Ozvučenje i video prezentacioni sistem za Vinsku kuću Kovačević

Vinska kuća Kovačević, otvorena 2010. godine nadomak Iriga, pripada jednoj od najpoznatijih fruškogorskih vinarija, Vinariji Kovačević. U ugodnom ambijentu ovog restorana posetioci mogu da uživaju u sofisticiranim ukusima različitih vrsta vina, kao i bogatoj ponudi ukusnih specijaliteta.

  • Klijent: Vinska kuća Kovačević
  • Datum projekta: 2023

Početkom ove godine kapacitet restorana je proširen potpuno novim delom sa otvorenom i zatvorenom terasom, salom za degustaciju vina i svečanom salom. Budući da je nove prostorije bilo potrebno opremiti odgovarajućom audio-vizuelnom opremom, menadžment restorana nas je kontaktirao kako bismo osmislili i instalirali adekvatna rešenja.

 

Ozvučenje

 

Novi deo restorana zahtevao je sistem ozvučenja sa višezonskom kontrolom kako bi se mogao prilagoditi zahtevima gostiju i organizaciji različitih događaja. Sastoji se od dvosistemskih RCF DM 61 nazidnih zvučnih kutija koje odlikuje čist i jasno definisan zvuk, kao i dvosistemskih RCF DM 41 nazidnih zvučnih kutija koje su se diskretno uklopile u ambijent zahvaljujući malim dimenzijama.

Osim u zatvorenom delu, RCF DM 41 zvučnici postavljeni su i na terasi objekta, jer zahvaljujući IP55 zaštiti odolevaju različitim vremenskim uslovima. Osim toga, one zadržavaju isti kvalitet reprodukcije zvuka bez obzira na nivo glasnoće, te gosti mogu neometano uživati u boravku u restoranu, kao i veličanstvenom pogledu koji se pruža sa njegove terase.

Ozvučenje u svečanoj sali restorana namenjenoj organizovanju venčanja, prezentacija i drugih događaja i proslava takođe čine dvosistemske RCF DM 61 nazidne i ugradne zvučne kutije, kao i RCF PL 60 plafonski zvučnici.

Oba sistema napajaju četvorokanalni pojačavači, dok su za reprodukciju ambijentalne muzike obezbeđeni odgovarajući multimedijalni plejeri.

 

U sali za degustaciju vina instalirali smo poseban sistem ozvučenja kao kombinaciju dvosistemskih RCF DM 61 nazidnih i RCF PL 60 plafonskih zvučnika. Jednozonski pojačavač obezbedio je izvor signala koji može biti lokalno kontrolisan pomoću posebnog atenuatora.

 

Video prezentacioni sistem

 

Osim ozvučenja, u svečanoj sali je za organizaciju prezentacija i sličnih događaja implementiran i odgovarajući video prezentacioni sistem koji čine laserski projektor i motorizovano platno.

Sony VPL-PHZ50 projektor odlikuje osvetljaj od 5.000 lm i WUXGA (1920x1200) rezolucija, a garantuje rad od minimalno 20.000 sati. Poseduje HDBaseT ulaz koji omogućava jednostavnu distribuciju AV signala preko S/FTP Cat6 kablova, a takođe obezbeđuje i rad u bilo kom položaju (360°). Projektovana slika je zahvaljujući visokokvalitetnom laserskom izvoru svetlosti izuzetno velikog kontrasta i zasićenih boja.

Sistem čini i Screenline motorizovano platno (274x171 cm) prednje projekcije sa RF daljinskom kontrolom, a koje se montira veoma brzo i jednostavno.

 

Prenos zvuka sa računara na celokupan audio sistem omogućava ATEN VC882 4K HDMI repeater + audio embedder/de-embedder. Na ovaj način audio signal se izdvaja iz HDMI signala, odnosno omogućeno je posebno slanje slike i zvuka.

 

Prenos audio signala olakšao je Radial Catapult mini ekstender prijemnik/predajnik koji uspešno rešava sve vrste smetnji koje mogu da ugroze njegov kvalitet.

 

Nakon instalacije i puštanja sistema u rad odgovorna lica Vinske kuće Kovačević prošle su obuku za rad sa implementiranom opremom.