Modernizacija rasvetnog parka Male scene Srpskog narodnog pozorišta

Srpsko narodno pozorište, najstariji srpski profesionalni teatar i domaćin najistaknutijeg festivala nacionalne drame u našoj zemlji “Sterijino pozorje”, realizovalo je još jedan veliki projekat u domenu inoviranja tehničke opreme s ciljem unapređenja kvaliteta produkcije dramskih i ostalih sadržaja.

  • Klijent: Srpsko narodno pozorište
  • Datum projekta: 2024

Nakon projekta modernizacije Velike scene Srpskog narodnog pozorišta, o čemu smo ranije pisali, krajem prošle godine imali smo čast da budemo akteri revitalizacije i njegove Male scene, odnosno scene „Pera Dobrinović“. Naime, projekat je obuhvatao kompletnu zamenu postojećeg rasvetnog parka LED rasvetnim telima najnovije generacije sa brojnim mogućnostima.

 

Instalirane reflektore odlikuje izuzetno visok CRI, što govori da su zadržali poznati karakter svetla halogenih rasvetnih tela.

Potpuno nova dimenzija rada sa rasvetnim telima ostvarena je na osnovu dobrog odabira LED dioda kojima su opremljena. Kombinacija rasvetnih tela sa toplo belom diodom, preko rasvetnih tela sa RGBW, RGBAL, pa sve do uređaja sa 6 izvora svetlosti u zavisnosti od namene i pozicije samog rasvetnog tela, obezbeđuju neverovatnu fleksibilnost celom sistemu kao i mogućnost dizajnerima svetla da izraze svoju kreativnost i upotpune rediteljsku ideju.

 

Rasvetna tela na balkonu Male scene zamenjena su profilnim rasvetnim telima SpotLight PR HY300ZS 6C sa 6 dioda koja omogućavaju kreiranje bilo koje boje, uključujući i toplo belu, kao i LED reflektorima PC HY300WW sa PC (plan-convex) sočivima sa toplo-belim diodama. Zahvaljujući ovoj instalaciji, danas Mala scena može da se pohvali moćnim arsenalom od ukupno 52 PC i profilna reflektora koji sa balkona na impresivan način obasjavaju događaje koji se odigravaju na njoj.

Osim njih, na nove rasvetne cugove, kao i postojeće pozicije postavljena su Spotlight PC rasvetna tela od 100W i 200W u kombinaciji toplo-belih i bojenih reflektora.

 

Kompletna zamena i renoviranje rasvetnog parka ne bi bila potpuna bez implementacije automatizovane pokretne rasvete, odnosno pokretnih profilnih Chauvet Maverick Force S Profil i pokretnih wash Chauvet Maverick MK2 Wash LED reflektora. Pokretni profil omogućava dizajnerima svetla da isto rasvetno telo koriste u više scena sa različitom širinom snopa, bojom i pozicijom noževa.

 

Pored pokretnih automatizovatnih, tj. moving reflektora rasvetni park su obogatile i nove LED parke sa zumom koje osiguravaju promenu ugla svetlosnog snopa preko DMX-a. Dodate su i potpuno bešumne LED ciklorame sa izuzetnim mogućnostima u osvetljavanju platana, scenografije ili glumaca.

 

Zamena kompletnog rasvetnog parka zahtevala je i DMX signal, kao i nadogradnju kontrole rasvete. Obzirom da Srpsko narodno pozorište koristi MA Lighting grandMA3 konzolu ovaj proces je bio pojednostavljen. Sistem rasvete na Maloj sceni u ovom momentu koristi 8 DMX universa za kontrolu, kontrolišući preko 120 novih rasvetnih tela.

U renoviranju kompletnog rasvetnog parka zamenjeno je i opšte osvetljenje pozornice i gledališta novim LED rasvetnim telima. Ono se kontroliše preko glavne rasvetne konzole, kao i pomoćnog kontrolera sa jednostavnim tasterima kako bi mogućnost kontrole opšteg osvetljenja bilo dostupno celom osoblju pozorišta.

 

Nakon inoviranja profesionalnog rasvetnog parka, Srpsko narodno pozorište postiglo je značajno poboljšanje u kvalitetu osvetljenja na čuvenoj Maloj sceni. Ova modernizacija ne samo da je omogućila preciznije upravljanje svetlom i bolje vizuelne efekte, nego je obezbedila i veću fleksibilnost i kreativnu slobodu rediteljima i dizajnerima svetla pri ostvarivanju svojih vizija.