Symetrix DSP audio procesor digitalno povezao mrežu radio stanica Naxi Radija

NAXI radio, najslušanija beogradska radio stanica, osnovan je 1994. godine, a od 2011. formiran je Naxi media tim koji obuhvata i Naxi portal, Naxi Nacional – najveću radijsku mrežu u Srbiji i Naxi digital - prvu mrežu digitalnih radio stanica u Srbiji sa 30 digitalnih radio stanica koje se mogu slušati putem računara i Android i iPhone aplikacija.

  • Klijent: Naxi Radio
  • Datum projekta: 2022

Nedavno nam je iz NAXI Nacionala stigao zahtev za digitalnim povezivanjem četiri studija sa računarima za audio snimanje – bez gubitaka kvaliteta audio signala, a sve u cilju unapređenja procesa rada voditelja i emitovanja programa na najkvalitetniji mogući način.

Naime, sistem je trebalo podesiti tako da u svakom trenutku, na jednostavan i pouzdan način, voditelj ima mogućnost da uđe u bilo koji slobodan studio, izabere svoje ime i počne da snima emisiju koja u njegovim slušalicama za monitoring zvuči kao da je u programu. Ovaj kompleksan zadatak uspešno smo rešili instaliranjem rešenja koje se sastoji od Symetrix DSP audio procesora i Audionate adaptera.

Uz pomoć instaliranog sistema izborom imena voditelja pokreće se odgovarajući set podešavanja audio signala koji odgovara glasu izabranog voditelja. Pažljivom izradom matrice postignuta je laka i bezbedna promena audio signala.

Podešavanje audio rute obavlja se na samo jednom mestu, bez potrebe za menjanjem audio parametara za svaki studio, nego samo za voditelje ponaosob. Koristeći tzv. mix minus ka snimaču i pun mix za monitoring, odnosno preslušavanje ka voditelju, na posebnom audio kanalu snimaju se glas i džinglovi, dok voditelj ima osećaj da je u etru.

Svi računari za snimanje i oprema za preslušavanje povezani su Dante tehnologijom koja omogućava da se audio signal od mikrofona do snimača prenosi digitalnim putem bez gubitaka kvaliteta, a samo slušanje bez kašnjenja, čime se garantuje voditelju realan doživljaj snimanja programa uživo.

 

Investiranjem u opisani sistem Naxi Radio je olakšao proces snimanja emisija u svojoj mreži radio stanica, te je samom primenom tehničko-tehnoloških rešenja najnovije generacije nesumnjivo osigurao mesto u vrhu najslušanijih radio stanica kod nas.

 

Slični projekti