Rasvetna, video i audio oprema za TV Studio 7 Grand produkcije

AVL Projekt je isporučio rasvetnu, video i audio opremu za Grand produkciju, odnosno njihov Studio 7 na Košutnjaku

  • Klijent: Grand produkcija
  • Datum projekta: 2014

Identifikovane potrebe

 

Za potrebe unapređenja svog poslovanja, Grand produkciji bilo je neophodno proširenje tehničke opreme bez koje rad u studiju ne bi bio moguć. Kada je reč o tehničkim rešenjima i isporuci opreme, a s obzirom na istoriju naše saradnje, poverenje je ponovo poklonjeno AVL Projektu.

 

Implementirano rešenje

 

Isporučena i instalirana rasvetna oprema, između ostalog, uključuje ROBE Robin 300LED Wash i ROBE Pointe reflektore, Avolites Pearl Expert Pro rasvetni pult, DeSisti Leonardo 1kW P.O. reflektore, ETC SmartPack 12chx2.3kW dimerske jedinice u reku, uključujući i set filtera i sijalica.

 

Robin Pointe je inteligentni reflektor manjih dimenzija i težine, ali odličnih performansi. Njegova moć leži u tome što se zapravo sastoji od različitih reflektora: Beam, Spot i Wash - integrisanih u jedan uređaj. Njegove ključne karakteristike su Beam, Spot, Wash i FX reflektori, rotirajući i statični goboi, cirkularne i linearne prizme i svetlosni output: 75.000 LX @ 20m u Beam modu i paralelisan 0° svetlosni snop. Kombinacijom 13 dihroičnih filtera, 14 statičnih i 9 rotirajućih goboa, šestostranih linearnih i osmostranih cirkularnih prizmi, moguće je dobiti izuzetno širok spektar efekata. Potrošnja iznosi  470W, a na njemu su su fizički montirani 3-pinski i 5-pinski XLR za prenos podataka putem protokola USITT DMX-512. Poseduje i Ethernet port, spreman za Art-Net protokol i ACN, a podržava i RDM protokol. U reflektoru je ugrađen ROBE touch displej sa baterijskim back-up-om i gravitacionim senzorom za automatsku rotaciju displeja. Ovom prilikom, Grand produkciji isporučeno je 8 jedinica.

 

Robin 300LED Wash je inteligentni wash reflektor izveden u LED tehnologiji sa 19 RGBW dioda, a njegova osnovna prednost je rad bez flickerovanja, što je izuzetno važno za TV studio. Sve diode su raspoređene u tri koncentrična prstena koji se mogu nezavisno kontrolisati. Potrošnja iznosi samo 200W. Izuzetan linearno motorizovan zum od 15 do 60° omogućava uniformno farbanje scene širokog spektra boja, a poseduje i efekat halogene lampe temperature boje od 2700 i 3200K.  Sa RGBW mešanjem boja, CTO filterom i strob efektom mogu se postići najrazličitiji efekti na sceni. Na inteligentnom reflektoru fizički su montirani 3-pinski i 5-pinski XLR za prenos podataka putem protokola USITT DMX-512, a poseduje i Ethernet port, spreman za Art-Net protokol i ACN. Podržava i RDM protokol. Za operatera na pultu je izuzetno bitno da reflektor poseduje automatsku pan/tilt korekciju pozicije i bateriju za back-up sistema. Isporučili smo ukupno 12 ovih reflektora Studiju 7.

 

Dodatno pojačanje rasvetnoj tehnici Granda predstavljaju klasični reflektori DeSisti Leonardo 1 kW P.O. fresnel modeli, ukupno 8 jedinica. Njihova osnovna namena je profesionalna primena u TV studijima, a odlikuje ih efikasna optika koja daje veoma širok i jasan svetlosni snop, kao i izdržljiva konstrukcija prilagođena montaži na podne stalke i viseće pozicije. Još jedna prednost ovih modela jeste jednostavna i brza zamena sijalica, uključujući jednostavan pristup svim zamenskim delovima. Leonardo 1kW su „pole-operated“, što znači da omogućavaju podešavanje usmerenosti svetlosnog snopa sa zemlje pomoću šipke ("operating pole"), dok su okačeni na fiksnim pozicijama na konstrukciji.

 

Isporučen je Avolites Titan Expert Pro rasvetni pult, uključujući i 15.4” touch wing, koji izuzetno olakšava celokupnu kontrolu i upravljanje. Odlikuje ga snaga Titan softvera, sa 5 encodera pod rukom i 4 fizički DMX linije proširive do 16 linija preko ArtNet-a. Sa 80 fizičkih submaster-a, nema konkurenciju u svojoj klasi rasvetnih pulteva. Sa duplim playback rolerima daje direktan i brz pristup rasvetnoj opremi na sceni, a poseduje jednostavan i intuitivan alat za pixel mapping.

 

Pratnju reflektorima i rasvetnom pultu čine ETC SmartPack 12chx2.3kW dimerske jedinice u reku proizvođača ETC, model Smart Pack 12 x 2.3 kW sa socapex izlazima. U pitanju su 12-kanalni ETC dimeri najnovije generacije, snage 2.3 kW po kanalu, malih dimenzija (od samo 2HE). Rade sa potpuno bešumnim temperaturno kontrolisanim ventilatorom, sa visokokvalitetnim 100 µs toroidalnim filterima sto je izuzetno bitno za rad u TV studiju. Parametri dimera prikazuju se na LCD ekranu sa pozadinskim osvetljenjem u dva reda, sa 20 karaktera, dok se prolaz kroz meni dimerske jedinice vrši preko 6 plavo-fosforecentnih tastera, uključujući i jednostavno patch-ovanje sistema. Indikacija prisustva napajanja i DMX signala prikazuje se preko LED dioda. U dimerskoj jedinici ugrađeni su preseti (32) i sekvenceri, sa mogućnošću programiranja zatamnjenja (fade) i zadrške (hold), što daje mogućnost samostalnog rada bez kontrolnog pulta, uz mogućnost odabira između pet različitih dimerskih izlaznih krivih.

 

Isporučena i instalirana video oprema uključuje LED ekran i LED mrežu. Za prikaz video sadržaja u TV studiju isporučen je Indoor LED ekran naseg dugogodišnjeg pouzdanog proizvođača kompanije Darklight Technology, pixel pitch-a 6.25mm, izveden u SMD tehnologiji sa silan diodama tajvanskog proizvođača, u rentalskom aluminijumskom kućištu, dimenzija 500x500mm, a debljine samo 50.5mm. Ukupno je isporučeno 42 panela, ukupne kvadrature 10m2. Za kontrolu video sadržaja isporučen je video procesor sa ugrađenim sending karticama.

 

Kao dodatni scenografski element u TV studiju isporučena je i LED mreža pixel pitch-a 10mm, izvedena u SMD tehnologiji. Dimenzija jednog segmenta mreže je 1280x320mm, isporućeno je 48 segmenata, ukupne kvadrature od 20m2. Uz sklopu kontrolnog sistema isporučeni su master i slave kontroleri za upravljanje video sadržajem. Za LED mrežu je karakteristično da se može savijati pod uglom, a samim tim omogućava scenografu dodatne opcije uklapanja u postojeći enterijer.

Kada je reč o audio tehnici, AVL Projekt isporučio je i instalirao Soundcraft Vi1 digitalnu audio miksetu, zvučnike JBL EON515XT, JBL PRX735 i IBL PRX715XLF, RME audio kartice sa računarom za snimanje i HME DX100 mobilni sistem za komunikaciju sa četiri primopredajnika.

 

Soundcraft Vi1 digitalna audio konzola je dizajnirana u skladu sa željama velikog broja audio profesionalaca - da se napravi manja, kompaktnija konzola koja će jednako dobro zadovoljiti zahteve broadcast, touring ili fiksnih instalacija po pristupačnoj ceni. Konzola je potpuno samostalna, sadrži 32 analogna ulaza na 27 analognih izlaza, kao i 6 digitalnih ulaza sa 6 digitalnih izlaza, plus 4 stereo FX povratka. U standardnoj opciji sadrži 46 ulaznih miks kanala, koji se dodavanjem stage box-a (kompatibilnog sa postojećim Vi rekovima) mogu povećati do 64 kanala. Svi kanali mogu da se rutuju na do 24 multifunkcionalna basa, plus LR i Mono bas, a čak do 8 baseva mogu da se konfigurišu kao Matrix miksevi, svaki sa po do 16 izvora. Cela konzola je široka tek preko jednog metra, a sadrži 16 motorizovanih kanalnih fejdera, sa fiksnim i podešavajućim lejerima, 8 izlaznih VCA fejdera i 2 master fejdera. Novi 22-inčni touch screen ekrani pokazuju parametre za po 16 kanala u redu, dok gornji ekran pokazuje izlaznu sekciju, Cue listu i meni. Kontrola parametara se vrši pomoću 16 rotirajućih enkodera smeštenih u dva reda. Još jedna od korisnih opcija je kontrola putem novog ViSi Remote 2.0 softvera. Reč je o aplikaciji za iOS operativni sistem koja obezbeđuje daljinsku kontrolu digitalnih pultova, bez upotrebe dodatnog hardvera. U novoj, 2.0 verziji, dodate su nove funkcionalnosti koje dodatno olakšavaju kontrolu miksera sa bilo koje pozicije. Za višekanalno snimanje audio sadržaja isporučen je računar sa optičkim RME karticama.

 

Kada su u pitanju zvučnici, osim 2 jedinice JBL EON515XT modela, isporučena su 4 JBL PRX735 i 4 JBL PRX715XLF. JBL PRX735 je aktivna trosistemska bass-reflex zvučnička kutija od 15", snage 1500W, dok je, PRX715XLF aktivan bass-reflex subwoofer, sa basom od 15", takođe snage od 1500W. Ugrađena su pojačala klase D, a novina je i to što PRX735 kutija ima dva ulaza, čime je omogućeno direktno priključivanje dva mikrofona ili mikrofona i nekog drugog izvora zvuka - bez korišćenja eksterne miksete.

 

Isporučen je mobilni bežični HME DX100 interkom sistem sa 4 komunikacijske jedinice, za komunikaciju između režisera i audio i rasvetnog operatera i kamermana. Njegova osnovna prednost je beskompromisni kvalitet u prenosu signala.

 

Za napajanje čitavog sistema zaduženi su energetski rekovi sa socapex konektorima i odgovarajućim višežilnim energetskim kablovima. Za povezivanje audio sistema isporučeni su setovi višežilnih audio kablova proizvođača Sommer Cable, tip Mistral 8ch i 32ch, kao i set mikrofonskih kablova od istog proizvođača tip Stage22, dok su za signalne kablove za povezivanje rasvetnog sistema isporučeni prefabrikovani AES/EBU kabel tip Binary 234 sa 5-polnim Neutrik konektorima.