Audio-video prezentacioni sistem i scenska rasveta za Narodno pozorište "Sterija" u Vršcu

Narodno pozorište "Sterija" u Vršcu osnovano je početkom 1945. godine i predstavlja srce kulturnog života ovog grada. Zgrada teatra obuhvata površinu od oko 2.100 m², a sastoji se od starog dela (sala i bina) i novog dela koji je dozidan 1974. godine. Njegova velelepna Velika scena sa preko 400 sedišta i 100 pomoćnih mesta slovi za jednu od najlepših pozorišnih sala u našoj zemlji.

  • Klijent: Narodno pozorište "Sterija"
  • Datum projekta: 2023

Budući da veći deo opreme ovog pozorišta datira iz 70-ih i 80-ih godina prošlog veka, Gradska uprava grada Vršca odlučila je da ovaj znameniti teatar opremi najsavremenijom profesionalnom opremom za svetlo, zvuk i video.

 

Naš iskusni tim implementirao je najsavremeniju scensku rasvetu i audio-video prezentacioni sistem koji ovo pozorište danas svrstava u jedno od najbolje tehničko-tehnološko opremljenih pozorišta ne samo kod nas, nego i u regionu.

 

 

 

Ozvučenje

 

Sistem ozvučenja čine dvosistemske d&b audiotechnik 24S pasivne zvučne kutije sa dva 12“ drajvera i jednim 3“ visokotoncem, kao i subwoofer-i koji zahvaljujući kardioidnoj karakteristici usmerenosti ne sviraju iza sebe, što olakšava rad na samoj sceni. Instalirani su i zvučnici za drugi plan na sceni, kao i podni monitori.

Obrada zvuka poverena je digitalnoj DiGiCo audio konzoli opremljenoj sa 2 ekrana osetljiva na dodir i 21 motorizovanim faderom uz odgovarajući stage box za lakši pristup audio kanalima na sceni. Pomoću konzole signal se digitalnim audio izlazom šalje do audio pojačavača kako bi kvalitet zvučne slike bio na najvišem mogućem nivou.

 

Video sistem

 

Video prezentacioni sistem čini laserski projektor WUXGA rezolucije i snage osvetljaja od 8.400 lumena. Karakteriše ga mogućnost rada u bilo kom položaju od 360°, te može biti postavljen u bilo kojoj poziciji (cug, scenografija, pod ili neki treći element). Nizak nivo buke od samo 37dB čini ga odličnim izborom za pozorišta, budući da ne ometa glumce tokom trajanja predstava. Slanje video signala iz režije do projektora olakšano je uz odgovarajući video ekstender sa više priključnih mesta na sceni. Novo projekciono platno širine 6 m omogućilo je uklapanje slike u scenografske elemente.

 

Scenska rasveta

 

Sistem scenske rasvete odlikuje se najsavremenijim tehnološkim inovacijama, nova LED rasvetna tela zamenila su sve halogene reflektore, a stara dimerska jedinica stavljena je van funkcije.

U pozorištu su implementirani moderni visokokvalitetni Spotlight statični i Chauvet automatizovani reflektori.

Profilna rasvetna tela se odlikuju izvorom svetlosti sa šest vrsta dioda omogućavajući tako ogromne mogućnosti dizajneru svetla prilikom kreiranja umetničke slike sa izuzetnim prelazima do toplo bele boje bez upotrebe filtera. Postojeći PC reflektori zamenjeni su novim LED rasvetnim telima sa toplo belim izvorom svetlosti. LED ciklorame sa pet vrsta dioda omogućile su ujednačeno farbanje rikvanda, kao i scenografskih elemenata.

Automatizovana LED wash i spot rasvetna tela obezbeđuju pomeranje svetlosti na sceni, dok novi prateći top sa izuzetnom optikom pruža mogućnost dodatnog osvetljavanja glumaca, što olakšava rad majstoru svetla.

LED rasvetna tela odlikuju se minimalnom toplotnom disipacijom, te na taj način doprinose hlađenju prostora. Osim toga, potrošnja električne energije je neuporedivo manja (od 7 do 10 puta) u odnosu na halogena rasvetna tela, što rezultira minimalnim troškom za njihovo održavanje. Manipulacija LED rasvetnim telima u odnosu na halogena je olakšana budući da su mnogo otpornija na nagla pomeranja prilikom usmeravanja svetlosnog snopa.

Za kontrolu scenske rasvete isporučen je i svestrani MA Lighting rasvetni pult sa dva ekrana osetljiva na dodir koji je vodeći standard u brojnim svetskim kulturnim ustanovama.

 

Rekonstrukcijom i zamenom postojeće opreme premošćeni su izazovi u svakodnevnom funkcionisanju Narodnog pozorišta "Sterija", te su stečene neograničene opcije za kreiranje novih umetničkih dela, kao i mogućnost nadogradnje onih koja čine njegov redovni repertoar.

 

Nakon instalacije naš stručni tim obučio je odgovorna tehnička lica u pozorištu za rad sa implementiranom sistemom.