DiGiCo SD11 i Waves server za Željka Vasića

Od kada se pre više od dve decenije pojavio na festivalu “Sunčane skale” u Herceg Novom, pevač Željko Vasić ne prestaje da osvaja srca publike. Muzički dar nasleđen od oca, karakteristična boja glasa i lepe pesme omogućili su mu da izgradi zavidnu muzičku karijeru i stane rame uz rame sa najvećim imenima savremene domaće pop scene.

  • Klijent: Željko Vasić
  • Datum projekta: 2023

Da se ispunila Željkova velika želja iz detinjstva, te da je ostvario dečački san i postao pilot, domaća muzička scena bila bi na gubitku. Ipak, život je „odlučio“ drugačije, te je muzika postala njegov životni poziv.

Nesumnjivi talenat i neprocenjivo znanje stečeno u nižoj, a zatim i u srednjoj muzičkoj školi dali su ovom talentovanom pevaču i kantautoru vetar u leđa da se već sa 20 godina obre u muzičkim vodama.

Od tada je prošlo 23 godine tokom kojih je Željko osvojio brojna priznanja na festivalima i izdao tri studijska albuma i mnoštvo singlova od kojih je svaki postao hit.

 

Publika ga osim po predivnim pesmama i anđeoskom glasu voli i zbog bliskog odnosa koji ostvaruje sa njima tokom koncerata.

Svako ko je bar jedanput bio na nekom njegovom nastupu zna koliki je Željko perfekcionista kada je dobar zvuk u pitanju. Za njega je ulaganje u visokokvalitetnu audio opremu od suštinske važnosti kako bi svojoj vernoj publici tokom live izvođenja osigurao nezaboravan doživljaj u omiljenim pesmama.

Zbog toga je nedavno doneo odluku da unapredi mogućnosti obrade zvuka nabavkom DiGiCo miksera SD serije.

 

DiGiCo SD11 konzola opremljena je 15-inčnim TFT LCD touch screen-om, kao i pokretnim faderima osetljivim na dodir. Odlikuje se velikim brojem kanala, odnosno 48 ulaznih kanala na 48kHz ili 96kHz, a može se proširiti i na 80 ulaznih kanala. Master sekcija objedinjuje 12 izmenjivih 32-band grafičkih ekvilajzera, 6 stereo efekata i 8 kontrolnih grupa (VCAs). Uz snapshots moguće je prebacivanje između potpuno završenih i unapred pripremljenih konfiguracija u bilo kom live okruženju, bez obzira da li se radi o probi, podešavanju sistema ili samom nastupu. Poput ostalih predstavnika DiGiCo SD serije konzolu karakteriše Stealth Digital Processing, kao i Super FPGA tehnologija.

 

Kako bi obezbedio besprekornu obradu plug-inova u realnom vremenu i iskoristio pun potencijal miksera Željko je nabavio i Waves Proton SoundGrid server.

 

Nedavno smo kontaktirali Željka kako bi nam preneo svoje prve utiske i iskustva u radu sa SD11 DiGiCo miksetom i Waves serverom.

 

Zbog čega ste se odlučili za nabavku upravo DiGiCo SD11 miksete i Waves servera?

 

Imao sam prilike da probam mnogo novih i modernih mikseta. Na svakom koncertu bih obišao mix pult da čujem zvuk i pogledam miksetu na kojoj nastupam.

Svaki put mi je DiGiCo privlačio više pažnje od ostalih mikseta, pogotovo SD11. Nije mnogo velika za transport, a sto se tiče zvuka zadovoljava sve kriterijume ozbiljnih koncertnih konzola.

 

Kakva su Vaša dosadašnja iskustva u radu sa ovom opremom? Primećujete li razliku u odnosu na opremu koju ste do sada koristili?

 

Ono što je meni najvažnije i po čemu cenim kvalitet miksete je sabiranje kanala i kvalitetan EQ. Sve sam to dobio sa SD11 - izuzetan kvalitet, kao i komfor u radu.

 

Budući da se bavite i komponovanjem pesama, na koji način će Vam DiGiCo SD11 mikseta i Waves server pomoći pri kreiranju vlastitih kompozicija?

 

Waves mi je jako dobro poznat iz studijskog rada. Znam šta mogu očekivati i veoma sam srećan što mogu ceo taj “paket” koristiti za live. To je dodatak koji neverovatno poboljšava mogućnosti same miksete, tako da je krajnji rezultat visokokvalitetan zvuk. Veoma sam zadovoljan sa SD11, koristim ga i za veoma kvalitetna live snimanja, što mi otvara neke nove mogućnosti.

 

Osim obuke za rad na sistemu, Željko Vasić kao i ostali naši klijenti u potpunosti se može osloniti na našu tehničku podršku u vidu podešavanja, ažuriranja softvera, kao i drugih asistencija u vezi sa radom na sistemu.