Amfiteatar sala novosadske Muzičko-baletske škole opremljena funkcionalnim AV sistemima

Prošlo je godinu dana od kada je zvanično otvorena nova, moderna zgrada Muzičke i Baletske škole sa Gradskom koncertnom dvoranom. Na desetine koncerata i priredbi, mnogo novih znanja i truda, kao i na stotine sati predanog vežbanja malih umetnika u školskim salama obeležilo je prethodnu godinu, a mi smo ponosni što smo jednim delom i sami deo ove velike priče.

  • Klijent: Muzičko-baletska škola
  • Datum projekta: 2023

Podsetimo, AVL Projekt je kao deo konzorcijuma isporučio i montirao najsavremeniju audio i video opremu, scensku rasvetu, kao i scensku mehaniku u Koncertnoj dvorani koja se nalazi u sklopu novootvorenog objekta.

 

Osim ovog, naš zadatak je bio i da isporučimo i instaliramo funkcionalan audio-video prezentacioni sistem, kao i scensku rasvetu u amfiteatar sali (sali za javne časove) Muzičke i Baletske škole. Sala je predviđena za manje muzičko-scenske programe, održavanje javnih časova i video projekcija. Zahvaljujući svojoj multifunkcionalnoj prirodi, njeno opremanje podrazumevalo je integraciju nekoliko različitih audiovizuelnih sistema.

 

Centralni deo instaliranog audio sistema čini ozvučenje sale koje je svojim karakteristikama prilagođeno različitim programskim sadržajima i akustičkim osobinama prostora. Sastoji se od dva d&b audiotechnik 10S satelita, d&b E15X-SUB subwoofer-a, kao i d&b 10D pojačavača smeštenog u reku u tehničkoj režiji.

 

Audio sistem čine i mikrofoni za prezentaciju, odn. kardioidni kondenzatorski mikrofoni Audix ADX18 namenjeni govornici, te hiperkardioidni bežični dinamički mikrofoni sa ručnim predajnikom i kardioidni kondenzatorski lavalier mikrofoni sa džepnim predajnikom i dual diversity prijemnikom. Bežični mikrofoni namenjeni su prvenstveno za predavanja i prezentacije kada se govornik kreće izvan zone govornice. Radi bolje pokrivenosti signalom instaliran je 4-kanalni antenski sistem za dodatno pojačanje signala.

Sistem za kontrolu i obradu zvuka smešten je u 19" rek ormaru koji se nalazi u tehničkoj režiji. Srce ovog sistema predstavlja digitalna audio matrica-mikser koja obezbeđuje prihvat, osnovnu obradu, komutaciju i distribuciju svih audio signala u sali. Uređajem se može upravljati i daljinski iz same sale, i to putem isporučene komandne jedinice sa touch ekranom koja omogućava prozivanje predefinisanih audio scenarija (preseta).

Audio distribucioni pojačavač Radial Engineering EXO-POD namenjen je za lokalnu distribuciju signala i novinare tokom prezentacija.

 

Video projekcioni sistem služi za reprodukciju Blu-Ray i DVD video zapisa, kao i za dopunu scenografije za manje koncerte sa mogućnošću projekcije na projekcioni ekran.

U njegovom sastavu nalazi se 3LCD Sony VPL-PHZ10 prenosni laserski projektor, snage osvetljaja 5.000 lumena i predviđenim radnim vekom od 20.000 sati.

Zahvaljujući Aten VP2730 prezentacionom switcher-u sa ugrađenim skalerom HD rezolucije omogućen je video striming putem interneta, dok se uz pomoć Aten VE801

ekstendera obavlja prenos HDMI signala.

Motorizovano projekciono platno (400 x 250 cm) montirano je na zidu u zadnjem delu scene i koristi se za prikaz slike tokom video prezentacija ili kao dopuna scenografije.

Video projekcioni sistem obuhvata i Blu-Ray/DVD plejer, LCD monitor za kontrolu i prezentacioni PC notebook sa pratećim software-om.

 

Sistem scenske rasvete čine rasvetni uređaji različitih tipova. Za prednje svetlo isporučeni su profilni reflektori sa rotirajućim mehanizmom noževa od nerđajućeg čelika ±25° putem koji se podešava fokus i oblikuje svetlosni snop po potrebi (oštrih ili mekih ivica). Opremljeni su slotovima za ubacivanje goboa i irisa za kreiranje dodatnih efekata na sceni.

Fresnel reflektori od livenog aluminijuma, namenjeni bočnom osvetljavanju, poseduju jednoručno upravljiv fokus mehanizam za promenu uglovanosti i četvorostruke klapne za usmeravanje svetlosnog snopa.

PAR reflektori pozicionirani kao kontra svetlo sadrže četiri jednostavno izmenjiva sočiva za raznovrsnu širinu svetlosnog snopa.

Pomenuta rasveta kontroliše se rasvetnim pultom koji omogućava programiranje i memorisanje postavki svetla za veći broj scena, kao i kontrolu za 80 upravljačkih DMX kanala.

 

Konačno, nakon višedecenijskog podstanarstva Muzička škola „Isidor Bajić“ i Baletska škola su zahvaljujući adekvatnoj tehničko-tehnološkoj opremljenosti sale za javne časove stekle uslove za visoko kvalitetno obrazovanje i usavršavanje svojih đaka, a takođe i prostor gde će stečena znanja i veštine demonstrirati pred publikom u vidu koncerata, priredbi, takmičenja i drugih prigoda.