Audio, video i rasvetna oprema za Kulturni centar Zrenjanina

Kulturni centar Zrenjanina je javna ustanova koja organizuje programe namenjene svim građanima. Budući da se aktivno bavi organizacijom i izvođenjem različitog pozorišnog, filmskog, tribinskog i muzičkog programa, važno je da glavna scena bude opremljena najkvalitetnijom profesionalnom opremom.

  • Klijent: Kulturni centar Zrenjanina
  • Datum projekta: 2023

Uspešnim učešćem u javnoj nabavci raspisanoj od strane Grada Zrenjanina dobili smo priliku da za potrebe Kulturnog centra Zrenjanina isporučimo, montiramo i pustimo u rad kompletan audio-vizuelni sistem koji će osigurati novi potencijal za umetničko stvaralaštvo i izražavanje.

Sistem se sastoji od audio, video i rasvetnih komponenti koje omogućavaju kvalitetnije izvođenje muzičko-scenskih i drugih programa, kao i filmskih projekcija.

 

Sistem ozvučenja

 

Ozvučenje se sastoji od leve i desne zvučničke skupine u čiji sastav ulaze širokopojasni line array d&b audiotechnik AL90 i V-GSUB zvučnički sistemi. U centralnom delu sistema je d&b audiotechnik 24S-D dvosistemska zvučna kutija za potrebe reprodukcije govora. Na sceni se nalaze i d&b audiotechnik MAX2 monitori, dok RCF Compact M05 dvosistemske pasivne zvučne kutije predstavljaju surround ozvučenje za bioskop. Sistem čine i DSP pojačavači smešteni u 19” rek orman u tehničkoj sobi.

Nakon montaže sistema i njegovog puštanja u rad naš iskusni tim je kroz d&b audiotechnik ArrayCalc softver obavio simulaciju parametara sistema i kreirao sliku odgovarajućeg zvučnog dizajna prema parametrima prostora, te izradio korisničke presete za live i režim rada tokom bioskopskih projekcija.

 

U režiji tona implementiran je 48-kanalni DiGiCo S21 digitalni audio mikser sa DMI karticom za povezivanje sa dva DiGiCo A168 stagebox-a preko kojih se obavlja obrada audio signala, snimanje, reprodukcija i efekti (EQ, reverb, compresor/limiter, gate, delay).

 

Osim toga, obezbeđeni su i dinamički i kondenzatorski instrumentalni mikrofoni, te mikrofoni za ozvučavanje hora i govor. Isporučeni su Audix OM5 4-kanalni bežični mikrofonski sistem sa ručnim dinamičkim mikrofonima i DPA 4488 CORE headset u boji kože sa džepnim predajnicima. Audix ANTDA4161 širokopojasne antene doprineće dodatnom pojačanju signala bežičnih mikrofona na sceni.

 

DPA ST2011C stereo kompleti sa setom pencil mikrofona i odgovarajućim dodacima u koferu, kao i DPA ST4015A stereo par mikrofon obezbeđuju neprikosnoven kvalitet kada je u pitanju autentična reprodukcija zvuka.

Touring set DPA 4099 sa svim neophodnim adapterima namenjen je za postavku na razne instrumente (violina, čelo, klavir, gitara i dr.).

Obezbeđen je i set držača mikrofona za lako pozicioniranje mikrofona na sceni, kao i set Radial DI box-ova.

 

Scenska rasveta

 

Isporučeni su različiti Spotlight i Chauvet Professional LED reflektori (profilni, fresnel, wash i ciklorame).

Spotlight PR HY 200 ZS 6C profilci i FN HY 200 6C fresnel reflektori iz Hyperion serije odlikuju se najkvalitetnijim LED izvorima svetla sa 6 boja, bogatim upravljačkim softverom, jednostavnim podešavanjima, kao i flicker-free radom, kompaktnom veličinom i smanjenom proizvodnjom toplote.

Hyperion 6C rasvetna tela sa šestobojnim LED izvorom svetla najnovije generacije stvaraju bogatu zasićenost i suptilne, teatralne boje. LED diode emituju uobičajene primarne boje (crvenu, zelenu i plavu) sa drugim izvorima boja (amber, cian i lime). Ova kombinacija omogućava rasvetnim telima ne samo da emituju širi spektar sa ujednačenom krivom, već i sposobnost za proizvodnju bele svetlosti temperature boje od 1.500K do 20.000K uz CRI > 94. Različite temperature boje veoma su važne kada su izvođačke umetnosti u pitanju da bi se naglasila toplina dela.

Chauvet Ovation CYC 1 FC ciklorama potpuno je tiha u radu, a omogućava široko, ujednačeno polje svetlosti sa značajnim dometom. Poseduje integrisano postolje i klapnu za usmeravanje koja se može prilagoditi i oblikovati bacanje svetlosti.

Za kontrolu rasvetnog sistema isporučen je MA Lighting grandMA3 onPC command wing XT rasvetni pult sa kontrolom 4096 parametara i dva ekrana osetljiva na dodir. Distribucija kontrolnih signala se vrši preko DMX protokola sa DMX spliterom.

 

Video prezentacioni sistem

 

Sistem se sastoji od dva Sony FW-75BZ40H/1 profesionalna monitora od kojih je jedan opremljen IR okvirom osetljivim na dodir i mini računarom za prikaz repertoara u Kulturnom centru ili promotivnih videa, a drugi mobilnim stalkom. Odlikuje ih 4K rezolucija, a namenjeni su za rad 24/7. Uz osvetljaj od 850 cd/m² prikazani sadržaj će biti vidljiv i pri većem ambijentanom svetlu.

 

Sve instalacije izvedene su Sommer Cable halogen free kablovima uz maksimalnu zaštitu od mogućih RF smetnji i smetnji izazvanih zračenjem energetskih kablova.

 

 

Po završetku instalacije naš tim obučio je odgovorna lica za rad sa ozvučenjem, sistemom scenske rasvete i video opremom. Nakon obuke, pomogli smo pri realizaciji koncerta grupe „Magazin“ gde je i u praksi potvrđen vrhunski kvalitet isporučenih sistema.