Audio-video konferencijski sistemi za kompaniju Bobar Beška

Kompanija Bobar Beška, koja se ističe u oblasti građevinarstva, nedavno je postigla značajan napredak u svom poslovanju otvaranjem nove upravne zgrade u industrijskoj zoni Novog Sada. Ova impozantna zgrada prostire se na površini od 2.000 m² i ne samo da pruža optimalnu funkcionalnost za različite poslovne aktivnosti, već ističe i posvećenost kompanije unapređenju infrastrukture i efikasnom korišćenju resursa. Pre nego što je zgrada puštena u upotrebu, pažljivo je opremljena kako bi ispunila visoke standarde kompanije.

  • Klijent: Bobar Beška
  • Datum projekta: 2023

S obzirom na našu reputaciju kao lidera u projektovanju visokokvalitetnih audio i video konferencijskih sistema najnovije generacije, primili smo poziv od rukovodstva kompanije Bobar Beška u vezi sa opremanjem konferencijskih sala u njihovoj novoj upravnoj zgradi. Glavni cilj ovog projekta bio je zadovoljiti potrebe kompanije za efikasnim rešenjem koje će omogućiti jednostavne i kvalitetne video konferencije i prezentacije.

Nakon preciznog projektovanja, pristupili smo implementaciji rešenja. U tri konferencijske sale implementirali smo Digital Signage i distribuciju audio-video signala putem HDBaseT tehnologije prenosa signala, i to putem Infobit E150CG mrežnih kablova.

 

U svakoj sali postavljeni su 85“ i 100“ profesionalni monitori osvetljaja od 500 cd/m² namenjeni za rad 24/7, kao i Infobit iCam VB50 all-in-one PTZ kamera 4K/60Hz rezolucije. Kamera se odlikuje uglom gledanja od 120°, 5x zoom objektivom i četiri beam forming mikrofona koja registruju govor korisnika na rastojanju od 6 m. U samom uređaju integrisane su i napredne funkcije za eliminaciju eha, suzbijanja ambijentalne buke i automatskog podešavanja nivoa zvuka govornika. Osim toga, poseduje i funkciju automatskog kadriranja svih učesnika sastanka (Automatic Framing) podešavajući zum, pomeranje i fokus kamere shodno učesnicima na ekranu, kao i funkciju inteligentnog fokusiranja na govornika, bilo da on miruje ili se kreće po prostoru (Voice Tracking). Podržane su i vodeće aplikacije za video konferenciju - Skype, Zoom, Google Teams.

 

Sistem čini i Infobit iShare Plus bežični BYOD (Bring Your Own Device) prezentacioni switcher sa četiri ulaza i dva izlaza, kao i priključnim konektorima VGA, USB-C i HDMI na ulazu i HDMI priključnim konektorima na izlazu. Bežično povezivanje 2,4GHz/5GHz do 30m omogućeno je uz Airplay, Miracast ili preko isporučenih USB iShare K31 dongli (HDMI + USB + USB-C, 3-u-1 rešenje). Za multiview prikaz moguće je povezati do 8 dongli istovremeno u različitim konfiguracijama prikaza na monitoru.

 

U samom stolu u konferencijskoj sali ugrađena je i Infobit iBox 01 priključna kutija sa HDMI, USB-C, USB-A i šuko priključnim konektorima koja je povezana za monitorom i kamerom preko kvalitenih optičkih kablova otpornih na elektromagnetne smetnje.

 

Distribucija audio i video signala od tehničke režije do konferencijskih sala i profesionalnih monitora u hodniku i za video nadzor obavlja se preko 16x16 Infobit iMatrix H16x16A audio video matrice.

 

U sklopu AV sistema nalazi se Aten kontrolni uređaj za upravljanje sa mogućnošću pozivanja predefinisanih scenarija (preseta) programiranih putem tableta. U njemu je implementiran softver za konfigurisanje parametara sistema sa intuitivnim grafičkim interfejsom i kontrolnom aplikacijom (paljenje i gašenje monitora, nivoi audio signala i sl.). Sistem upravljanja odvija se preko LAN mreže koja omogućava direktnu centralizovanu kontrolu sistema preko računara.

 

Kao mobilno rešenje za prezentacije isporučen je 86“ profesionalni interaktivni monitor sa točkovima sa instaliranom aplikacijom whiteboard za deljenje sadržaja, web pretraživačem, medija plejerom itd. Odlikuje se 4K rezolucijom i osvetljajem od 400 cd/m² za dobru vidljivost u prezentacionim salama.

 

Nakon uspešne instalacije naš tim obučio je odgovorna tehnička lica za upravljanje audio-video konferencijskim i prezentacionim sistemom.