Vrhunska profesionalna audio oprema za Slobodana Trkulju

Slobodan Trkulja, multi-instrumentalista, kompozitor i vrsni pevač, svojom harizmom i talentom pleni pažnju publike na nastupima širom sveta. Osnivač je i frontmen grupe Balkanopolis čija je muzika ukorenjena u džez, orkestarskoj i pop muzici, kao i tradicionalnim balkanskim melodijama i ritmovima propraćenim vizantijskim pojanjem i “grlenim pevanjem”.

  • Klijent: Slobodan Trkulja i Balkanopolis
  • Datum projekta: 2022

Slobodan Trkulja može se pohvaliti i velikim internacionalnim uspehom o čemu govore nastupi u punoj amsterdamskoj koncertnoj dvorani The Royal Concertgebouw, Shanghai's World Expo-u, pozorištu Music Hall iz Sankt Peterburga i u najvećim srpskim dvoranama poput Sava centra i Kombank Arene. Održao je koncerte i na svetski poznatim festivalima North Sea Jazz Festival, Rainforest Music Festival i Celtic Connections

 

Iako poznat po svom “neizmerno nežnom, ali moćnom glasu”, Slobodan maestralno svira na impresivnom broju od dvadesetak instrumenata: klarinetu, gajdama, kavalu, akustičnoj gitari, fruli, kritskoj liri i kritskoj lauti, raznim vrstama tambura, klaviru, mandolini, saksofonu i flauti, jermenskom duduku i drugim. Svakom od njih pristupa sa potpunom posvećenošću – neprestano tragajući za savršenim zvukom, savršenim tonom koji oslikava njegov unutrašnji umetnički svet i čini okosnicu njegovog umetničkog života. Zahvaljujući tome, put ga je doveo i do nas.


Naime, Slobodanova potraga za savršenim zvukom ne prestaje kada tonovi napuste instrument. Da bi se sva njihova raskoš verno prenela sa scene do publike, naš umetnik je insistirao i na savršenoj opremi koja taj zvuk verno prenosi, tražeći profesionalnu audio opremu vrhunskog kvaliteta.  

 

Tako se pod „dirigentskom“ palicom dva vrsna inženjera zvuka i članova Balkanopolisa, Miloša Đajića i Deja Vučkovića, FOH miksanje i monitoring obavlja  na digitalnim DiGiCo SD audio miksetama koje odlikuje Stealth Digital Processing i Super FPGA tehnologija. Opremljene su TFT LCD touch ekranima za lakši rad i brz odabir željenih funkcija, kao i velikim brojem dinamičkih ekvilajzera i ulaznih kanala na 48kHz ili 96kHz. Pun potencijal ovih konzola postiže se uz Waves komponente za obradu plugin-ova u realnom vremenu, kao i uz KLANG procesor za besprekorni 3D in-ear monitoring bez zvučne latencije.

Osim ovih audio uređaja, naš vrsni umetnik, koji već duže vreme koristi vokalni DPA mikrofon odlučio je da DPA mikrofonima ozvuči i svoj bend. Odabrao je instrumentalne mikrofone koji precizno „hvataju“ prirodni zvuk instrumenta i lako se mogu montirati na različite vrste instrumenata uz pomoć posebno dizajniranih nosača, te stereo par mikrofone koji podnose visok SPL.

Za još bolje performanse na sceni prepoznatljivi zvuk Balkanopolisa „pojačali“ su i Radial Engineering DI box-ovi za konvertovanje nebalansiranog signala u balansirani bez šuma i izobličenja.

 

Zahvaljujući svojim performansama opisani audio sistem se osim na sceni može koristiti i za višekanalno snimanje u studiju.

 

Karakteristike opisane audio opreme u potpunosti odgovaraju zahtevima našeg klijenta što će Slobodanu Trkulji i maestralnim muzičarima Balkanopolisa centra za modernu tradiciju obezbediti kvalitetan prenos live nastupa u rangu najvećih svetskih muzičkih zvezda i, sasvim sigurno, pozitivnu reakciju publike.