Interaktivna multimedijalna izložba „Mileva: Mi smo stena“ u Muzeju Grada Novog Sada

Titula Evropske prestonice kulture krasila je Novi Sad tokom cele 2022. godine. U njenih 365 dana stalo je više od 4000 kulturnih događaja u čijem je izvođenju učestvovalo oko 6000 umetnika i umetnica. Organizacija ovih interesantnih kulturno-umetničkih programa dostigla je svoj zenit otvaranjem impresivne interaktivne multimedijalne izložbe o životu Mileve Marić Ajnštajn u Muzeju Grada Novog Sada.

  • Klijent: Muzej grada Novog Sada
  • Datum projekta: 2023

Deo opreme potrebne za izložbu, u čijem je ostvarenju muzej sarađivao sa Fondacijom „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ i Gradom Novim Sadom, pokroviteljem cele izložbe, nabavljen je sredstvima prekograničnog IPA projekta koji je povezao Segedin i Novi Sad temom „Znamenite žene u nauci i kulturi“.

Njen idejni tvorac je umetnik dr Dušan Jovović, autor izložbe „Vreme i vaseljena“ koja je obeležila svečano otvaranje titule Evropske prestonice kulture u Novom Sadu, dok je njena tehnička realizacija poverena uigranom timu AVL Projekta.

 

Tokom ovog kompleksnog i zanimljivog projekta imali smo priliku da na multimedijalni način, kroz 3D maping tehnologiju i različite vrste interaktivnih projekcija na zakrivljene površine, skulpture i instalacije spojimo digitalni i analogni umetnički izraz.

Za projekcije su korišćeni laserski projektori WUXGA (1920x1200) rezolucije sa izvorom svetla koji garantuje rad od minimalno 20.000 sati. Projektovane slike se odlikuju izuzetno velikim kontrastom i zasićenim bojama, dok HDBaseT ulazi omogućavaju jednostavnu distribuciju AV signala preko S/FTP Cat6 kablova bez uticaja elektromagnetnih smetnji.

 

U prostoru atrijuma korišćeni su Sony VPL-FHZ91, VPL-FHZ75 i VPL-PHZ60 profesionalni projektori sa različitim vrstama motorizovanih objektiva, uz projekcioni odnos koji omogućava neometan prolaz posetilaca bez stvaranja senki na projekcionim površinama. Zahvaljujući širokom opsegu vertikalnog i horizontalnog lens shift-a ovi projektori su veoma fleksibilni pri instalaciji i mogu se montirati u bilo kom položaju.

 

Izložba „Mileva: Mi smo stena“ sastoji se od više scenografskih elementa koji prate život ove znamenite naučnice, a koji zajedno čine celinu čiji je centar zbivanja sam posmatrač.

 

Impresivna projekcija neba površine 223,2 m² na visini od čak 8 m, što je ujedno bio i najveći izazov s kojim se naš tim susreo na terenu, uspešno je realizovana uz pomoć rama i projekcionog platna. Za kreiranje immersive sadržaja korišćen je medija server sa softverom koji omogućava mapiranje vodopada u nastavku pomenute projekcije. Medija server podržava 3D projekcije u realnom vremenu, iskrivljenje projekcionog sadržaja i uređivanje višestrukih fajlova (layer-a) za mapiranje projekcija na proizvoljne oblike, površine i predmete.

 

Za scenografski element „Bicikl“ kreiran je interaktivni sadržaj koji počinje projekcijom blur-ovane slike na zakrivljenu površinu, a koju posetilac aktivira okretanjem pedala.

 

Za scenografski element projekcije na 12 prozora u atrijumu sadržaj se pušta preko HDR multimedijalnih plejera rezolucije 4K@60Hz koji poseduju mogućnost frame sync-a i podele projekcione površine na različite zone kroz digital signage softver.

 

Jedan od scenografskih elemenata predstavlja i hologramski 3D prikaz Mileve Marić Ajnštajn koja je izvedena korišćenjem specijalnih folija – ogledala za dobijanje odgovarajuće iluzije 3D figure.

 

Scenografski element „Svici“ realizovan je uz pomoć ultra fleksibilnih LED traka dužine 5 m sa 240 pojedinačno kontrolisanih RGB LED dioda na svakoj od njih. Kontrola omogućava promenu boje i snage osvetljaja prema zahtevanom scenariju i načina rada dioda kao pojedinačnih piksela (pixel pitch = 20 mm) za prikaz videa ili pokretne grafike. Ovo Plug & Play rešenje isporučeno je uz softver za 2D/3D mapiranje LED piksela čime je omogućena kombinacija 2D projekcije sa 3D elementima za spektakularan efekat. Naš stručni tim nakon instalacije isprogramirao je dati element prema zahtevanom scenariju.

 

Za scenografski element „Šizofrenija“ instaliran je audio sistem sa klavirom koji se aktivira dovoljnim približavanjem senzoru, pri čemu se pokreće zvučni zapis sa simulacijom pomeranja dirki klavira.

 

Osim projektora, za potrebe postavke isporučeni su i 55" Sony FW-55BZ40H interaktivni monitor osetljiv na dodir sa IR okvirom sa 10 dodirnih tačaka i 43" Sony FW-43BZ35J profesionalni monitori. Monitore odlikuje 4K rezolucija, HDR i veliki osvetljaj sa izraženim kontrastom kako bi sadržaj bio dobro vidljiv svim posetiocima izložbe. Predviđeni su za rad 24/7 čime je moguće dugogodišnje korišćenje bez gubljenja kvaliteta slike.

 

Scenografski element „Milevina pisma“ izveden je uz pomoć informativnog kioska i softvera za muzejske postavke koji se sastoji od postolja sa zakrivljenim 55" monitorom pod uglom od 35° 4K rezolucije i osvetljaja od 450 cd/m². Odlikuje se kapacitivnim sistemom osetljivim na dodir sa 10 tačaka pri čemu se garantuje besprekorna osetljivost ekrana na dodir, a namenjen je radu 24/7.

 

U čitavom izložbenom prostoru instalirano je više šinskih rasvetnih sistema sa LED reflektorima Chauvet EVE TF-20 sa odgovarajućim dimerima i LED drajverima.

 

Nakon instalacije i puštanja u rad naš tim obučio je zaposlene u muzeju za rad sa instaliranom opremom.

 

Izložba „Mileva: Mi smo stena“ zvanično je otvorena za javnost u novogodišnjoj noći kada su organizovana i stručna vođenja, a sve u sklopu šestog jedinstvenog Dočeka kojim je Novi Sad ispratio 2022. godinu i na najlepši način se oprostio od titule Evropske prestonice kulture.