Audio sistem za restoran „Baštino“ u Beogradu

AVL Projekt je u avgustu 2014. isprojektovao i implementirao audio sistem u restoranu „Baštino“ na Banovom Brdu u Beogradu, čije je otvaranje zakazano za 28.08.2014.

  • Klijent: Restoran "Baštino" - Roda Cineplex
  • Datum projekta: 2014

Identifikovane potrebe

 

Klijent je imao potrebu da se u kratkom roku osmisli, izradi projekat i implementira rešenje za audio sistem kojim bi se omogućilo njegovo korišćenje u različite svrhe. U ovome se uspelo zahvaljujući dobrom izboru komponenti, efikasnim projektovanjem, kao i brzom isporukom i montažom.

 

 

Implementirano rešenje

 

Kod implementacije projekta, korišćeno je nekoliko različitih zvučnika: JBL Control 29AV i Control ONE AW. Svi ovi zvučnici su za spoljašnju montažu, otporni na loše vremenske uslove poput kiše i grada i ofarbani specijalnom belom bojom koja ne bledi. Dolaze sa fabričkim nosačima, te je montaža bila laka, kao i usmeravanje zvučnika u određene pozicije. Svojom osetljivošću obezbedili su topao zvuk i pri niskim nivoima kakvi se očekuju u restoranima.

 

 

 

 

 

Control 29AV namenjeni su večernjim zabavama sa DJ-om ili StandUp komičarima, pa čak i živim nastupima bendova, kada je potrebna glasnija reprodukcija.

 

 

 

 

 

 

 

 

Za reprodukciju niskih frekvecija predviđen je JBL ES250PW. Ovaj aktivni bežični subwoofer, pored velike snage ima i mogućnost bežičnog prenosa audio signala iz procesora, pa se može postaviti bilo gde u prostoru, po potrebi. Zimi može da stoji u unutrašnjosti prostora, a leti napolju, u slučaju bioskopske reprodukcije, uz postavljeno platno.

 

 

 

 

 

 

 

 

DBX ZonePro 640, zonski audio procesor, kao centralni element sistema je omogućio lako podešavanje sistema po zonama (unutrašnji deo, bašta, separei koji traže tišu muziku…) i izbor predefinisanih scena kada su određeni nastupi u pitanju. Upotrebom DBX zidnih zonskih kontrolera, DBX ZC8, omogućen je lak izbor audio izvora (iPod, DJ, D3 prijemnik) u svakoj od zona, kao i laka kontrola glasnoće. Time je omogućeno da i sami zaposleni mogu da kontrolišu sistem bez bojazni da će "nešto pokvariti".

 

 

 

 

 

 

CROWN XLS pojačavači sa DriveCore tehnologijom su omogućili dovoljnju snagu sa minimalnom disipacijom toplote, o čemu se vodilo računa obzirom da su montirani u šanku gde je toplo zbog rada različitih uređaja (frižider, kafemat). DriveCore DSP je omogućio lako podešavanje i zaštitu zvučnika od pregorevanja.

 

 

 

 

 

Izazovi na projektu

 

Obzirom da su građevinski radovi u izvesnoj meri kasnili, bilo je potrebno brzo i efikasno isporučiti, montirati i pustiti sistem u rad, u što kraćem roku, što su tehničari AVL Projekta i uradili. Dobrom koordinacijom sa ostalim izvođačima radova, kompletan projekat je završen za samo par dana.