Ozvučenje za veslački klub „Danubius 1885“ iz Novog Sada

U aprilu 2014. AVL Projekt je instalirao audio sistem u veslačkom klubu „Danubius 1885“

  • Klijent: Veslački klub "Danubius 1885" Novi Sad
  • Datum projekta: 2014

Identifikovane potrebe

 

Obzirom na ograničena finansijska sredstva raspoloživa u datom trenutku, predstavnicima veslačkog kluba je bilo važno da se instalira audio sistem koji će ozvučiti deo prostora, a koji će kasnije moći da se jednostavno nadogradi.

Dominantna je bila potreba da se ozvuči prostor koji koriste veslači u pauzama treninga, vežbači u teretani, kao i zaposleni tokom pauza u radu. Iz tog razloga ozvučenje je postavljeno u teretani i klupskom kafiću.

 

Implementirano rešenje

 

Osnova postavljenog sistema je višekanalni pojačavač marke ECLER sa 6 nezavisnih zona. Za početak iskorišćena su 3 kanala: 2 kanala za teretanu i jedan za mali kafić u okviru klupskog prostora. Korišćeni su JBL Control One nazidni zvučnici, kao i JBL HTi6C zvučnici za ugradnju u plafon.

 

Implementirani sistem omogućava jednostavnu i brzu nadogradnju. Naime, investiranje u višekanalni pojačavač sada, znači manje troškove kasnije. Tada će biti potrebno samo dokupiti dodatne zvučnike za dodatne prostorije koje treba ozvučiti, ali ne i novi pojačavač. Sve se već sada nalazi u jednom uređaju, pojačavaču marke ECLER.

 

Osim mogućnosti nadogradnje, važna upotrebna vrednost ovog sistema je to što je u svakoj zoni moguće nezavisno kontrolisati jačinu zvuka. Korisnici u okviru svake zone mogu po želji da pojačaju/utišaju muziku ili je u potpunosti isključe. Izvor zvuka, zahvaljujući Lexicon Omega muzičkoj kartici može da bude laptop, ali i bilo koji tablet, smartphone, iPhone ili iPod.

 

Cena ovog sistema je vrlo pristupačna s obzirom da je u pitanju centralizovano ozvučavanje celog objekta.

 

Osim opisanog audio sistema, isporučen je i jedan JBL EON315 prenosni aktivni zvučnik sa odgovarajućim tronožnim stalkom i kablom za povezivanje izvora zvuka (laptop, tablet, mobilni telefon i sl.). Namenjen je upotrebi u maloj sali za vežbanje na spratu. Po potrebi se može izneti i na terasu ili bilo gde drugde.

 

Gore navedena oprema je bila instalirana za jedan dan.

 

Višekanalni pojačavači sa integrisanim DSP procesorima (EQ, compressor crossover filters, delay) često se koriste u situacijama gde je potrebno implementirati centralizovan audio sistem, koji ima mogućnost nezavisne kontrole po zonama.