Audio-video prezentacioni sistem za Dom kulture u Rekovcu

Kulturni centar opštine Rekovac osnovan je na temeljima Kulturno-prosvetne zajednice Rekovac, osnovane 1995. godine. Cilj joj je podsticanje kulturno-umetničkog stvaralaštva, širenje i unapređivanje edukacije u oblasti kulture, podsticanje mladih talenata i stvaralaštva za decu i mlade, integrisanje kulturnog razvoja u socio-ekonomski razvoj društva i očuvanje našeg istorijskog i kulturnog nasleđa.

  • Klijent: Opština Rekovac
  • Datum projekta: 2022

Programsko i funkcionalno jezgro Doma kulture Rekovac čini višenamenska sala renovirana 2021. godine. U njoj se organizuju raznovrsni programi, kao što su: pozorišne predstave, filmske projekcije, umetnički marketi i razni performansi, tribine i panel-diskusije, konferencije, muzički nastupi, stand-up komedije, animacije, probe, edukativne i kreativne radionice, izložbe, plesna dešavanja i razna takmičenja.

Kako bi se ovi sadržaji organizovali na što kvalitetniji način javila se potreba za inoviranjem postojeće opreme, što je za nas predstavljalo priliku da pomenutu salu opremimo modernim audio-video prezentacionim sistemom.

 

Video prezentacioni sistem

 

Za projekcije vrhunskog kvaliteta instaliran je Christie DWU850-GS laserski projektor čiji radni vek iznosi 20.000 sati. Karakteriše ga WUXGA rezolucija (1920x1200), osvetljaj od 8.400 lumena, kontrast (full white/full black) 300.000:1, kao i opcija promene formata projektovane slike (aspect ratio) 16:10, 16:9 i 4:3. Motorizovani objektiv projekcionog odnosa 0,75-0,95:1. omogućava veliki lens shift po vertikali i horizontali. Promena objektiva omogućava projekcije kako sa velike udaljenosti (iz tehničke režije, sa rastojanja od 20 m), tako i sa male (sa bine, sa rastojanja od 3 m), sve prema zahtevu programskog sadržaja. Opremljen je priključnim ulaznim konekcijama DVI-D, HDMI i HDBaseT, a poseduje i mogućnost rada u bilo kom položaju (360°).  Maksimalni nivo buke koju proizvodi ne prelazi 39dB, što je veoma značajno za izvođenje predstava i bioskopske projekcije. Projektorom je moguće upravljati i sa udaljene lokacije preko RS-232 protokola ili IP protokola putem mreže.

 

Distribucija audio-video signala od prezentacionog računara do projektora obavlja se preko Infobit E70C-T HDMI HDBase predajnika signala, 4K@40m/HD@70 m rezolucije preko Cat6a mrežnog kabla. U skladu sa savremenim rešenjima i standardima signalno-komunikacionih instalacija za prenos govora, slike, upravljačkih signala i prenosa podataka u javnim prostorima instalacije su izvedene S/FTP Cat6a kablovima sa RJ45 Cat6 završnim utičnicama uz maksimalnu zaštitu od mogućih RF smetnji i interferencije od energetskih kablova.

U sklopu video prezentacionog sistema montirano je Matte White motorizovano platno sa RF daljinskom kontrolom sa crnim okvirom za povećanje kontrasta i dodatnim zatezačima sa strane, što osigurava uvek jasnu sliku bez nabiranja projekcione površine. Dimenzija projekcione slike formata 16/10 iznosi 400x250 cm.

 

Sistem ozvučenja

 

Ozvučenje se sastoji od RCF ART 712-A MK4 aktivnih zvučnih kutija snage 700W,  RMS/1400W peak-a, maksimalnog zvučnog pritiska od 129 dB, kao i 15" bass reflex RCF SUB 705-ASII aktivnih subwoofer-a. Zahvaljujući FiR filtering tehnologiji RCF zvučnici obezbeđuju transparentni zvuk, apsolutnu bistrinu i perfektnu stereo sliku svakom slušaocu. Specijalni FiRPHASE filteri omogućavaju postizanje koherentne distribucije zvuka bez fazne distorzije, osiguravajući minimalno kašnjenje zvuka. Za montiranje aktivnih zvučnih kutija na subwoofer-e korišćeni su robusni K&M stalci sa mogućnošću promene visine.

RCF F 24XR audio mikseta  poseduje 18 mikrofonskih, 16 mono linijskih ulaza i 4 stereo linijska ulaza, multi-FX efektima i 6 kompresora. Omogućava stereo snimanje i reprodukciju preko USB porta, dok 16 PRO DSP internih preseta obezbeđuju podešavanja parametara audio sistema za različite namene.

Za povezivanje audio sistema isporučeni su i Sommer Cable mikrofonski kablovi.

 

Nakon montaže opreme, podešavanja i puštanja sistema u rad, naš tim obučio je tehnička lica naručioca projekta za rad sa instaliranom opremom.