Bioskopski i prezentacioni 4K sistem za Avala Studios

Avala film je osnovan u Beogradu 1946. godine kao prva posleratna filmska kompanija u zemlji. Nakon prelaska u vlasništvo Sebre Group 2015. godine, menja ime u Avala Studios i započinje rekonstrukciju postojećih, kao i pripremu izgradnje novih, modernih studija holivudskog ranga.

  • Klijent: Sebre Group
  • Datum projekta: 2023

Avala Studios sarađuje na projektima kako sa domaćim, tako i sa stranim produkcijama, konstantno ulažući u nabavku najsavremenije studijske opreme. Kompanija je stekla imovinsko pravo na 220 igranih i 430 dokumentarnih filmova, kao i na 120 video snimaka u koprodukciji sa Avala Filmom. Iz ovog razloga, javila se potreba za opremanjem studija na Košutnjaku bioskopskim sistemom koji bi, pored prikazivanja njihovih filmova, služio i za prezentacije različitih vrsta.

 

Bioskopski sistem čine Christie 4K10-HS digitalni laserski projektor 4K rezolucije i fiksno projekciono platno sa ramom. Projektor se odlikuje osvetljajem od 10.000 ANSI lumena i DLP tehnologijom, dok veliki kontrast omogućava izuzetno jasnu sliku sa puno detalja na datom projekcionom platnu (732x441 cm) 16/9 formata.

U sklopu sistema namenjenog za video distribuciju sadržaja isporučen je i video mikser, kao i kamkorder za snimanje događaja.

 

Audio sistem za bioskop i prezentacije čine d&b audiotechnik 24C pasivne i 8S dvosistemske koaksijalne zvučne kutije, 18S-SUB subwoofer i 4-kanalni 10D DSP pojačavač. Izbor formata reprodukovanog sadržaja za bioskopske projekcije ili prezentacije obavlja se preko audio procesora izuzetnih performansi. Sistem podržava Dolby Atmos i DTS:X.

 

Set Audix bežičnih mikrofona sa DPA bubicama i headset mikrofonima namenjen je za govorne prezentacije i panel diskusije. Za priključenje eksternih periferija i računara, kao i za zaštitu, uklanjanje smetnji i eliminaciju brujanja i zujanja iz AV sistema, isporučeni su Radial USB PRO i TWIN-ISO.

 

Nakon što je instalacija završena i sistem pušten u rad, stručni tim AVL Projekta obučio je tehničko osoblje naručioca projekta za upravljanje sistemom.