Chauvet rasveta za Atelje 212

Pozorište Atelje 212 osnovano je 1956. godine u prostorijama "Borbe" od strane istaknutih reditelja, glumaca i pisaca sa željom da se napravi teatar u kome će se prikazivati avangardni pozorišni komadi. Kroz njega su u svojstvu članova prošle gotovo sve velike glumačke zvezde bivše Jugoslavije, što ga čini izuzetno važnom kulturnom institucijom koja zasluženo uživa status ustanove od nacionalnog značaja.

  • Klijent: Atelje 212
  • Datum projekta: 2022

Kako bi se smanjila potrošnja električne energije i obezbedila bolja toplotna efikasnost u pozorištu se javila potreba za adekvatnim inoviranjem rasvetnog parka.

Nakon uspešnog učešća na tenderu, Atelje 212 smo opremili Chauvet Professional reflektorima Ovation serije specijalno namenjenim za pozorišta i televiziju. Ovation F-145WW LED fresnel reflektor, Ovation Reve E-3 LED profilni reflektor i Ovation CYC 1 FC LED ciklorama u potpunosti su odgovorili potrebama klijenta.

 

Na Maloj sceni montirana su Ovation F-145WW rasvetna tela sa toplim LED izvorom svetlosti i snagom od 70 W, a kao zamena za halogene fresnele od 650 W. Zbog male udaljenosti na sceni koriste se i kao zamena za halogene reflektore od 1 kW. Odlikuju se temperaturom boje od 3096K sa Color Rendering Index-om (CRI) od 97, čineći ga vrlo pogodnim kako za rad u pozorištu, tako i za sve događaje koji se snimaju kamerom. Omogućava i motorizovanu promenu ugla snopa svetlosti od 16 do 65°.

 

Osim fresnelima, rasvetni park Ateljea 212 pojačan je i Chauvet Ovation Reve E-3 profilcima sa mogućnošću kontrole bele svetlosti od 2800-8000K. Njihov LED izvor svetlosti dolazi sa 6 različitih boja, pa predstavljaju odličan izbor kada je u pitanju farbanje scene. Prelaženje iz bele u bilo koju drugu boju omogućeno je bez potrebe za filterima, dok ih CRI>95 svrstava među najbolje u klasi. 25°-50° sočiva, kao i precizni noževi kojima su opremljeni omogućavaju kreiranje jedinstvenih umetničkih dela. Poseduju 16-bitne dimere koji nemaju "skokove" u intenzitetu, dok opcija red shift omogućava postepeni prelazak u topliju boju svetlosti (fade out) kao kod konvencionalnih reflektora sa halogenim sijalicama.

 

LED izvor svetlosti kod Ovation CYC 1 FC ciklorama dolazi sa 5 različitih boja i sa mogućnošću kreiranja temperature boje od 2800 do 6500K uz CRI>90. Kao i svaka kvalitetna ciklorama, odlikuje se velikim uglom pokrivanja koji po horizontali iznosi 81°, a po vertikali 87°. Precizni dimer radi u rezoluciji od 16 bit, dok ugrađena klapna omogućava da se vertikalni ugao svetlosti smanji. Zahvaljujući nožici ugrađenoj u sam reflektor, ciklorama se može podesiti da stoji pod uglom. Ne poseduje ventilator što ga čini odličnim izborom kada su u pitanju pozorišta ili bilo koji prostor gde je tišina neophodna.

 

Nakon unapređenja rasvetnog parka, pozorište i njegov dizajner svetla dobili su nove, veće mogućnosti za umetnički iskaz pred publikom, ali i ostvarili uštedu električne energije što je i bila njihova prvobitna potreba.

 

Photo Editorial Credit: Nenad Nedomacki / Shutterstock.com