Audio-video prezentacioni sistem za Yettel

Yettel je telekomunikacioni brend koji pruža digitalne usluge i povezanost sa fokusom na korisnike. Uz bogatu ponudu digitalnih i fiksnih usluga, mobilne i dodatne opreme na više od 130 prodajnih mesta širom zemlje, ne iznenađuje cifra od skoro tri miliona korisnika u Srbiji.

  • Klijent: Yettel
  • Datum projekta: 2023

Kako bi zaposlenima omogućio da razmenjuju ideje, znanja i poruke, Yettel se odlučio za nabavku visokokvalitetnog sistema za audio-video prezentacije i konferencije u predstavništvu kompanije na Novom Beogradu.

Nakon što nam je stigao zahtev, pristupili smo dizajnu odgovarajućeg rešenja, a zatim i njegovoj implementaciji.

 

Video sistem

 

Video sistem čini video zid sačinjen od 55’’ profesionalnih monitora HD rezolucije (u konfiguraciji 3x3) sa bezelom debljine 3.5 mm. Pro monitore odlikuje osvetljaj od 500 cd/m², a namenjeni su za režim rada 24/7. Nalaze se na zidnim nosačima koji omogućavaju precizno podešavanje bezela između njih, kao i jednostavno održavanje. Servis nakon instalacije video zida olakšava mogućnost izvlačenja odgovarajućeg monitora bez narušavanja geometrije video zida.

Sistem čine i Sony profesionalni monitori na mobilnim stalcima i na zidu. Odlikuje ih 4K rezolucija i snaga osvetljaja od 620 cd/m², a takođe su predviđeni za režim rada 24/7. Poseduju ugrađeni senzor za automatsku regulaciju osvetljaja u zavisnosti od ambijentalnog svetla. Zahvaljujući HDR (High Dynamic Range) tehnologiji, slika koju prezentuju je kristalno jasna, sa odličnom reprodukcijom boje i velikim kontrastom.

Obezbeđen je HDMI Infobit video wall kontroler sa 4 ulaza i 9 izlaza, kao i audio izlazom. Uređaj podržava HD rezoluciju, kao i višestruki način prikaza slike na video zidu: pojedinačnu sliku, PIP (slika u slici) i Quad mode (prikaz četiri slike). Odlikuje se FPGA tehnologijom, kao i čistom hardverskom arhitekturom obrade signala u realnom vremenu bez kašnjenja, rizika od virusa i kvara.

 

Ozvučenje i video konferencija

 

Audio sistem se sastoji od d&b audiotechnik 2-sistemskih pasivnih zvučnih kutija i kompaktnog subwoofer-a uz 4-kanalni DSP pojčavač. Isporučen je i DiGiCo audio mikser sa nadograđenim modulom 48-kanalnog automatskog miksera i Dante modulom, kao i DPA direkcioni naglavni mikrofon koji efikasno potiskuje udaljene izvore zvuka.

 

Za potrebe video konferencije obezbeđen je i set PTZ kamera visokih performansi sa NDI licencom. Odlikuju se 24x optičkim zoom-om, 4K/30 rezolucijom, PoE i softverom za automatsko praćenje govornika. Dodatno je isporučen i IP kontroler za kamere sa džojstikom.

 

Profesionalna rasveta

 

Za jasan prikaz govornika neophodno je osvetliti prostor kvalitetnom rasvetom za tu namenu. Lupo fresnel reflektori odlikuju se elektronikom visokih frekvencija i garantuju rad bez treperenja, čak i u slučaju snimanja video zapisa velike brzine. Lupo dual color difuzni LED paneli zahvaljujući ekskluzivnoj True Color tehnologiji imaju perfektnu kolorimetriju.

 

Za kvalitetnu distribuciju signala preko mreže obezbeđen je Luminex uz pomoć kog se profesionalna AV mreža veoma lako podešava i konfiguriše.

 

Nakon instalacije naš stručni tim obučio je odgovorna tehničkih lica u Yettelu za rad sa implementiranom sistemom.