Moving rasveta za Narodno pozorište u Beogradu

Ideja o stalnom profesionalnom pozorištu u Beogradu, kao i pokušaji da se ono osnuje, postojali su još davne 1842. godine. Ovaj plan sproveden je u delo osnivanjem Narodnog pozorišta 1868. godine, kao i izvođenjem prve predstave “Đurađ Branković” Karolja Obrenjaka. Tokom jednog i po veka svog postojanja u okviru tri umetničke jedinice - drame, opere i baleta, pozorište je iznedrilo brojne umetničke velikane impozantnih zasluga u oblasti kulture od nacionalnog značaja.

  • Klijent: Narodno pozorište u Beogradu
  • Datum projekta: 2022

Krajem prošle godine imali smo priliku da Narodno pozoriše u Beogradu opremimo vrhunskom Chauvet rasvetom, o čemu smo ranije pisali, a nedavno smo uspešnim učešćem u javnoj nabavci ponovo dobili čast da učestvujemo u proširenju pozorišnog rasvetnog parka.

Maverick MK3 Wash i Maverick Silens 2 Profile automatizovanim rasvetnim telima, kao i Ovation E-930VW LED profilnim reflektorima, čijim je radom i pouzdanošću klijent izuzetno zadovoljan, pridružila su se beam automatizovana rasvetna tela.  

 

Rogue R3 Beam jedan je od najjačih beam-ova na tržištu sa intenzitetom svetlosti od impresivnih 208.000 lux na udaljenosti od 15 m. Ovu ogromnu snagu omogućava Ushio NSL sijalica od 300 W čiji vek trajanja iznosi impozantnih 8.000 sati. Ugao snopa svetlosti od svega 0.8° omogućava dobijanje fenomenalnih efekata, koji postaju još upečatljiviji zahvaljujući prečniku prednjeg sočiva od 153 mm. Uz pomoć motorizovanog fokusa i frosta moguće je istančano podesiti oštrinu svetlosnog snopa za dobijanje oštrih ili mekih i mutnih ivica u zavisnosti od želje i potrebe. Rogue R3 Beam raspolaže sa 14 boja na točku i 17 goboa, a poseduje i dve prizme - jednu za deljenje svetlosnog snopa na 8 i drugu za njegovo deljenje na 24 dela.

Mala težina reflektora od svega 15.6 kg čini ga laganim za montažu i demontažu.

 

Pored moving rasvetnih tela, pozorište se odlučilo i za nabavku bežičnih Wireless Solution (WDMX) predajnika i prijemnika DMX signala kako bi lakše kontrolisali rasvetna tela, odnosno poslali signal iz režije ka novim rasvetnim telima. Upravo za ovu namenu dizajnirana je nova Wireless Solution BlackBox G6 serija.

 

Svestranost Chauvet Professional rasvetnog parka sa automatizovanim wash, beam i profilnim telima, kao i statičnim profilcima čini ovaj pozorišni rasvetni park jednim od najsavremenije opremljenih u regionu, te pruža dizajneru svetla ogromne mogućnosti u kreiranju umetničkog dela, olakšava rediteljima prenošenje autentičnih poruka, a publici daruje nesvakidašnji umetnički doživljaj.

Slični projekti