Audix bežični mikrofonski sistem za Crkvu Sv. Marka

Crkva Svetog apostola i jevanđeliste Marka u Beogradu nalazi se na platou uz severozapadni kraj Tašmajdanskog parka. Građena je u periodu od 1931. do 1940. godine u srpsko-vizantijskom stilu prema planovima arhitekata Petra i Branka Кrstića, a svojim izgledom i grandioznošću nikog ne ostavlja ravnodušnim.

  • Klijent: Crkva Sv. Marka u Beogradu
  • Datum projekta: 2022

Zahvaljujući impozantnim dimenzijama (62x45x60 m) akustičnost u ovoj sakralnoj građevini je oduvek predstavljala izazov, kao uostalom u svim građevinama ovog tipa. Zbog toga su nas pre nekoliko godina starešine crkve kontaktirale sa zahtevom da isprojektujemo i instaliramo adekvatan sistem ozvučenja o čemu smo ranije pisali. Pomenutom instalacijom regulisan je problem reverberacije zvuka i postignuta adekvatna razumljivost govornika u celom prostoru.

 

Usled promene namene frekventnih bandova u Republici Srbiji, prvobitno instalirani  bežični mikrofonski sistem u crkvi sakupljao je RF smetnje i prosleđivao ih u ozvučenje, pa se javila potreba za njegovom zamenom. Starešine crkve su nas ponovo kontaktirale sa zahtevom da postojeći sistem ozvučenja unapredimo na adekvatan način. U ovom slučaju to je značilo zamenu postojećeg novim wireless mikrofonskim sistemom.

Savremeni Audix bežični mikrofonski sistem sa širokim bandwith-om odlikuje se radom u frekventnim opsezima koji su trenutno u našoj zemlji predviđeni za bežične sisteme po najnovijoj podeli frekvencija.

Sistem čine Audix AP62 BP bežični lavalier mikrofonski sistem, odnosno R62 dvokanalni prijemnik sa dva B60 bodypack transmitera frekvencijskog opsega od 522 MHz – 586 MHz i ADS48 UHF antenski kombajner ugrađen u rek orman. ADS48 poseduje ugrađeno napajanje zbog kojeg nema potrebe za korišćenjem eksternih napajanja, dok su RF signali interno pojačani kako ne bi došlo do izgubljenog signala. Uz AP62 omogućava korišćenje 8 kanala sa jednog pojačavača i jednog para anteni.

 

Uz pomoć novog Audix bežičnog mikrofonskog sistema problem prosleđivanja RF smetnji je uspešno regulisan, a vernicima omogućeno neometano praćenje  bogosluženja.

 

Foto/Ilustracija: Shutterstock