Ozvučenje, scenska rasveta, video i intercom sistemi za Dom kulture u Lovćencu

Živopisno vojvođansko mesto Lovćenac, zahvaljujući zalaganju Opštine Mali Iđoš i Pokrajinske Vlade, odnedavno može da se pohvali potpuno preuređenim Domom kulture. Gotovo sedam decenija od izgradnje, nakon detaljne građevinske rekonstrukcije usledila je i kompletna zamena tehničke opreme najsavremenijim rešenjima koje u radu primenjuju najpoznatije svetske kulturne institucije.

  • Klijent: Dom kulture u Lovćencu
  • Datum projekta: 2023

Nakon uspešnog učešća u javnoj nabavci naša kompanija dobila je priliku da u Domu kulture implementira nekoliko tehničko-tehnoloških rešenja: opšte ambijentalno ozvučenje objekta, ozvučenje sale, video-prezentacioni sistem, scensku rasvetu, intercom (komunikacioni) sistem i scenske zavese.

 

Ozvučenje čine pasivne zvučne kutije, odnosno sateliti opremljeni 2x10“ drajverima i i 3“ visokotoncem, kao i subwooferi kardioidnog dizajna koji ne emituju zvuk iza sebe. Kao dodatni monitoring postavljene su aktivne zvučne kutije na bočne zidove, te podni monitori na sceni. Obrada zvuka obavlja se putem digitalnog audio miksera sa 48 izlaznih kanala i 16 ulaznih kanala sa stage box-om.

U sklopu audio sistema isporučeni su i vokalni mikrofoni, sistem bežičnih mikrofona, stalci i druga dodatna oprema namenjena izvođenju predstava, kulturno-umetničkog programa i slične namene.

 

Scenska rasveta obuhvata čak 40 LED rasvetnih tela različitih izvora boje i pozicija. Kako zbog rekonstrukcije objekta pozicije za scensku rasvetu nisu postojale, montirana je aluminijumska kvadratna konstrukcija sa nosačima za prednje, prednje-bočno, portalno, bočno svetlo na sceni i kontra svetlo. Fresnel rasvetna tela u kombinaciji toplo belo i rasvetna tela sa 6 različitih LED dioda obezbeđuju bojenje scene sa prednje strane, a portalno i bočno svetlo na sceni za ulice je takođe u istoj kombinaciji. Kontra svetlo obezbeđuju full color LED ciklorame, wash pokretna automatizovana rasvetna tela i LED fresnel reflektori sa toplo belim izvorom. Digitalni rasvetni pult sa dva dodatna monitora osetljiva na dodir omogućava laku kontrolu svih rasvetnih tela, a poseduje i mogućnost za kasniju nadogradnju po potrebi.

 

Za postizanje još upečatljivijeg vizuelnog umetničkog izraza isporučena je i odgovarajuća video-prezentaciona oprema, odnosno laserski projektor snage 8.400 lm tihog režima rada (39dB), kao i motorizovano platno (400 cm x 250 cm) kojim se veoma lako upravlja.

 

Scena je dobila i intercom sistem za upravljanje tokom predstave od strane inspicijenta. Inspicijentski pult poseduje dva kanala za komunikacije sa režijama svetla i zvuka, kao i sa šminkernicama. Kroz intercom sistem prenosi se i fon predstave kako bi glumci bili informisani o redosledu i trenutnim zbivanjima na sceni.

 

Za neometani prolazak aktera montirane su vatrootporne scenske zavese (prednja zavesa, zadnja zavesa i džepovi) sa odgovarajućim sertifikatom. Motorizovana prednja zavesa se preklapa na sredini kako bi se sprečilo njeno neželjeno otvaranje i uvid u radnje iza kulisa.

 

Nakon završene instalacije naš stručni tim obučio je tehnička lica naručioca projekta za pravilno rukovanje instaliranom opremom.

 

Revitalizacija Doma kulture Lovćenac predstavlja primer kako ulaganje u kulturne resurse može obogatiti život lokalne zajednice i podržati razvoj kulture i umetnosti kako u samom okrugu, tako i šire.