Osvetljavanje fresaka u manastiru Tumane

Manastir Tumane sa crkvom Sv. Arhangela Gavrila nalazi se u blizini Golupca, a osnovan je u 14. veku. Tokom istorije manastirska crkva stradala je kako od zemljotresa, tako i od ljudskog faktora. Nakon što je 1910. minirana i srušena do temelja ponovo je izgrađena 1924. godine. Njena unutrašnjost preuređena je i potpuno živopisana krajem XX veka.

  • Klijent: Manastir Tumane
  • Datum projekta: 2022

Osim ozvučavanja manastira o čemu smo ranije pisali, tumansko bratstvo nas je angažovalo i na dodatnom projektu.

Kako je vidljivost freski u crkvi u velikoj meri zavisila od godišnjeg doba i vremenskih prilika, dobili smo zadatak da ih na adekvatan način osvetlimo uz uslov da rasvetna tela ne naruše njen vizuelni identitet.

 

Kako se objekat odlikuje specifičnom šemom razvoda električnih instalacija i nije predviđen za postavljanje rasvetnih tela, odlučeno je da se pozicioniraju u prozorima, što ujedno omogućava da se njihov pravac svetlosti poklapa sa pravcem sunčevih zraka. Tako su odabrani Light 4U LED reflektori sa mogućnošću promene širine svetlosnog snopa. Time je omogućena njihova bolja kontrola, te osvetljavanje specifičnih delova samih freski. Odlikuje ih CRI>90 (Color Rendering Index), a poseduju i sopstveni dimer koji omogućava ravnomeran intenzitet svetlosti. Sve freske osvetljenje su temperaturom boje od 3.200K, što stvara utisak topline.

Crna boja reflektora, kao i dodatno bojenje kablova učinili su instalaciju gotovo neprimetnom.

 

Osim osvetljavanja freski, manastirsko bratstvo iskazalo je želju da se na odgovarajući način osvetle i vernici za vreme bogosluženja. Tako su instalirani dodatni LED reflektori temperature boje svetlosti od 3.200K čime je stvoren utisak topline celokupnog hrama.

 

Zahvaljujući profesionalnoj rasveti freske i vernici su na adekvatan način osvetljeni ne samo u večernjim časovima, nego i u periodima smanjene vidljivosti tokom kišnih i tmurnih dana, čime je u potpunosti zadovoljena potreba klijenta.

Kao što smo na početku priče rekli, osim osvetljvanja fresaka u manastiru Tumane implementirali smo i adekvatan audio sistem koji vernicima omogućava da čuju bogosluženja i propovedi jasno i razgovetno čak i na daljini od preko stotina metara u odnosu na samo ozvučenje. Ovu interesantnu priču možete pročitati na sledećem linku.