP matrice jednostavnim dodirom na touch kontroler.

 

Video projekcioni sistem dvorane namenjen je reprodukciji BluRay i DVD video zapisa: koncerata, baletskih predstava, opera. Može se koristiti i za video prezentacije, kao i za dopunu scenografije sa mogućnošću projekcije na projekcioni ekran ili cikloramu.

Pored laserskog video projektora Sony VPL-FHZ75 ovaj sistem obuhvata i odgovarajuću centralnu opremu smeštenu u rek ormanu od 19” i to:

 • Aten prezentacioni switcher sa ugrađenim skalerom HD rezolucije
 • Blu-Ray/DVD plejer
 • Media Player sa hard diskom 1TB
 • prezentacioni PC notebook sa pratećim software-om

Prenos HDMI signala HD rezolucije od video režije do video projektora, kao i od video priključnih kutija do video režije obavlja Aten VE801 – HDBaseT predajnik i prijemnik signala preko kabla S/FTP Cat6.

Slika se projektuje na motorizovani projekcioni ekran za zadnju projekciju sa gain-om 0,8 i dimenzijama 700cm x 500cm. Ekran je mehanički povezan sa elektromotornom povlakom u zadnjem delu scene putem koje se dovodi u željenu poziciju i priključuje na mrežno napajanje da bi se, potom daljinskom komandom pozicionirala projekciona površina.

 

Instalirani signalno-komunikacioni sistem (intercom sistem) svojim konceptom i opremom omogućiće međusobnu komunikaciju tehničkog osoblja angažovanog na realizaciji scenskih događaja i reprodukciju fona predstave – centralni uređaj ovog sistema je inspicijentski pult ClearCom MS-704 koji je na instalaciju priključen preko priključne kutije do koje su dovedene sve instalacije od interfonskih priključnica smeštenih u  režiji svetla, režiji tona, video režiji, pojačavačkom odeljenju, dimerskom odeljenju, drugoj galeriji sale za rasvetljivače i radnim pozicijama na pozornice. Na ove priključnice su povezane 1-kanalne i 2-kanalne intercom jedinice, kao i prenosne beltpack intercom jedinice sa naglavnim MTK. Do priključne kutije inspicijentskog pulta postavljena je i instalacija za prenos fona predstave preko dva fiksna kondenzatorska mikrofona shotgun superkardioidne karakteristike Audix M1250BS na prvoj galeriji. Svetlosni signalizatori su ugrađeni iznad ulaznih vrata na pozornicu radi informisanja o radnom režimu scene i obezbeđenja tišine u komunikacionom prostoru.

Ovaj sistem je moguće integrisati sa sistemom opšteg ozvučenja objekta (PA sistem) preko koga se ostvaruje i obaveštavanje gledalaca pre i nakon predstave u ulaznom holu i kafeu. Takođe, mogao bi se koristiti i za reprodukciju bezbednosnih obaveštenja u incidentnim situacijama, u slučaju potrebe.

Tehnološki video sistem za snimanje u Koncertnoj dvorani čine 4 pokretne PTZ IP kamere HD 1080p rezolucije. Jedna snima total pozornice sa druge galerije, dve su postavljene na bočnim zidovima sale i namenjene su praćenju događaja na sceni i u sali, dok je četvrta kamera postavljena na elektromotornoj povlaci iznad sredine pozornice za snimanje portreta dirigenta i drugih kadrova.

Sistem je namenjen prvenstveno video streaming-u kako bi se događaji na pozornici mogli pratiti uživo online. Istovremeno, njime su omogućena i snimanja željenih događaja, te njihova kasnija eksploataciju spram potreba samih autora ili izvođača. 

Zbog brojnih tehničkih karakteristika, ovaj sistem baziran na Lumens kamerama i Lumens kontrolno-komandnom uređaju, nudi svojim korisnicima brojne mogućnosti sa jednom zajedničkom odlikom – jednostavnost upotrebe. 

 

Instalirani sistem scenske rasvete sastoji se od nekoliko tipova rasvetnih uređaja koji se međusobno razlikuju po vrsti izvora svetlosti (LED, halogen ili fluo), kao i po tome da li se radi o statičnoj ili pokretnoj rasveti. Njihova različitost počiva na nameravanoj upotrebi – osvetljavanju cele scene ili samo predscene za orkestarske predstave. Tako su isporučeni profilni reflektori različite uglovanosti (fiksne i promenljive), fresnel reflektori, PAR reflektori, reflektori sa fluo cevima, followspot reflektori i inteligentni pokretni wash reflektori.

Za reflektore sa halogenim izvorom svetlosti napajanje je obezbeđeno preko ETC dimerskih jedinica, smeštenih u dimerskoj prostoriji, čime je omogućena maksimalna fleksibilnost u korišćenju scenske rasvete. Upravljanje dimerskim jedinicama se odvija putem DMX512 i ArtNet protokola koji predstavljaju najbolja tehnička rešenja zbog velike otpornosti na sve vrste smetnji.

Instaliranim sistemom scenske rasvete upravlja se digitalnim rasvetnim pultom.

 

Sistem scenske mehanike koji je instaliran u Koncertnoj dvorani opisali smo detaljnije u posebnom tekstu koji možete pročitati OVDE.