Audio-video konferencijski i prezentacioni sistem za Gigatron

Gigatron je osnovan 2003. godine i nakon dve decenije uspešnog poslovanja danas predstavlja jednog od lidera kada su u pitanju lanci maloprodajnih objekata potrošačke elektronike, bele tehnike i IT uređaja. Ova kompanija broji oko 1.000 zaposlenih, a njene poslovnice nalaze se širom naše zemlje.

  • Klijent: Gigatron
  • Datum projekta: 2023

Kako bi se komunikacija zaposlenih neometano odvijala, a informacije delile brzo i jasno, neophodna je savremena oprema koja će u tehničko-tehnološkom smislu ispuniti sve odgovarajuće standarde.

U vezi sa tim nedavno smo dobili zahtev za projektovanjem jednostavnog i efikasnog video-konferencijskog i prezentacionog rešenja za predstavništvo Gigatrona na Novom Beogradu.

 

U sklopu sistema u svakoj od sala instalirani su profesionalni monitori osetljivi na dodir različitih dijagonala (65″, 75″ i 86″) i sa odgovarajućim aplikacijama: Whiteboard (bela tabla sa olovkama za pisanje), deljenje sadržaja, web pretraživač, medija plejer i sl. Monitori se odlikuju 4K rezolucijom i osvetljajem od 400 cd/m², te obezbeđuju odličnu vidljivost u prezentacionim salama.

Sistem čine i all-in-one Infobit iCam VB50 PTZ kamere 4K@60Hz sa uglom gledanja od 120°, 5x zumom, kao i 4 ugrađena beam forming mikrofona koji registruju govor korisnika na rastojanju do 6 m.

 

U samom uređaju integrisane su i sledeće napredne funkcije:

 

- AEC (Acoustic Echo Cancellation) za eliminaciju eha,

- ANS (Automatic Noise Suppression) za suzbijanja ambijentalne buke iz prostora,

- AGC (Automatic Gain Control) za automatsko podešavanje nivoa zvuka govornika

u slučaju promene vlastite pozicije tokom govora u odnosu na poziciju mikrofona,

- automatsko kadriranje (Automatic Framing) svih učesnike sastanka, podešavajući

zum, pomeranje i fokus kamere kako bi odgovarao svima na ekranu, kao i

funkciju Speaker/Voice Tracking uz pomoć koje se inteligentno fokusira na osobu

koja govori, čak i ako se ona kreće po sobi.

 

Podržava WDR (Wide Dynamic Range) funkciju za jasniji i oštriji prenos slike sa kamere na mestima gde je ambijent previše taman ili svetao za prenos slike i videa, kao i vodeće aplikacije za video konferenciju (Skype, Zoom, Google Teams itd.)

 

Isporučeni Infobit iShare X400 bežični kolaboracioni video konferencijski sistem omogućava istovremeni prikaz više korisnika na prezentacionim monitorima preko besplatne aplikacije za mobilne uređaje ili Infobit iShare CX USB-C dongli koje jednim klikom prezentuju sadržaj sa računara, a istovremeno omogućavaju i prikaz iCam VB50 kamere na računaru bez dodatnih USB i HDMI/USB-C kablova.

Pomenuti sistem omogućava i dvosmernu komunikaciju prilikom upotrebe interaktivnog monitora. U tom slučaju promena sadržaja na monitoru se automatski bežičnim putem prenosi i na računar korisnika.

Ono što je za velike kompanije izuzetno važno jeste da uređaj obezbeđuje gostima visok stepen sigurnosti u enkripciji AES WPA2PSK identifikacijom i prenos podataka sa 256/1024 bita.

 

Nakon završene instalacije naš tim obučio je odgovorna tehnička lica naručioca projekta za upravljanje audio-video konferencijskim i prezentacionim sistemom.