Kablovi i konektori za Master i Studio 1 Radio Beograda

AVL Projekt isporučio je kablove i konektore za potrebe Master i Studija 1 Radio Beograda na Košutnjaku u Beogradu

  • Klijent: Radio televizija Srbija
  • Datum projekta: 2014

Identifikovane potrebe

 

Studiju na Košutnjaku neophodni su bili audio kablovi i prateća oprema, kako bi se rad u njemu odvijao neometano. U te svrhe, Radio Televizija Srbije raspisala je tender, a AVL Projekt odabran je kao najpovoljniji ponuđač.

 

Implementirano rešenje

 

Isporučena  oprema uključuje Sommer Cable višežilne audio kablove, tipa Matrix i Mistral, patch kabel Isopod, Neutrik kablovske i ugradne 3-polne XLR konektore, XLR, RCA/cinch konektore i stereo TRS 3.5 mm i 6.35 mm konektore.

 

Sommer Cable višežilne audio kablove odlikuje dobar odnos cene i kvaliteta. Jedan od zahteva naručioca bio je da višežilni balansirani audio kablovi služe za prenos digitalnih signala (AES/EBU, 110Ω), što isporučeni kablovi ispunjavaju. Tu spadaju 4- i 8-parični kabl, model Mistral, kao i 8-parični model Matrix.

 

Mistral MCF balansirani kabl ima PVC izolaciju oko para žice 2x0,22 mm2, što je česta primena kod studijskih višežilnih kablova. Brojčane i kolor oznake na njima otporne su na habanje, a parovi žica imaju dodatnu masu, kao i dodatni širm napravljen od Al/Pt folije (aluminijumsko-platinasta legura). Celokupan kabl takođe je obavijen Al/Pt folijom, što ga čini stoprocentno zaštićenim od uticaja elektromagnetnih smetnji. Za dodatnu zaštitu od korozije i oksidacije, dodatno su kalaisane provodne žice i masa.

 

Mistral MCF je veoma lak za instalaciju i namotavanje i preporučuje se za rad višežilnim adapterima, a na svaku paricu moguće je direktno monirati XLR, odnosno TRS konektore. Postoje opcije sa 2-4-8-12-16-20-24-32 i 40 parica. Odličan je za mobilna rešenja, instalacije u studiju i fiksne instalacije.

 

Matrix MMC kabl je slične konstrukcije kao Mistral MCF, ali poseduje još i zaštitni omotač izveden od bakarne žice oko čitavog kabla, što ga čini dodatno zaštićenim od uticaja elektromagnetnih smetnji. Zbog većeg prečnika žice (2x0,25mm2), pogodan je za dužine audio linija od preko 100 m. Postoje opcije sa 2-3-4-6-8-12 i 16 parica.

 

Ovaj kabl je FRNC (halogen free + flame retard), što znači da je otporan na gorenje i da su mu, samim tim, osnovna polja primene javni objekti poput škola, pozorišta i klubova. Pogodan je za instalacije pod zemljom, kao i za povezivanje audio sistema u radio stanicama.

 

Pored kablova isporučeni su i Neutrik kablovski i ugradni 3-polni XLR konektori, kao i zahtevani Neutrik RCA/cinch konektori i stereo TRS 3,5 mm, odnosno 6,35 mm konektori. Pored audio kablova, isporučen je i veći broj patch mrežnih kablova CAT.5e, raznih dužina i u različitim bojama, kao i multimodni optički kablovi. Kao dodatni pribor, isporučeni su patch nazidni paneli sa RJ45 modulima, kao i nazidne utičnice sa RJ45 modulima i napojne letve.


Za povezivanje opreme u studiju obezbeđeni su VGA 15-pinski kablovi i HDMI kablovi raznih dužina, kao i DSUB 9, 15, 25, 37 i 62-pinski konektori. Za povezivanje uređaja na međusobno udaljenim lokacijama, isporučeni su DVI ekstenderi za prenos signala preko mrežnog kanala.


Na zvaničnoj web prezentaciji Sommer Cable-a možete pronaći online katalog aktuelnih proizvoda, a u slučaju da ste zainteresovani za štampanu verziju ili za uzorak kabla, slobodno nas kontaktirajte.