Isporučena audio, video i rasvetna oprema za projekat ScenTec

AVL Projekt je u junu 2014., za potrebe Tempus projekta "SCENTEC" isporučio audio, video i rasvetnu opremu Fakultetu tehničkih nauka univerziteta u Novom Sadu i Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.

  • Klijent: Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada i Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda
  • Datum projekta: 2014

Identifikovane potrebe

 

Projekat „ScenTec“ namenjen je uspostavljanju i razvoju interdisciplinarnih kurseva u oblasti scenske tehnike, tehnologije, arhitekture i dizajna, kao i tehničke produkcije. Ovi kursevi predstavljaju spoj znanja i veština iz domena različitih scenskih tehnologija i umetnosti i treba da omoguće izgradnju visokog nivoa sposobnosti i kompetencija za učešće u najzahtevnijim scenskim projektima i pozorišnoj produkciji u celini. U skladu sa strategijom permanentnog obrazovanja i povezivanja univerziteta sa tržištem rada, ovi kursevi treba da omoguće pozorišnim tehničarima i menadžerima pozornice sticanje neophodnih znanja u domenu profesionalnih pozorišnih praksi i da ih osposobe za izvođenje dalje obuke namenjene stučnom usavršavanju pozorišnih radnika, kao i preorijentaciji i prekvalifikaciji nezaposlenih lica za rad u ovoj oblasti.

Iz ovih razloga, za potrebe kurseva u okviru projekta „530810-TEMPUS-1-2012-1-RS-TEMPUS-JPHES DEVELOPMENT AND IMPLEMENTATION OF COURSES FOR THEATRE TECHNICIANS AND STAGE MANAGERS (ScenTec)“ bilo je neophodno nabaviti adekvatnu opremu koja će u potpunosti odgovoriti na visoke zahteve korisnika.

 

 

Implementirano rešenje

 

Isporučeni digitalni audio pult Soundcraft Si Expression 2 je dizajniran prvenstveno sa ciljem da zauzme najvišu poziciju u rangu malih, kompaktnih i jeftinijih audio pultova. Isporučen je model sa 24 fader-a i mikrofonska ulaza koji imaju mogućnost miksa do čak 66 ulaza, preko isporučenog Soundcraft Mini stagebox-a. Proširenje sa dodatnim ulazima omogućeno je preko MADI protokola. Nova serija digitalnih audio konzola Soundcraft Si Expression poseduje sve vodeće standarde obrade signala: BSS, dbx, Lexicon, kao i mnoštvo naprednih funkcija preuzetih sa velikih konzola - iPad ViSi daljinsku kontrolu, Fader Glow - zahvaljujući kojima pružaju znatno više mogućnosti od većine konzola u svojoj klasi.

 

 

            

 

 

 

 

 

 

Isporučeni zvučnički sistem čine JBL zvučnički modeli PRX715 i PRX718XLF sa odgovarajućim transportnim torbama i stalcima. Za procesuiranje audio signala je zadužen DBX 260 Drive Rack procesor.

 

U sklopu sistema za studijsko snimanje isporučeni su studijski monitori JBL LSR 308 sa LEXICON IO82 8-kanalnom audio karticom sa odgovarajućim softverom za snimanje, AKG mikrofonom Perception 220 i studijskim slušalicama AKG K171 MKII.

 

Jedna od osnovnih prednosti studijskih monitora LSR 308 jesu profesionalne performanse po veoma pristupačnoj ceni. Ovo su prvi studijski monitori koji su bazirani na JBL-ovoj "Image Control Waveguide"  tehnologiji koja obezbeđuje izuzetnu zvučnu sliku.

 

U sklopu audio sistema isporučen je bežični mikrofonski sistem sa 4 bubice odnosno 4 naglavna (pilot) mikrofona  proizvođača AKG iz serije WMS 470 za simulaciju u kojoj učestvuju istovremeno 4 glumca na sceni. Na ovaj način se studenti mogu upoznati sa realnim uslovima na pozorišnim daskama, a kao dodatak za scenu isporučen je i viseći mikrofon od istog proizvođača AKG HM1000 sa CK32 omni direkcionom kapislom.

 

Isporučena ETC profesionalna rasveta je odličan izbor za studente na odseku za scenski dizajn, departmana za arhitekturu FTN u Novom Sadu.

Reflektori se odlikuju izuzetnom fleksibilnošću u radu sa jednostavnim pristupom zameni sijalice, podešavanju fokusa i uglovanosti. Montaža je brza i jednostavna montaža, a vizuelno se uklapaju u svaki enterijer. Studenti, u radu sa isporučenom opremom mogu da steknu odgovarajuće veštine i provere teorijska znanja u praksi iz oblasti dizajna scene. ETC reflektori iz serije S4 koriste HPL sijalice i pružaju uštedu električne energije od 25-40% u odnosu na reflektore sa klasičnom sijalicom, dok je cena HPL sijalica mnogo povoljnija u odnosu na klasične halogene sijalice, a pri tome je proizvode svi vodeci proizvođači.

Konstrukcija profilnih reflektora je izrađena od livenog aluminijuma i poseduje rotirajući mehanizam noževa ±25° izrađenih od nerđajućeg čelika sa kojim je moguće napraviti oblik svetlosnog snopa prema želji sa oštrom ili mekom ivicom i to podešavanjem fokusa, te tako naglasiti elemente na sceni.

Sa slotom predviđenim za ubacivanje goboa izrađenih od stakla ili čelika i slotom sa kliznim poklopcem za ubacivanje irisa ili motorizovanih goboa dobija se mogućnost za pravljenje dodatnih efekata na sceni.

 

               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za napajanje reflektora je isporučena 12-kanalna dimerska jedinica u reku ETC SmartPack 12ch x 2.3 kW sa šuko izlazima, snage 2.3 kW po kanalu. Rade sa potpuno bešumnim ventilatorima, a parametri dimera se prikazuju na LCD ekranu sa pozadinskim osvetljenjem u dva reda. Indikacija prisustva napajanja i DMX signala prikazuje se preko LED dioda. U dimerskoj jedinici ugrađeni su preseti (32) i sekvenceri, sa mogućnošću programiranja zatamnjenja (fade) i zadrške (hold), što daje mogućnost samostalnog rada bez kontrolnog pulta, uz mogućnost odabira između pet različitih dimerskih izlaznih krivih.

 

Za kontrolu rasvetnog sistema je isporučen ETC ION 1024 rasvetni pult sa dva monitora i dodatnim wing-om sa 2x10 fader-a. Rasvetni pult poseduje 2 DMX izlaza i podršku za ArtNet protokol. Omogućava rad sa 4 x 1000 paleta (intenzitet, fokus, boja, snop), 1000 memorija (sve palete), 1000 grupa, 1000 efekata (relativnih, samostalnih ili step), 1000 makroa itd. Za kontrolu pokretne rasvete pult ima 4 rotaciona enkodera.

 

                                 

 

Za farbanje scene predviđen je ROBE Robin 300LED Wash inteligentni wash reflektor izveden u LED tehnologiji sa 19 RGBW dioda. Sve diode su raspoređene u tri koncentrična prstena koji se mogu nezavisno kontrolisati. Potrošnja iznosi samo 200W. Izuzetan linearno motorizovan zum od 15 do 60° omogućava uniformno farbanje scene širokog spektra boja, a poseduje i efekat halogene lampe temperature boje od 2700 i 3200K.  Sa RGBW mešanjem boja, CTO filterom i strob efektom mogu se postići najrazličitiji efekti na sceni.  Uz reflektor je isporucen i profesionalni transportni kofer.

 

Za prezentacije predavanja je predviđen digitalni projektor Christie LWU 421 sa podnostojećim stalkom Projecta i projekcionim platnom sa aluminijumskim ramom u transportnom koferu. U sklopu video sistema isporučeni su i MacBook Pro 13‘‘ računari sa priborom.

 

Uz audio miksetu Soundcraft Si Expression 2 sa Mini stagebox-om i DBX  260 audio procesorom osnovu audio sistema za Fakultet dramskih umetnosti predstavlja aktivni Line Array sistem JBL VRX. Isporučeni sateliti VRX932LAP i subwoofer VRX918SP predstavljaju odličan izbor za scenu fakulteta. Besplatni software VRX Array Calculator omogućava da sistem bude usmeren u skladu sa projektovanom akustičkom obradom prostorije i u skladu sa najvišim standardima. Uz zvučnike je isporučen odgovarajući pribor za kačenje koji omogućavaju precizno usmeravanje Line Array skupine u svim pravcima. Kao monitorski zvučnici isporučeni su JBL PRX712  zvučnici. Uz isporučene zvučničke stalke ovi zvučnici se mogu koristiti i za izvođenje manjih prezentacija na fakultetu, što je i bio jedan od zahteva korisnika.

 

                            

 

Za signale kablove za povezivanje audio i rasvetnih sistema korišćeni su kablovi nemačkog proizvođaca Sommer Cable tip Stage 22 i Binary 234 sa 3-polnim i 5-polnim XLR konektorima proizvođaca Neutrik. U sklopu sistema su isporučene i energetske kutijice sa energetskim kablovima.