Laserski projektor za Narodno pozorište “Toša Jovanović”

Pozorišna tradicija u Zrenjaninu duga je gotovo dva veka, dok je 1946. godine osnovano profesionalno Narodno pozorište “Toša Jovanović”. Danas se ono može pohvaliti kvalitetnom produkcijom mnogih dramskih i lutkarskih predstava, brojnim prestižnih nagradama, kao i organizacijom Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine koje ujedno predstavlja i najstariji pozorišni festival u regionu.

  • Klijent: Narodno pozorište “Toša Jovanović”
  • Datum projekta: 2023

U ovom pozorištu se nedavno javila potreba za unapređenjem raspoložive opreme za rad i to u vidu laserskog projektora koji bi se koristio za realizaciju pozorišnih predstava, ali i za druge pozorišne aktivnosti.

 

Izbor je pao na moćni Sony VPL-PHZ60 laserski projektor WUXGA rezolucije sa osvetljajem od 6.000 lm. Male dimenzije (422x129x338 mm) i težina (oko 7kg) čine ga najmanjim laserskim projektorom na tržištu ove snage osvetljaja.

Uzimajući u obzir činjenicu da vek trajanja laserskog izvora svetlosti iznosi 20.000 sati, pozorište je njegovom nabavkom obezbedilo dugoročno visokokvalitetno rešenje koje ne iziskuje menjanje sijalice, ne dovodi do opadanja intenziteta svetlosti zbog njenog trošenja, niti proizvodi ikakve dodatne troškove.

Zahvaljujući velikom kontrastu (full white/full black) koji iznosi oo:1, projektor obezbeđuje izuzetno oštre slike i veliki kontrast boja, što znači da se i pored scenske rasvete projekcija jasno vidi uz intenzivne, zasićene boje.

Uređaj poseduje sposobnost projektovanja slika ili video zapisa od veoma niskih rezolucija 576/50i, pa sve do 4k/30p, što pozorištu omogućava puštanje kako arhivskog, tako i video materijala 4K rezolucije novijeg datuma.

Uz široki opseg vertikalnog i horizontalnog lens shift-a i rad u bilo kom položaju (360°) veoma je fleksibilan pri instalaciji, čime je omogućena njegova postavka na bilo kom mestu prema potrebi scenografskog elementa za pozorišnu predstavu.

 

Dodatni razlog za izbor upravo ovog laserskog projektora predstavlja svakako i nivo buke od samo 37dB, što ga čini odličnim izborom za svaku pozorišnu scenu.

 

Nabavkom Sony VPL-PHZ60 laserskog projektora Narodno pozorište “Toša Jovanović” obezbedilo je efektivne projekcije odličnog kvaliteta slike uz male troškove održavanja samog uređaja, što će unaprediti njihovu pozorišnu produkciju, te publici pružiti potpuno drugačiji doživljaj omiljenih predstava od onog na koji su navikli.

 

 

Photo Editorial Credit: Nenad Nedomacki/Shutterstock