Konferencijski sistem za Patrijaršijski dvor u Beogradu

AVL Projekt je u maju 2014. instalirao konferencijski sistem u sabornoj sali Patrijaršijskog dvora u Beogradu

  • Klijent: Patrijaršija u Beogradu
  • Datum projekta: 2014

Identifikovane potrebe

 

Za 14. maj 2014. godine bilo je zakazano redovno godišnje zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora. Obzirom na važnost skupa, tokom kojeg se diskutuje o svim pitanjima od značaja, skupom predsedava Patrijarh Irinej, a prisustvuju mu eparhijski arhijereji.  

Bilo je potrebno obezbediti pouzdan i jednostavan za upotrebu diskusioni sistem kako bi zasedanje proteklo bez tehničkih problema u komunikaciji.

 

Implementirano rešenje

 

Instaliran je sistem baziran na Televic centralnoj jedinici D-Cerno CU-R. Ona omogućava audio snimanje sednica direktno na USB fleš memoriju u MP3 i WAV formatu, pa tako zapisničari naknadno mogu da preslušaju sednicu i sačine pismene zapisnike. Omogućeno im je čuvanje snimaka na računaru u svrhu arhiviranja. Postavljene mikrofonske jedinice se izuzetno uklapaju u enterijer Saborne sale.

Svaka jedinica na sebi ima, osim mikrofona, i zvučnik koji služi za dodatno ozvučavanje onoga ko govori.

Na taj način je obezbeđeno da svaki učesnik sastanka,   sednice ili konferencije može jasno i razgovetno da čuje trenutnog govornika, bez obzira koliko je udaljen od njega.

 

Osnovna karakteristika ovog konferencijskog sistema je njegovo veoma jednostavno korišćenje. Na svakoj jedinici postoji samo jedan taster kojim se učesnici skupa javljaju za reč, odnosno uključuju svoje mikrofone. Predsedavajući skupa ima i mogućnost da da reč sledećem prijavljenom govorniku, da u svakom trenutku prekine onoga ko govori ili da sve prisutne na skupu isključi kako bi on govorio.

Pored ovoga, sistem je i lako proširiv. U slučaju potrebe, uvođenje dodatnih jedinica je jednostavno i brzo.

 

Osim ovog događaja koji je uspešno prošao, sistem će se koristiti i za sva druga zasedanja tokom godine.

 

Izazovi tokom projekta

 

Glavni izazov tokom ovog projekta je bio kratak rok. Za svega 7 dana bilo je potrebno obaviti: uvoz robe, pripremne radnje u samoj sali, kao i finalno postavljanje, uvezivanje i puštanje sistema u rad. Sve je obavljeno na vreme, na zadovoljstvo klijenta, kao i tima AVL Projekta.

Takođe, imajući na umu starost zgrade, a samim tim i instalacija, AVL Projekt je instalirani konferencijski sistem povezao preko UPS-a  (Uninterruptable Power Supply). Ovim uređajem za održavanje stabilnog napona i filtriranje smetnji je obezbeđeno da sistem nastavi da radi i ukoliko dođe do bilo kakvih nepravilnosti u električnoj mreži.